Upcycle idee: kastje maken van oud raamkozijn

Upcycle idee: kastje maken van oud raamkozijn (video)

Ga oude spullen hergebruiken! Met een klein budget maak je de mooiste creaties door oude spullen een nieuwe functie te geven. In deze video gaat Shelly Sterk aan de slag op de slaapkamer van Jamie met oude raamkozijnen, waar ze twee toffe wandkastjes van maakt. Ze gebruikt tijdens deze upcycle-klus gereedschappen van Bosch en mooie Histor verven, zoals de goudkleurige Histor Tan Your Hide en Histor Intuitive. Bekijk de video en alle stappen, en maak zelf ook deze originele wandkastjes in je huis!

Van oud kozijn naar wandkastje

De slaapkamer van Jamie kan wel een upgrade gebruiken, en misschien kunnen de oude raamkozijnen die in haar schuur staan te niksen wel een nieuwe functie krijgen in deze ruimte. Welke make-over de slaapkamer van Jamie nodig heeft en wat je met oude raamkozijnen kunt maken, is aan Shelly heel goed besteed. Van het eindresultaat word je echt vrolijk, en Jamie ook!

Tip!

Wist je dat je de accu’s van Bosch voor meerdere apparaten kunt gebruiken? Ideaal!

Het upcycle plan

De oude raamkozijnen staan al een lange tijd in de schuur, en zijn te mooi om weg te gooien. De verf is beschadigd en dof geworden, maar gelukkig is het hout en het glas nog in prima staat. Shelly geeft de raamkozijnen een opfrisbeurt en een totaal nieuw doel in de slaapkamer.

Shelly gebruikt in deze upcycle-klus voor de wandkastjes de Histor lakverven Intuitive en Tan Your Hide. Ze maakt in een hangkastje een aantal schapjes en behangt in het andere kastje de achterwand, wat de wandkast een stijlvolle twist geeft. Elegante messing knopjes worden op de kastdeurtjes gedraaid en ophangen maar! Om het geheel helemaal af te maken plaatst ze sierkussens op het bed, worden er decoratieve accessoires in de wandkastjes geëtaleerd en zet Shelly een opbergmand met een vloerlamp bij het geheel. Bekijk hieronder het eindresultaat!

Aan de slag met de wandkastjes

Hoe je dit zelf aanpakt legt Shelly je allemaal uit in de video. Stap voor stap doorloopt ze de hele upcycle-klus, zodat ook jij deze toffe wandkastjes kunt maken voor thuis. We hebben hieronder alle stappen nog even voor je op een rijtje gezet.
1. Verzamel houten kozijnen
2. Reinig de kozijnen met verfreiniger zodat de verf straks beter hecht
3. Schuur de kozijnen met de Bosch Multitool
4. Plak met afplaktape de randen van de kozijnen af op het glas
5. Meet voor elk kozijn de gewenste maten van de ombouw van de wandkast op
6. Zaag alle houten onderdelen, inclusief plankjes voor in een van de kastjes, op maat
7. Schroef de eerste ombouw met plankjes in elkaar en verf deze en het kozijn met Histor Tan Your Hide
8. Monteer de andere ombouw en schilder deze en het kozijn in de Histor kleur Intuitive
9. Schroef de kozijnen met scharnieren vast op de ombouwen
10. Beplak met behangrandenlijm de achter plaat aan de binnenkant van een kastje
11. Schroef magneetsluitingen aan de binnenkant van de kastjes zodat ze netjes sluiten
12. Draai knopjes op de kastjes om ze te kunnen openen
13. Monteer aan de achterkant van de wandkastjes ophangsystemen
14. Bevestig met pluggen en schroeven de upcycle-kastjes aan de wand
15. En afstylen maar!

Tip!

Maak de kozijnen schoon met verfreiniger, want dan hecht de verf beter.

Afstylen maakt de klus helemaal af!

Het leuke van een klus afronden is wel het afstylen. De wandkastjes heeft Shelly gevuld met keramische vaasjes, waaronder de crème keramiek vaas en de ronde vaas. Het stijlvolle behang in het wandkastje is het vliesbehang nova oker en de messing knopjes heten Violet en Thea. Manden zijn erg praktisch om spullen in op te bergen en ze zijn mooi als accessoire op je slaapkamer, zoals de ronde bamboe mand. De staande vloerlamp Denzel is ook van messing, en past weer mooi bij de knopjes op de wandkastjes.

De nieuwe wandkastje hangen aan de muur, en hoe leuk zijn ze geworden! De oude raamkozijnen maken de kastjes helemaal af en door het glas kun je allerlei mooie accessoires laten shinen in je toffe hangkastjes. Upcyclen is zó leuk, en je kunt het overal toepassen. Vanaf nu bekijk je oude spullen met een heel ander oog. Word creatief en maak je eigen unieke creaties in huis met oude materialen. Ga hergebruiken en geef je spullen een nieuw leven!

Niet weggooien, maar upcyclen!

Geef je creativiteit de vrije loop en hergebruik oude spullen - die je anders zou weggooien – om hier iets nieuws van te maken. Zoals de wandkastjes in deze upcycle-klus! Ontdek alle duurzame en upcycle ideeën van Karwei en zie welke geniale dingen je eenvoudig zelf kunt maken met oude meubels en materialen. Upcyclen is duurzaam, en niet voor niks trending!

Shop de look!

Knop Thea messing antiek 50mm
Knop Thea messing antiek 50mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Een handgreep is ideaal voor de keuken of voor een kast. Handvatten zi... Knop Thea messing antiek 50mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstraling ...
9.
59
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in knop
KARWEI vloerlamp Denzel messing
182 klantreviews
Vloerlamp Denzel is verstelbaar waardoor je deze op elke gewenste hoogte kunt plaatsen. Je kunt het lichtpunt richten naar elke mogelijke plek. Met zijn unieke eenvoudige design... Vloerlamp Denzel is verstelbaar waardoor je deze op elke gewenste hoogte kunt plaatsen. Je kunt h...
67.
49
89.99
25% korting vanaf 25.-
Aanbieding nog 8 dagen geldig
Bekijk alles in vloerlampen
Vliesbehang nova oker (dessin 113293)
Uitstekend beoordeeld
7 klantreviews
Met het vliesbehang Nova oker (dessin 113293) kan iedereen behangen. Vliesbehang is zowel gemakkelijk aan te brengen als te verwijderen, waarbij je geen behangtafel of afstomer ... Met het vliesbehang Nova oker (dessin 113293) kan iedereen behangen. Vliesbehang is zowel gemakke...
22.
39
27.99
Met Club Karwei
20% korting
Aanbieding nog 8 dagen geldig
Bekijk alles in vliesbehang
Knop Violet messing antiek 31mm
4 klantreviews
Knop Violet messing antiek 31mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Een handgreep is ideaal voor de keuken of voor een kast. Handvatten ... Knop Violet messing antiek 31mm Grepen en knoppen zijn ideaal om een ruimte een nieuwe uitstralin...
3.
39
Bekijk alles in knop

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!