DIY Maak met oud kozijn een kweekkas | Karwei

DIY Oud kozijn als tuindecoratie: gebruik ‘m als kweekkas

Altijd al groene vingers gehad of gewild? Nu is je kans! Voor jouw buiten hebben we deze duurzame DIY: je eigen kweekkas met een oud raam. Maak je eigen planten en groente kasje, en eet binnenkort je eigen gekweekte groentes. Klein begonnen in de kweekkas en groot geworden in je moestuin. We hebben hieronder alle stappen voor je opgesomd, zodat jij deze toffe kweekkas zelf kunt maken. Verf je kas in een mooie kleur en ga genieten van je stekkies!

De zon schijnt door elk raampje

Misschien heb je nog een oud raam in de schuur staan, en anders vind je deze wel in een brocante zaakje of op de vuilstort. Voor deze DIY hebben we een kozijn van 80 cm bij 60 cm gebruikt. De maten van het frames voor de kweekkas zijn afhankelijk van de afmetingen van het oude raam dat je kiest, dus reken de maten wel goed door voor jouw raam. Gun oude spullen nog een fantastisch tweede leven en ga upcylen! Lekker duurzaam en goed voor de plantjes.

stap 1

Zaag de latten op maat

Zaag de latten van 44 x 44 mm als volgt:
- 2 onderliggers zijkanten van 51,2 cm
- 2 korte staande latten van 40 cm
- 2 lange staande latten van 50 cm
Zaag de 2 bovenliggers van de zijkanten op maat. Maak de zijkant links en rechts van het frame, zoals op de tekening staat, en gebruik hiervoor de schroeven van 70 mm.

stap 2

Maak het frame van de kweekkas

Bevestig de twee zijkanten met 4 balkjes van 67,2 cm aan elkaar, met schroeven
van 70 mm.

stap 3

Maak de sponning voor het plexiglas

Start met het maken van de sponning, de ruimte waar het plexiglas straks in komt en vastgezet wordt. Dit doe je door aan beide kanten van het plastic glas latjes op het frame te spijkeren. Zaag de latjes van 18 bij 18 mm op maat voor aan de binnenkant van het frame. Bevestig deze met hamer en spijkers van 30 mm aan het frame van je kweekkasje.

stap 4

Zaag het plexiglas op maat

Meet de vier vlakken - voorkant, achterkant en zijkanten - van het frame op waar straks plexiglas komt. Zaag de vier panelen op maat met een decoupeerzaag.

stap 5

Zet het plexiglas vast met latjes

Plaats de plexiglas-delen tegen de binnenste latjes die je hiervoor op het frame hebt getimmerd. Zet vervolgens het plexiglas vast tegen de sponning met latjes van 18 bij 18 mm aan de buitenkant van de kas.

stap 6

Maak de bodem

Meet de latjes voor langs de bodem op. Plaats aan de binnenkant, op de bodem van het frame, deze vier latjes aan de onderzijde van de kweekkas. Hier gaat de uiteindelijke bodem op rusten. Meet de bodemoppervlakte op, zaag latjes of planken op maat en spijker deze vast op de latjes.

stap 7

Schroef het raam, de klep, vast

Plaats nu het oude raam op de kweekkas en zet deze aan de achterkant vast met twee scharnieren, kies voor de oude of koop nieuwe scharnieren.

stap 8

Plak af en grond de kas

Schuur alles licht op en neem het af met een stoffer. Plak het glas af langs het hout met schildertape. Verf al het hout vervolgens met grondverf.

stap 9

Schuur licht op en lak af

Laat de schildertape zitten en schuur de grondverf licht op. Neem het geschuurde hout met een lichtvochtige doek af en lak de kweekkas in jouw gewenste kleur. Herhaal dit alles nogmaals en lak dan je eigen duurzame kasje helemaal af.

stap 10

Zet de kweekkas in de zon

Zet de kweekkas op een zonnige plek in de tuin en vul deze met allemaal stekjes. Geduld en groeien maar!

Ga upcyclen!

Je oude spullen een tweede leven geven is leuk, lekker duurzaam, en ook fijn voor je portemonnee. Want met een klein budget kun je de tofste dingen zelf maken. Ga upcyclen en geef je oude spullen een duurzame upgrade voor buiten. Naast deze groene kweekkas, is het zeker een aanrader om ook onze DIY van het insectenhotel te bekijken. Haal de bloemetjes en de bijtjes bij elkaar in jouw tuin. Wil je nog meer inspiratie, bekijk dan alle upcycle-ideeën van Karwei voor veel leuke, en natuurlijk duurzame ideeën voor buiten en ook voor in je huis.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!