Upcycle idee: halbankje van oude deuren maken

Upcycle idee: halbankje van oude deuren maken (video)

Waarom oude spullen weggooien, als je er hele toffe dingen van kunt maken! Geef een oude commode of een houten ladder met een klein budget een gave upgrade. Oftewel ga upcyclen: dé oplossing om oude spullen nieuw leven in te blazen. Bekijk de video met Shelly Sterk en ontdek hoe zij in de hal van Mariëlle en Tom een oude deur omtovert tot een halbankje. Ze gebruikt hierbij Bosch gereedschappen en mooie verven van Histor, zoals de donkere antraciet Histor Summer Shadow. Als je het eindresultaat ziet, word je direct enthousiast! Hieronder in het stappenplan staat alles voor je, zodat ook jij zo’n halbankje kunt maken.

Upcyclen met Shelly Sterk: Van oude deur naar halbankje

Zo’n mooie oude deur gooi je niet weg, en dat dacht Mariëlle ook toen Tom zijn broer deze wilde weggooien. Maar wat kunnen we ermee in ons huis was de tweede gedachte van Mariëlle en Tom. Deze upcycle-opdracht nam Shelly met beide handen aan, en heeft er iets echt origineel van gemaakt. En toevallig kon de lege hal van dit stel wel een make-over gebruiken, dus een geslaagde upcycle!

Het upcycle plan

Oude houten paneeldeuren, die overbodig waren in een ander huis maar nog veel te mooi zijn om weg te brengen naar de sloop. Daar moet je gewoon iets nieuws van maken, een nieuwe functie geven. Tijd om de deuren om te bouwen naar een handig halbankje.

In deze upcycle-klus gebruikt Shelly voor de halbank de donkere lakverf Summer Shadow van Histor. Op de armleuningen, de zitting en de bovenkant van het halbankje zit de lakverf Histor Metallic Mist. Om het geheel helemaal af te maken hangt ze houten kapstokhaken en een wandspiegel naast het halbankje op, en plaatst Shelly mooie accessoires op dit stijlvolle upcycle-meubel.

Bekijk hieronder het eindresultaat: een stijlvol halbankje met leuningen en praktische haakjes. De prachtige accessoires en het bankje maken van de hal een warme plek in huis.

Tip!

De accu’s van Bosch kun je voor meerdere apparaten gebruiken.

Aan de slag met de oude deuren

Ga zelf aan de slag met oude deuren! In de video legt Shelly uit hoe ze stap voor stap dit leuke halbankje maakt met leuningen en handige haakjes. Hieronder zie je alle stappen op een rij, zodat ook jij deze halbank kunt maken.

 1. Zoek twee identieke oude deuren
 2. Haal het deurbeslag en de scharnieren van de deuren
 3. Maak de deuren schoon met ammoniak en laat deze goed drogen
 4. Schuur de deuren licht op en neem deze af met een stoffer
 5. Verf 1 deur met Histor Summer Shadow
 6. Verzaag de andere deur in de breedte tot twee zijpanelen van het bankje, twee stroken als leuningen op de zijpanelen, twee latjes voor onder de zitting, twee stroken als zitting en een strook als dakje op het bankje.
 7. Lijm de latjes aan de binnenzijde van de zijpanelen waar straks de zitting op komt te rusten.
 8. Zet deze vast met lijmklemmen tijdens het drogen.
 9. Verf de zijpanelen met latjes in de kleur Summer Shadow van Histor
 10. Verf de overige verzaagde onderdelen met Histor Metallic Mist
 11. Schroef de zijpanelen aan de achterzijde van de complete deur op de deur.
 12. Schroef en lijm de leuningen op de zijpanelen
 13. Schroef het ‘dakje’ op de halbank
 14. Bevestig de knopjes op de deur en zet het halbankje op z’n plek
 15. En afstylen maar!
Tip!

Gebruik watergedragen verf voor binnen. Dan verkleurt het niet.

Het halbankje afstylen

Wow, wat is dit bankje in de hal mooi geworden! Aan de vier houten kapstokhaken, zoals de jashaak Noah kunnen de jassen opgehangen worden, de tassen zet je eenvoudig op het bankje of schuif je eronder. Een sierkussen en een vloerkleed maken het bankje lekker gezellig, en de lange ovale wandspiegel wandspiegel mag natuurlijk ook niet ontbreken in de hal. Plaats leuke rieten manden met groene binnenplanten erin op de grond, wat de hal ruimer doet ogen. En planten zijn sowieso mooie accessoires voor in je huis. Met deze upcycle haal je alles uit je hal!

De oude deuren herken je niet meer terug en hebben nu een hele praktische functie gekregen in de hal. Met een simpele twist heb je een gaaf nieuw meubel gecreëerd. Ontdek hoe leuk upcyclen is, want je kunt het overal toepassen. Kijk wat langer naar spullen die geen functie meer in huis hebben en word creatief. Net zoals Shelly! Ga upcyclen en maak totaal iets anders van afgedankte spullen, voor binnen of buiten.

Upcyclen is zo leuk!

Laat je inspireren door alle upcycle-ideeën en ontdek hoe leuk het is om met een kleine twist oude spullen een totaal nieuwe functie te geven. Niet weggooien, maar gewoon upcyclen! Bekijk meer duurzame ideeën en zie hoe je zelf de leukste dingen kunt maken met verschillende oude spullen. Ga voor duurzaam, ga upcyclen en word lekker creatief!

Shop de look!

Jashaak Noah bruin leer enkel
Bij KARWEI zijn veel verschillende garderobe- of kapstokhaken te koop. Zoals de jashaak Noah enkel hout. De jashaak is gemaakt van esdoorn. Wil je weten welke garderobehaken je ... Bij KARWEI zijn veel verschillende garderobe- of kapstokhaken te koop. Zoals de jashaak Noah enke...
12.
59
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in losse haken
Jashaak Rayan hout enkel
2 klantreviews
Bij KARWEI zijn veel verschillende garderobe- of kapstokhaken te koop. Zoals de jashaak Rayan enkel hout. De jashaak is gemaakt van esdoorn. Wil je weten welke garderobehaken je... Bij KARWEI zijn veel verschillende garderobe- of kapstokhaken te koop. Zoals de jashaak Rayan enk...
5.
09
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in losse haken

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!