Duurzame tuin inspiratie

Duurzame tuininspiratie

Jouw tuin is de plek die in potentie het meest duurzaam is thuis. Er zijn genoeg leuke en makkelijke manieren om hem zo duurzaam mogelijk te maken. Wil je je tuin opnieuw inrichten en rekening houden met het milieu? Karwei Wooninspiratie geeft je tips en tricks om jouw tuin zo duurzaam mogelijk te maken. Je leest het hier!

Wat is een duurzame tuin?

Als eerste is het in een duurzame tuin belangrijk dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van duurzame materialen. Dit zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten en daarnaast ook op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Voorbeelden van deze materialen zijn beton en hout. Ook is het mogelijk om gerecyclede producten in je tuin te plaatsen. Een andere manier om zo duurzaam mogelijk om te gaan met je tuin is om je huidige tuinmeubilair, zoals bijvoorbeeld je tuintafel of loungeset, niet weg te doen wanneer deze aan vervanging toe zijn. In plaats daarvan blaas je ze door middel van upcycling nieuw leven in. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van je product weer wordt verlengd. Als laatste maak je in je duurzame tuin zoveel mogelijk plaats voor ‘het leven in de tuin’ zoals planten, dieren en insecten.

Tips, ideeën en inspiratie voor jouw duurzame tuin

Er zijn veel mogelijkheden om je tuin zo duurzaam mogelijk te maken. Een tuin met veel planten en bloemen zorgt ervoor dat je al op de goede milieuvriendelijke tour bent en hieronder vind je een aantal tips en ideeën voor het verder verduurzamen van je tuin.

1. Maak gebruik van veel hout

Hout is een natuurlijk materiaal dat je helpt bij het verduurzamen van je tuin. Kies wel voor een houtproduct dat op een duurzame manier is geproduceerd. In ons assortiment tuinplanken vind je een groot aanbod aan onbehandelde tuinplanken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Op deze manier weet je zeker dat je duurzaam hout voor je tuin aanschaft. Steek je handen uit de mouwen en creëer bijvoorbeeld zelf een schutting, een tuintafel of -bank.

2. Kies voor betonelementen

Beton is een duurzaam materiaal. Dit komt met name doordat het erg makkelijk te recyclen is. Het is immers steen in combinatie met cement en water. Een voorbeeld voor het toevoegen van beton in je tuin is het plaatsen van betontegels. Kies wel voor een betontegel zonder toplaag, want deze laag is meestal niet duurzaam. Het is ook mogelijk om oude betontegels te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het creëren van plantenbakken.

3. Geef oude producten een nieuw jasje

Het is mogelijk om in je tuin oude producten een nieuw jasje te geven door middel van upcyclen. Bij upcycling worden spullen hergebruikt voor een product met een compleet andere functie. Heb je een oude houten kast die je weg wilt doen? In plaats van deze bij het grofvuil te zetten, haal je hem uit elkaar en maak je van de kastdeur een nieuwe tuintafel. Een likje verf over het blad en je geupcyclede kast gaat weer een paar jaar mee als jouw unieke ‘nieuwe’ tuintafel. Ontdek bijvoorbeeld ons upcycle idee voor een kweekkas van een oud kozijn of maak je eigen vuurkorf van een droogtrommel.

4. Houd rekening met insecten

Breng je tuin letterlijk en figuurlijk tot leven met het toevoegen van een insectenhotel. Het is voor insecten steeds moeilijker om schuil- en nestplaatsen in de natuur te vinden terwijl ze juist van grote waarde zijn. Bewoners van het insectenhotel zijn bijvoorbeeld metselbijen. Deze bijen voeden zich met stuifmeel en nectar van bloemen en zorgen er dus juist voor dat jouw gewassen goed worden bestoven waardoor ze goed groeien. Zorg er wel voor dat je genoeg planten en bloemen in je tuin plaatst, zodat het leven voor insecten hier mogelijk is. Met behulp van een insectenhotel help je dus het ecosysteem op een natuurlijke manier in stand te houden.

5. Vang regenwater op

In Nederland komt het regelmatig voor dat het regent. In plaats van het regenwater in de grond te laten intrekken, is een duurzaam idee om een regenton in je tuin te plaatsen en het water hierin te laten opvangen. Dit water hergebruik je weer door bijvoorbeeld de planten water te geven in de droge en warme periodes.


Wil je meer inspiratie opdoen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan een kijkje op de Karwei Wooninspiratie Duurzaamheidspagina. Hier vind je inspiratie, ideeën en tips om jouw huis zo duurzaam mogelijk te maken en in te richten.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!