Duurzaam wonen: inspiratie, trends en ideeën

Richt je huis duurzaam en milieuvriendelijk in volgens de laatste wooninspiratie-trends. Niet weggooien, maar hergebruik je oude spullen. Ga upcyclen, ga pimpen! Geef oude spullen een nieuw jasje of totaal een nieuwe functie. Upcyclen en pimpen is hipper dan ooit en duurzaamheid is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Wees creatief en blaas nieuw leven in je oude spullen.

Volg ons en mis niets!

Duurzaam je huis inrichten

Vandaag de dag hoor je veel over het milieu, klimaatverandering, onze gezondheid en veiligheid, en hoe deze onderwerpen zich verhouden tot de producten die we gebruiken. Duurzaam wonen is het begin van een duurzame levensstijl waar we de komende jaren allemaal naar toe zullen werken. Tegenwoordig worden nieuwbouwprojecten al zo duurzaam mogelijk gebouwd en bestaande huizen worden steeds vaker geoptimaliseerd door middel van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Maar hoe zit het met de inrichting van je huis? Ook in je interieur is het mogelijk om milieubewust te werk te gaan. Waarschijnlijk heb je zelfs al onbewust heel wat duurzame materialen in huis. Denk bijvoorbeeld aan de linnen kussens op de bank, die rotan hanglamp of de pallet bank in de tuin. En misschien ben je al een beetje bezig met upcyclen - het opknappen van oude spullen en meubels.

Tips voor een duurzaam interieur

Een duurzame inrichting hoeft helemaal niet heel veel moeite te kosten. Het is meer een manier van denken bij het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe producten. Voordat je een product namelijk duurzaam mag noemen moet het aan een aantal eisen voldoen. Zo moet een duurzaam product zijn gemaakt van eerlijke materialen en moet het van goede kwaliteit zijn. Daarnaast moet het op een milieuvriendelijke manier worden gemaakt en getransporteerd. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe meubel dus goed waar het product van is gemaakt en bedenk of de materialen recyclebaar zijn. Let ook op of er schadelijke stoffen in zitten.

Voorbeelden van trendy en duurzame producten zijn de meubels van Woood. Ook kun je oude meubels en spullen zelf opknappen, oftewel aan de slag met 'upcyclen'. Naast het kiezen van de juiste meubels zijn er ook andere manieren om je huis een snelle duurzame upgrade te geven. Je gloei- en halogeenlampen vervangen door LED verlichting is een kleine moeite met een grote impact. LED-lampen bevatten, in vergelijking met gloei- en halogeenlampen, een stuk minder kwik, gaan gemiddeld rond de 20 jaar mee en verbruiken zo’n 85% minder energie. LED-verlichting is simpelweg onmisbaar in een duurzaam interieur.

Verf is over het algemeen ook niet het meest duurzame product. Veel verfsoorten bevatten namelijk stoffen die vrijkomen bij het verven en het uitharden van de verf. Kies daarom verf met pigmenten van een natuurlijke bron, zoals kalk of gips.

Het duurzaam inrichten van je huis is een stuk makkelijker dan het woord je doet denken. Bij Karwei Wooninspiratie vind je de leukste ideeën en inspiratie op het gebied van duurzame producten in je interieur en tips over hoe je makkelijk en goedkoop jouw huis groener maakt.