stappenplan

Hoe ventileer ik mijn kruipruimte?

Heb je een vochtige kruipruimte en ruik je onaangename geuren in huis? Dan is het tijd om je kruipruimte te gaan ventileren. Zie in dit stappenplan van Karwei hoe je het ventilatierooster moet vervangen, een spouwmuurventilatie maakt en hoe je een PVC ventilatiekoker aanbrengt. Wist je dat vocht huiszwam ontwikkelt die de vloerbalken aantast? Voorkom dit zo snel mogelijk.

Tip!

De vloerbalken worden meestal ondersteund door één centrale onderslagbalk. Soms rust deze op zijn beurt op een muurtje. Als dat muurtje dwars op de kruipruimte staat, voorzie deze dan van ventilatieopeningen, zodat de luchtstroom van voren naar achteren kan doorstromen onder je huis.

Kruipruimte ventilatie

ventilatierooster buitenmuur vervangen
stap 1

Verwijder het oude ventilatierooster

Hak het oude rooster van de kruipruimte los met een vuistje en een steenbeitel. Maak het gat op maat, als de opening te klein is voor het nieuwe rooster. Borstel de stenen schoon en maak deze vervolgens nat met een natgemaakte borstel. Als er nog geen ventilatierooster aanwezig is, kun je het beste een steen weghalen op de plek waar je het ventilatierooster gaat plaatsen.

Tip!

Draag bij hak- en breekwerk altijd werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Een rubberen kapje om de beitel beschermt je handen als je eventueel misslaat.

metsel nieuwe rooster
stap 2

Metsel het nieuwe rooster vast

Maak de specie aan: voeg zoveel water toe dat een stevige massa ontstaat. Breng een dot specie in het gat aan en duw het nieuwe rooster voor de kruipruimte daar in. Krab de voeg 1 cm diep uit met een voegspijker als de specie enigszins hard is. Laat het geheel nu goed uitharden.

voegen rondom ventilatierooster
stap 3

Voeg de voegen rondom

Maak voegspecie aan door zoveel water te gebruiken tot er een stevige aardevochtige massa ontstaat waar je een bal van kunt vormen. Vul de voegen met de voegspijker. Strijk de voegen na met een natte borstel.

Spouwmuurventilatie

spouwmuurventilatie buitenmuur gaten
stap 4

Maak twee gaten in de buitenmuur

Hak twee gaten in de buitenmuur ter grootte van het ventilatierooster, net boven het maaiveld (meestal in de derde zichtbare laag stenen) en op 1 meter vanaf de hoeken van de woning. Teken de omtrek van het gat op de muur af en boor op deze lijn om de cm een gat. Tik vervolgens het geboorde stuk weg met een vuistje en beitel.

Tip!

Bij een spouwmuur gebruik je de luchtspouw tussen binnen- en buitenmuur als kruipruimte ventilatie, waarbij je alleen maar een opening in het binnen- en in het buitenblad van de muur hoeft te maken.

ventilatie roosters kruipruimte
stap 5

Plaats de ventilatieroosters

Werk de gaten af met ventilatieroosters aan de buitenzijde, door deze met specie vast te metselen. Maakt vanuit de kruipruimte in het binnenblad van de spouwmuur twee gaten, die op de halve hoogte van de kruipruimte komen en op 1 meter vanaf de hoeken.

PVC ventilatiekoker

ventilatiekoker pvc
stap 6

Gebruik S-vormige ventilatiekokers

Gebruik S-vormige ventilatiekokers als je huis geen spouwmuren heeft. Plaats twee in de achtergevel en twee in de voorgevel. Zaag een stuk pvc-buis af van 50 cm lang. Lijm aan beide uiteinden een 90 graden bocht, zodat een S-vorm ontstaat. Verleng één kant van de S door een pvc-buis van 30 cm in de bocht vast te lijmen.

gat graven pvc-koker
stap 7

Graaf buiten een gat

Graaf de buitengevel 50 cm diep uit, op 1 meter vanaf de hoek. Maak het gat ruim genoeg, zodat je voldoende werkruimte hebt.

geveldoorvoer ventilatiekoker muur
stap 8

Bepaal de plek van de ventilatiekoker

Bepaal de plek voor de geveldoorvoer, waarbij de ventilatiekoker 10 cm boven het maaiveld uitsteekt. Markeer de plaats van de doorvoer en boor in het hart daarvan een gat door de muur. Hak de doorvoeropening uit vanuit de kruipruimte.

steek de koker in muur
stap 9

Zet de ventilatiekoker vast

Steek de ventilatiekoker van buitenaf door de muur heen. Maak specie aan en smeer aan de buitenkant de kier tussen muur en koker dicht. Fixeer de koker door de kuil dicht te gooien en de aarde stevig aan te stampen. Vul nu de kier tussen koker en muur aan de binnenkant op met specie, vanuit de kruipruimte.

koker vastzetten beugel buitenmuur
stap 10

Plaats een beugel om de koker

Zet de ventilatiekoker op de buitenmuur vast met een beugel, vlak onder de bocht. Duw een prop gaas in de uitmonding van de ventilatiekoker om muizen tegen te houden.

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe plaats of vervang ik een radiator? - Thumbnail
Hoe plaats of vervang ik een radiator? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe sluit ik een houtkachel aan? Thumbnail
Hoe sluit ik een houtkachel aan? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe plaats ik een inbouwventilator in mijn muur? Thumbnail
Hoe plaats ik een inbouwventilator in mijn muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in