KARWEI | Trap upcyclen met verf

De trap met grijze loper - Upcyclen met Karwei (video)

Niet een volledig nieuwe trap, maar juist upcyclen! Wil je graag je oude trap een upgrade geven en heb je hier maar een klein budget voor? Upcyclen is dan de oplossing voor jou. Bekijk de video met Shelly Sterk en ontdek hoe je dit aanpakt met verf. En - we hergebruiken een oude plank om het geheel aan te kleden met plantjes.

Trap upcyclen met Shelly Sterk

Wie zijn de bewoners? Dirk-Jan en zijn gezin wonen dichtbij het centrum in Utrecht in een prachtige bovenwoning langs de gracht. Ze willen hun oude trap graag behouden zoals hij is, maar hij is erg glad en kan wel een opknap-idee gebruiken. Wij knappen de trap op met verf en kleden het aan met een hergebruikte oude plank.

Tip:

Is jouw trap erg glad? Gebruik verf met anti-slip! Deze traplak is bij onze bouwmarkt in alle gewenste kleuren te mengen.

Het upcycle plan

Het gaat om een jaren '30 trap die door de jaren heen al behoorlijk versleten is. Dat vinden we niet erg - dat geeft de trap juist een eigen uitstraling. We brengen die jaren '30 sfeer juist graag terug door er een antraciete traploper op te verven.

De basis van de trap maken we weer fris wit. Om de trap in balans te houden, geven we de trapleuning een zwarte kleur.

Bovenaan het trapgat hergebruiken we een oude plank. Deze beitsen we en zagen we in 3 stukken. De plankhoudertjes maken we zwart: zo matchen ze mooi met de leuningen en loper. Drie toffe plantjes erop en je hebt een sfeervol geheel!

Bekijk hieronder het eindresultaat.

Hoe maak je een traploper

Hoe je dit zelf aanpakt? In de Upcycle video legt Shelly precies uit hoe ze de trap stap-voor-stap verft. Hieronder zetten we alle stappen nog even voor je op een rijtje.

  1. Maak de trap schoon met verfreiniger
  2. Schuur de bovenste verflaag van de trap en leuningen met schuurpapier
  3. Stof het geheel af met een stoffer
  4. Plak de randen af
  5. Verf de trap in basis wit (wil je nog op de trap kunnen lopen, verf de treden dan om-en-om)
  6. Maak van karton een mal voor de breedte van de traploper
  7. Plak de afplaktape langs de mal en trek die lijn door op de treden
  8. Verf de treden en stootborden
  9. Loop de eerste week alleen op sokken op je trap
  10. Stijl het geheel af met een handige mand voor spulletjes die naar boven moeten en hang bovenaan de trap leuke plankjes met decoratie!

Het eindresultaat van de opgeknapte trap

De oude trap van Dirk-Jan en Puck heeft nu een uitstraling waar je 'wauw' tegen zegt - en de oude plank heeft een leuke, nieuwe functie gekregen. Het leuke aan upcyclen is dat je het overal kan toepassen. Je hoeft dus niet altijd iets nieuws aan te schaffen!

Ben jij geïnspireerd? Bekijk hieronder de shoplist of ontdek de andere 'Upcyclen met Karwei' afleveringen, waarbij we onder andere een keuken en oud tuinhuisje opknappen.

Bekijk meer upcycle klussen

Iets leuks gezien?

Histor Perfect Finish traplak anti-slip zijdeglans 7000 wit 2,5 l
36 klantreviews
Histor Perfect Finish traplak anti-slip zijdeglans 7000 wit 2,5 l is speciaal ontwikkeld voor het schilderen van houten trappen binnen. De lak is anti-slip en voelt een beetje s... Histor Perfect Finish traplak anti-slip zijdeglans 7000 wit 2,5 l is speciaal ontwikkeld voor het...
61.
00
122.00
Met Club Karwei
50% korting
Aanbieding alleen nog dit weekend geldig
Bekijk alles in traplak
Steigerhout vuren ruw 16x180 mm 240 cm sticker sticker
15 klantreviews
Met deze vuren ruw steigerplank met fijnbezaagde zichtzijde kunt allerlei betimmeringen maken in binnen of buitentoepassingen. Tevens is deze plank in elke gewenste kleur af te ... Met deze vuren ruw steigerplank met fijnbezaagde zichtzijde kunt allerlei betimmeringen maken in ...
9.
39
Bekijk alles in plank
Duraline plankdrager beuken15x20 cm
2 klantreviews
De beuken plankdrager van Duraline is een functionele plankdrager met tegelijkertijd een decoratieve uitstraling. Deze beuken plankdrager ondersteunt de planken waarop jij je sp... De beuken plankdrager van Duraline is een functionele plankdrager met tegelijkertijd een decorati...
4.
79
Bekijk alles in plankdrager

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!