stappenplan

Hoe sluit ik een houtkachel aan?

Een houtkachel is een bron van warmte en gezelligheid. Zo bespaar je ook nog op je stookkosten. Lees in deze klusbeschrijving waar je op moet letten voor het veilig aansluiten én stoken van je houtkachel.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Let op de volgende zaken: 1. een veilige rookgasafvoer, 2. de plaats van de houtkachel
3. de ventilatie tijdens het stoken en 4. de geschikte brandstof:

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 1

Niet ieder bestaand rookkanaal is geschikt voor een houtkache. Gebruik zo weinig mogelijk bochten en bij voorkeur bochten van 15° - 30° - 35° en maximaal 40°. Het rookkanaal moet uiteraard van brandwerend materiaal zijn gemaakt. Ook de lengte van het rookkanaal is van belang. Een specialist op het gebied van rookgaskanalen kan hier uitsluitsel over geven.

Tip!

Koop een houtkachel die qua capaciteit past bij de woonruimte. Een te grote kachel produceert vaak veel warmte.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 2

Het rookkanaal kan gemaakt zijn van metselwerk. De binnenzijde is voorzien van cement en daardoor glad. De buitenzijde is van een harde steensoort. Aan de buitenzijde moeten ook de voegen in goede staat zijn om vochtdoorslag te voorkomen. Er zijn ook 'zelfbouw' keramische schoorstenen die / waarvan de onderdelen met een vuurvaste kit op elkaar worden geplakt. Voorzien van een vuurvaste omkokering is dit een goed alternatief voor de gemetselde schoorsteen.

Tip!

Informeer bij de gemeente afdeling Bouw en Woningtoezicht. Er kunnen bepaalde lokale regels zijn voor het gebruik van openhaarden en houtkachels.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 3

Steeds meer mensen slopen de oude schoorsteen weg en plaatsen een RVS dubbelwandig rookgaskanaal. Tussen de metalen binnen- en buitenwand zit een isolerende laag. Let erop dat rookgasbuizen in iedere geval licht stijgend bevestigd worden om de afvoer van het rookgas te bevorderen.

Tip!

Gebruik in geen geval bestaande asbest rookgasafvoeren. Naast de schade die het asbest kan veroorzaken zijn deze afvoeren in de meeste gevallen gescheurd en gebarsten.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 4

Verbindingen van de rookgasbuizen moeten recht op elkaar aansluiten, om het ontstaan van rookgaslekken te voorkomen. De doorsnede van de buizen en de aansluiting op een bestaand rookgaskanaal moeten beiden 15 cm zijn.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 5

Bij de aansluiting van de rookgasbuis op de kachel moet de buis minimaal 4 cm over de rookgasafvoer van de kachel geschoven worden.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 6

Bij onvolledige verbranding (bv. te nat hout) ontstaat er zgn. creosoot aan de binnenkant van de schoorsteen. Dit is zeer brandbaar als het zich ophoopt. De schoorsteen moet daarom minimaal 1 keer per jaar geveegd worden door een erkend schoorsteenvegerbedrijf. Vraag hier een bewijs voor, zodat je goed zit met de garantie en verzekering.

Tip!

Een schoorsteenbrand herken je aan een bulderend geluid in de schoorsteen. Sluit, indien mogelijk , meteen de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel. Waarschuw de brandweer. Nooit zelf blussen met water. De schoorsteen kan dan scheuren of zelfs ontploffen.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 7

Plaatsing van de houtkachel:

Plaats de houtkachel waterpas op een vloer die hittebestendig is. (Bijvoorbeeld een betonnen vloer of een vloer van natuursteen of keramische tegels.) Heb je een vloer van hout, laminaat, tapijt, kurk etc., maak dan gebruik van een hittebestendige bodemplaat. De bodemplaat moet aan de achter- en zijkanten 10-15 cm uitsteken, en aan de voorzijde in ieder geval de breedte van het deurtje plus 15 cm uitsteken.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 8

Plaats de houtkachel vrijstaand. De afstand van de achter- en zijkanten van de kachel tot aan de muur moet minimaal 40 cm zijn. Aan de voorzijde moet je een vrije ruimte van 80 cm aanhouden. naar de zijkanten loopt dat geleidelijk af tot de genoemde 40 cm.

Tip!

Denk aan de veiligheid van de kinderen. Hou altijd toezicht en laat ze niet alleen bij een brandende kachel . Plaats om de kachel een open haard hek. Bij oudere kinderen kun je daarnaast ook iets afspreken. Trek bijvoorbeeld een met schilderstape gemaakte lijn om de kachel: Tot hier en niet verder!

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 9

Plaats de kachel in een ruimte waar voldoende ventilatie mogelijk is. Dat is niet alleen nodig voor een gezonde leefomgeving, maar ook om een 'goede trek' te krijgen. We noemen dat de primaire lucht voor de kachel.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 10

Maak voor een goede trek de aslade en het rooster in de kachel regelmatig schoon.

Tip!

De afdichting bij bijv. de deur van de kachel is gemaakt van glasvezel (niet van asbest). Laat het deurtje bij de eerste keer stoken op een kier staan, totdat de verf is uitgehard. De afdichting raakt na verloop van tijd uitgeput. Raadpleeg de vakman voor controle en evt. vervanging.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 11

Maak voor een goede trek de aslade en het rooster in de kachel regelmatig schoon.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 12

De meest gebruikte brandstof zijn droge gespleten houtblokken van 30 cm.

Tip!

Het hout moet minstens 2 jaar gedroogd zijn. Niet gedroogd hout brandt slecht, geeft veel creosoot in de schoorsteen en produceert veel rookgas, wat het milieu niet ten goede komt.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 13

Briketten zijn ook een prima brandstof. Je kunt ze in pakketten bij de bouwmarkt kopen. Briketten branden lang en relatief schoon.

Tip!

Het begrip 'allesbrander' is onzin. Naast ongeverfd hout en briketten zijn alle andere "brandstoffen" uit den boze en slecht voor het milieu. Papier en karton gebruik je alleen maar bij het aansteken.

Hoe sluit ik een houtkachel aan?
stap 14

In de kachel zitten de zgn. thermische stenen. Deze worden verhit door de brandstof en behouden dan lange tijd hun warmte. De stenen kunnen na verloop van tijd barsten, maar dit is niet erg voor het functioneren van de houtkachel. Wel zullen de stenen na jaren uiteenvallen, waardoor ze minder goed werken. Je moet ze dan vervangen.

Tip!

Als je de kachel voor het eerst brandt zal er een geur ontstaan. Dit komt niet van de brandstof, maar van de verf die moet uitharden. Na een paar uur zal deze geur weer verdwijnen. Het is wel belangrijk om goed te ventileren.

Dit stappenplan komt voor in