duurzaam isoleren

De duurzaamheidstrends van 2022

Als directe reactie op de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering is het verduurzamen van het dagelijks leven tegenwoordig een hele belangrijke trend, maar wat houdt dat nou precies in? Wat zijn populaire manieren van nu om jouw huis en levensstijl te verduurzamen? Karwei Wooninspiratie zet alle duurzaamheidstrends van 2020 voor jou op een rijtje.

1 Een duurzaam huis

Het verduurzamen van je huis is één van de belangrijkste trends van dit jaar. Mede door de Coronacrisis zijn we massaal aan het klussen geslagen. Ook worden er knopen doorgehakt wat betreft de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Een duurzaam huis is goed voor het milieu, je energierekening en verhoogt vaak de waarde van je huis. Voor een duurzaam huis moet je in eerste instantie wel investeren, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van.

2 Energie besparen

Energie is tegenwoordig op heel veel manieren te besparen. Je kan zelf je eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen of een windmolen, en je kan makkelijk op je gebruik besparen. LED-lampen zijn bijvoorbeeld populairder dan ooit en kunnen hedendaags elke soort lamp wel vervangen. Ook beschikt apparatuur steeds vaker over een eco-stand, waarbij het minder energie verbruikt. Dus als beginnende klusser is het vervangen van LED-lampen een toegankelijke optie!

3 Je huis duurzaam inrichten

Bij een duurzaam huis hoort natuurlijk ook een duurzaam interieur! Naast de maatregelen die je kan treffen om je verbruik van stroom, gas en water te verminderen is het mogelijk om de inrichting van je huis te verduurzamen. Hier kijken we eerder naar de spullen die je gebruikt en hoe je ze gebruikt, dan naar het verduurzamen van je levensmiddelen. Spullen hergebruiken is tegenwoordig een trend en gerecyclede meubels worden ineens dé eyecatcher van je woonkamer! Op onze Duurzaamheid Wooninspiratiepagina vind je alles over duurzaam wonen, trends en inspiratie op het gebied van duurzaamheid.

4 Upcyclen

Spullen hergebruiken of upcyclen is een trend die steeds meer populariteit krijgt. Gebruik je creativiteit om spullen die je anders weg zou gooien om te toveren naar iets bruikbaars. Met de juiste mindset wordt de grijze bak een inspiratiebron en het grofvuil een ware goudmijn.

5 Afvalloos leven

Het verwerken van huisvuil kost veel energie en is ook nog eens slecht voor het milieu. Veel van ons afval is onnodig en kan voorkomen worden. Een opkomende trend is om (te proberen) afvalloos te leven.

De belangrijkste tip voor het verminderen van huisafval is om de supermarkt zoveel mogelijk te mijden. Support your locals en bezoek de slager, bakker, visboer en de lokale markt voor het verkrijgen van je boodschappen. Hier pak je verse producten zelf, in plaats van ze in een voorverpakte hoeveelheid te kopen. Neem je eigen potjes en zakjes mee en je spaart enorm veel glas en plastic uit. Heb je planken resthout over? Gebruik deze dan om je eigen composthoop te maken, zodat je je tuin in kunt bemesten.

6 Afval scheiden

Helemaal afvalloos leven is helaas bijna niet te doen. Om je afval toch zo milieubewust mogelijk weg te gooien is het heel belangrijk dat je het van elkaar scheidt. Dit is beter voor het milieu en omdat het dan op een juiste manier verwerkt wordt. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat recyclebare materialen opnieuw worden gebruikt bij het maken van nieuwe producten.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!