De duurzame trend: Upcyclen

De duurzame trend: Upcyclen

Met een beetje fantasie krijgt je oude kast, tafel of ladder een totaal nieuw leven met een unieke uitstraling. In de huidige duurzaamheidstrend zijn oude spullen weer hartstikke hip en is het hergebruiken van producten populairder dan ooit tevoren. De meest trendy interieurs op het internet staan bomvol met meubels uit de kringloopwinkel; een oude ladenkast wordt een tof bureau, een houten ladder is de nieuwe lamp boven de eettafel en van een droogtrrommel maak je trendy vuurkorf voor in je tuin. Met upcyclen kan je écht alle kanten op!

Wil je graag je huidige interieur een upgrade geven en heb je hier maar een klein budget voor? Upcyclen is dan de oplossing voor jou! Kijk langer naar oude spullen voordat je ze weggooit.

Wat is upcyclen?

Upcyclen wordt gedefinieerd als: ‘De handeling waarbij een afgedankt object een tweede leven en een nieuwe functie krijgt. Daarbij wordt het eindproduct vaak praktischer, waardevoller en mooier dan het voorheen was’. Er is dus sprake van upcycling wanneer onbruikbare materialen worden omgevormd tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier is dan voorheen. In plaats van je oude blikken weg te gooien maak je er bijvoorbeeld coole bloempotten van, of bouw een buiten bank van gebruikte pallets. Het ‘afval’ krijgt een nieuwe functie waar het anders bij het grofvuil zou worden gezet. Door afvalproducten niet weg te gooien maar om te bouwen tot iets nieuws inspireert upcycling daarbij tot duurzaam gedrag.

Bij upcyclen wordt er dus een nieuwe functie gegeven aan oude materialen. Op basis van creativiteit worden er compleet nieuwe producten gemaakt uit producten die anders bij het afval terecht zouden komen. Zo maak je bijvoorbeeld van een oud olievat een prachtige stoel of tover je lege flessen om tot hangende plantenbakken. Upcycling daagt je uit om buiten de lijntjes te kleuren en je creativiteit te verkennen.

Wat is het verschil tussen upcycling en recycling?

Recycling is het opnieuw gebruiken van afvalmaterialen. Je gooit bijvoorbeeld oude wijnflessen in een glasbak en de vrachtwagen van de glasfabriek haalt het op, en zij maken er weer nieuwe flessen van. Bij recycling wordt het afvalmateriaal dus gebruikt om producten te maken met dezelfde functie. Hier ligt precies het verschil tussen recycling en upcycling. Bij upcycling worden namelijk spullen hergebruikt voor een product met een compleet andere functie. In plaats van dat je deze wijnflessen weggooit maak je er bijvoorbeeld een kaarsenhouder van.

Het upcyclen van je keuken

Je hoeft geen fortuin uit te geven om je keuken een frisse nieuwe look te geven. Als je kasten nog goed werken maar alleen wat gedateerd zijn, qua kleur of stijl, overweeg dan om bijvoorbeeld de deuren te vervangen. Als het frame nog in goede staat is kan je hier heel wat creativiteit in kwijt. Je kunt je kasten ook opfrissen met een nieuwe verflaag of nieuwe handgreepjes. Een nieuwe kleur kan al een enorm verschil maken in de look van een keuken. Door het toevoegen van zwart aan je keuken creëer je een moderne uitstraling, door ook nog eens geupcyclede accessoires als dit kruidenrekje daar aan toe te voegen heb je voor een lage prijs een hele vernieuwde look!

Upcycle inspiratie

Kan jij nu ook niet wachten om aan de slag te gaan met je interieur? Bekijk dan snel onze DIY pagina! Hier vind je volop inspiratie hoe jij gemakkelijk van oude spullen je tuin- en wooninterieur een frisse look geeft. Maak van een oude ladder een toffe hanglamp of maak zelf een kweekkast met een oud kozijn. We hebben veel upcycling ideeën voor je en laten je graag zien wat allemaal mogelijk is!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!