Van oude tegels naar mozaïektafeltje video

Upcycle idee: Van oude tegels naar mozaïektafeltje (video)

Gooi je oude spullen niet zomaar weg, maar bekijk ze met andere ogen en ga upcyclen! Met een klein budget en met oude materialen maak je hele gave nieuwe creaties. Bekijk de video met Shelly Sterk en zie hoe zij van oud hout en tegels een lange zitbank maakt en een bijzettafeltje met mozaïek blad. Voor beide upcycle klussen gebruikt ze gereedschappen van Bosch en mooie Rambo verven, zoals de poeder beige Rambo pantserbeits vintage tuin- en steigerhout en de zwarte Rambo beits. Is jouw buiten al klaar voor deze toffe upcycle?

Een mozaïek tafeltje upcyclen met Shelly Sterk

In de voortuin is voldoende ruimte voor een lekker zitje in de zon, waar Juliette graag zou willen zitten als de kinderen aan het spelen zijn. Alleen staat er een vaste lange plantenbak waar ze geen raad mee weet. Ook heeft Juliette nog oude tegels en steigerhout over, die ze liever niet weg wil gooien. Shelly ziet het direct en gaat deze upcycle tuinklus aan!

Het upcycle plan

Een vaste plantenborder tegen de voorkant van het huis die niet gebruikt wordt, en eigenlijk in de weg staat. Of juist helemaal niet, en perfect van pas komt voor het zonnige zitplekje in de voortuin.

Shelly maakt in deze upcycle-klus van oude hout een robuust tafeltje en een lange zitbank voor op de plantenbak. Voor de tafel gebruikt ze Rambo pantserbeits vintage tuin- en steigerhout poeder beige, en de planken van de bank krijgen zwart Rambo beits. Met kapot getikte oude tegels creëert ze een mozaïek tafelblad met zomerse look, die samen met toffe accessoires de zonnige zitplek van Juliette helemaal af maken.

Bekijk hieronder het eindresultaat: een robuust tafeltje met mozaïek blad van oude tegels en een lange zitbank.

Aan de slag met het mozaïek tafeltje

Hoe ga je te werk met deze upcycle klus? In de video legt Shelly stap voor stap uit hoe ze de tafel maakt en het tafelblad beplakt met stukjes oude tegel. Alle stappen zetten we hieronder op een rij zodat je goed van start kunt gaan met jouw eigen tafeltje.
1. Leg oude tegels in een handdoek of stevige doek
2. Tik met een hamer de tegels in de doek kapot (hoe vaker je tikt, hoe kleiner de stukjes)
3. Zaag het oude hout op maat voor de tafel
4. Maak een opstaande rand rondom het tafelblad
5. Schroef de poten in elkaar en op het tafelblad
6. Schuur het tafeltje licht op met fijn schuurpapier
7. Stof het hout af en leg het op afdekpapier
8. Verf het tafeltje in een lichte kleur beits (Rambo pantserbeits vintage tuin- en steigerhout poeder beige)
9. Gebruik voorstrijk op het tafelblad, zo hecht de tegellijm beter op het hout
10. Doe tegellijm op het tafelblad en verspreid dit met een lijmkam
11. Plaats de tegelstukje in de lijm en gebruik een latje om de tegelstukjes aan te drukken in de lijm
12. Ga creatief tegelen met de stukjes tegel en maak een uniek patroon
13. Breng voegsel aan tussen de tegelstukjes
14. Haal het voegsel op de tegelstukjes weg met een vochtige spons en laat alles drogen

Tip!

Sluit na het beitsen de verfpot goed af. En kantel het potje beits, zo maak je de deksel weer luchtdicht.

Maak van de plantenbak een relax bankje:

Tover een brede plantenborder om tot een lekkere lange zitbank. Het leuke aan deze klus is dat je in een handomdraai de oude plantenbak weer terug hebt, want de bank komt er overheen te liggen. Voor het maken van het bankje doorloop je de volgende stappen:
1. Meet de breedte en diepte van de plantenbak op
2. Zaag de oude planken op maat
3. Schuur de planken licht op met fijn schuurpapier
4. Stof het hout af en leg het op afdekpapier
4. Verf de planken met zwart beits (Rambo zwarte beits)
5. Maak met balken een houten frame onder de planken
6. Bevestig eventueel het frame vast aan de plantenbak met pluggen en schroeven. Altijd goed voorboren als je in hard steen gaat boren.
7. Schroef de planken vast aan het houten frame met schroeven
8. Style de bank af met mooie sierkussens, en plaats leuke accessoires op het tafeltje. Kom naar jouw Karwei en vind daar de fruitmand, kaarsenhouder, bloemenmand en het houten dienbladje. De andere producten shop je ook online.

Tip!

Laat naast het bankje nog een stuk plantenbak open en plaats hier groene buitenplanten of lekker ruikende lavendelplantjes.

Accessoires maken het écht af!

Een buiten vloerkleed mag niet ontbreken in de tuin en dat vinden de voetjes ook. Dit ronde jute buitenkleed heeft een diameter van 150 cm en matcht perfect bij het mozaïek tafeltje en de toffe ronde poef die ook jute details heeft. Kussens, kussens en nog meer kussens op de bank. Kies het rood met witte sierkussen of het rode terracotta strepen kussen. Of snuffel tussen alle sierkussens voor nog meer inspiratie. Plaats lekker veel mooie terracotta potten en zorg voor leuke bamboe verlichting en rotan windlichthouders als de avond gaat vallen.

Heb je oud hout over, en verschillende oude tegels die je niet meer gaat gebruiken op de wand? Dan is dit leuke upcycle-idee echt iets voor jou! Creëer je eigen unieke tafelblad van keramische tegels op je zelfgemaakte tafeltje. Dit buitentafeltje is natuurlijk ook leuk voor binnen, bijvoorbeeld op de badkamer met een groene plant erop.

Upcyclen is de oplossing!

Laat je inspireren door alle upcycle-ideeën en ontdek hoe leuk het is om met een kleine twist oude spullen een totaal nieuwe functie te geven. Weggooien is niet nodig, want upcyclen is de oplossing! Bekijk meer duurzame ideeën en zie hoe je zelf de leukste dingen kunt maken met verschillende oude spullen. Ga upcyclen en laat je creatieve talent groeien.

Shop de look!

Bamboe fakkel solar KARWEI ruimt op KARWEI ruimt op
5 klantreviews
De bamboe solar fakkel heeft een vlam effect waardoor deze direct zorgt voor een fijne en feestelijke sfeer. De bamboe fakkel werkt op solar, zodra hij volledig is opgeladen wer... De bamboe solar fakkel heeft een vlam effect waardoor deze direct zorgt voor een fijne en feestel...
3.
49
6.99
50% korting
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in buitenlampen
Tafellantaarn bamboe per stuk KARWEI ruimt op KARWEI ruimt op
6 klantreviews
Deze lantaarn is de eyecatcher voor op jou buitentafel en zal direct voor sfeer zorgen. De lantaarn is gemaakt van bamboe en is verkrijgbaar in 2 verschillende soorten. Deze lantaarn is de eyecatcher voor op jou buitentafel en zal direct voor sfeer zorgen. De lantaa...
17.
49
34.99
50% korting
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in tafellampen

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!