duurzame materialen voor thuis

Wat zijn de meest duurzame materialen voor thuis?

Steeds meer mensen houden bij het inrichten van hun huis rekening met de natuur. En terecht! Door binnen jouw interieur zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame materialen en producten, draag jij je steentje bij aan een beter milieu. Natuurlijke materialen gaan bovendien vaak lang mee en passen qua uitstraling in elk type interieur. Voor een duurzamere inrichting hoef je dus absoluut niet in te leveren op stijl of comfort. Karwei geeft je graag wat tips en ideeën bij het duurzaam inrichten van jouw woning.

Kies voor duurzame materialen in jouw interieur

Voor een milieuvriendelijk interieur is het allereerst van belang om bewuster om te gaan met je nieuwe aankopen. Koop alleen producten die je echt nodig hebt en ga op zoek naar producten met een lange levensduur. Bekijk goed waar het product van gemaakt is, en of het bijvoorbeeld gerecycled kan worden. Vermijd waar mogelijk producten die schadelijke stoffen bevatten en kies voor eerlijke en duurzame materialen. Denk aan meubels van hout of rotan, lampen en accessoires van gerecycled glas of bamboe, bekleding van natuurlijke stoffen als katoen of wol en maatwerk gordijnen van linnen. Dit zijn bovendien allemaal sterke, robuuste materialen die zeer lang mee gaan en goed tegen een stootje kunnen. Zo haal je stoere meubels in huis die het milieu minimaal belasten én waarmee je op de lange termijn op de kosten bespaart. Bij onze zitmeubelen als banken en fauteuils benoemen wij ook de ‘Martindale’. Hoe hoger dit aantal, hoe intensiever en langer het meubel gebruikt kan worden. Zo hebben onze banken een bovengemiddelde Martindale van 88.000 of zelfs 100.000, zodat ze extra lang meegaan. Wil je ook groener bezig zijn buitenshuis? Lees dan onze tips voor een duurzame tuin.

Bewuster wonen met duurzame materialen

Op elke plek in huis en voor iedere functie is het mogelijk om een eerlijk alternatief vinden. Of je nou de badkamer gaat aanpakken of je woonkamer opnieuw wilt inrichten, duurzame producten staan goed in iedere ruimte en geven een fijne, rustige sfeer. Een groot voordeel van natuurlijke, duurzame materialen is dat ze heel goed met elkaar te combineren zijn. Zo kies je er in de woonkamer bijvoorbeeld voor om meubels van hout te combineren met accessoires van bamboe of bekleding van wol. Deze prachtige bamboe hanglamp is een mooie eyecatcher boven een houten eettafelset. En van deze grote eikenhouten eettafel heb je de rest van je leven nog plezier. Ga je liever zelf aan de slag? Met dit klusadvies maak jij je je eigen tafel van steigerhout. Let bij het kopen van houten producten ook altijd op het FSC keurmerk: zo zie je gelijk of jouw product eerlijk geproduceerd, bewerkt en vervoerd is met oog voor het milieu en de arbeiders in het land van productie.

Eerlijke producten: recycling en upcycling

Een ander voordeel van duurzame materialen is dat ze zich goed lenen om gerecycled te worden. Eerlijke producten van natuurlijke oorsprong zonder schadelijke toevoegingen kunnen makkelijk worden hergebruikt. Dit wordt behaald op verschillende manieren: bij recycling wordt het materiaal opnieuw bewerkt en gebruikt voor dezelfde functie. Een andere oplossing is om de producten of materialen een nieuwe functie geven. Deze milieuvriendelijke en duurzame trend wordt upcycling genoemd. Heb jij de smaak te pakken? Lees dan verder in onze zes tips om duurzamer te wonen. Laat je inspireren en bekijk ons uitgebreide assortiment met groene producten en duurzame materialen in de webshop of in de bouwmarkt bij jou in de buurt.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!