DIY Een insectenhotel van een baksteen

DIY Maak een insectenhotel van een oude baksteen

Ga upcyclen en maak je eigen insectenhotel van een holle baksteen. Zo leuk en de bijen zijn je dankbaar! Je helpt niet alleen de bijen, je creëert ook nog meer bloemen in je tuin en zo’n hotel staat super! Dus laat ze lekker in jouw hotel komen. Met de stappen in deze DIY maak je in een paar minuten jouw eigen insectenhotel en weet je precies waar je gasten van houden. Leve de biodiversiteit in je tuin!

Lok de bijtjes

Wilde bijen zijn gek op hotels van baksteen. Wilde bijen, zoals de maskerbij, behangersbij, metselbij en honingbij, zijn ook gek op het bestuiven van bloemen, planten en fruitbomen. Bovendien eten ze bladluizen en schadelijke larfjes op. Reden genoeg om te zeggen: kom er bij!

Naast een mooi bijenhotel in je tuin met bloeiende bloemen en plantensoorten moet je de gasten ook goed verwelkomen en verzorgen. In deze DIY gaan we eerste het insectenhotel maken en daarna ontdek je alles over de juiste vulling, de ideale plaats in de tuin, het onderhoud en andere handige tips.

stap 1

Zoek een holle baksteen

Ga op zoek naar een mooie grote baksteen met veel gaten. Snuffel rond op een bouwplaats of vraag bij vrienden en bekenden of zij zo’n baksteen hebben liggen.

stap 2

Boor een gat voor de haak

Zet de baksteen rechtop. Boor met een accuboormachine en steenboortje een gat in de korte zijde aan de bovenkant van de baksteen. Doe hier vervolgens een plug in voor de stevigheid.

stap 3

Draai de schroefhaak in de baksteen

Schroef de schroefhaak in de plug. Als het goed is zit deze muurvast in de baksteen.

stap 4

Vul het hotel

Stop alle gaten in de baksteen vol met holle stengels van bamboe, riet of vlier. Zet met stro en kleine takjes alles goed vastzit.

stap 5

Hang het insectenhotel op

Zoek de beste broedplek voor je insectenhotel in de tuin. Hang deze op met een stuk sisal touw aan de schroefhaak. Het hotel is geopend! En nu geduld hebben.

Op het zuiden

De beste spot voor het insectenhotel is een rustig, zonnig plekje met de ingang op het zuiden. Lekker uit de wind, beschermd tegen de regen en een hoogte tussen 1 tot 3 meter boven de grond.

Zo laten en bijvullen

Een insectenhotel goed onderhouden betekent niet schoonmaken - er kunnen nog eitjes of insecten in zitten – maar aanvullen. Wel moet je soms spinnenwebben voor het hotel weghalen, want spinnen zijn slim. Ze spannen heel sluw voor het hoteldeur hun web, om de insecten te vangen. Insectenhotels zijn voor vogels ook interessant, want ze pakken graag de inboedel van het hotel voor hun eigen nest. Dus check in de lente het hotel en vul het eventueel aan, maar laat de rest gewoon zitten.

Helpen of laten

Om te voorkomen dat je zelfgemaakte insectenhotel geplunderd wordt door vogels kun je de voorkant van de baksteen afschermen met gaas. Vogels nemen graag de inboedel van je hotel mee voor hun eigen nesten en sommige vogels zijn juist dol op de eitjes, larven en insecten. Kies zelf of je de natuur een handje helpt. Of dat je de natuur laat zoals ze is.

Goed gevuld

Bijen houden van bamboe, holle takken en riet. Het beste kun je wat verschillende diktes door elkaar gebruiken. Ook verwen je ze met stengels van bramen, frambozen, wilde rozen en distels. Ze boren hier zelf gaatjes in om te nestelen.

Meer upcyclen in je tuin

Wil jij ook graag je oude spullen een duurzame upgrade geven en is je budget niet al te ruim? Dan is upcyclen dé oplossing voor jou! Maak van een oud keukenraampje een leuk kweekkasje en je hebt je eigen mini moestuin buiten. Ook met je oude tuinspullen maak je je tuin nóg groener. Bekijk alle upcycle-ideeën van Karwei voor nog veel meer leuke (en duurzame!) ideeën voor binnen en buiten.

Benodigdheden

Materialen (4)
Gereedschappen (1)

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!