Vogelhuisje maken van ecolat

Maak een vogelhuisje van ecolat

Wil je zelf een vogelkastje maken? Daar worden de vogels blij van, en je tuin fleur er ook van op. In mei legt elke vogel een ei, dus je moet er wel snel bij zijn. Een nestkastje kun je maken van benodigdheden zoals hout, maar je kunt ook een ecologisch vogelhuisje maken van gerecycled restplastics. Van ecolat om precies te zijn. Hoe je een duurzaam broedhokje voor vogels maakt lees je hieronder in het stappenplan. Ga voor een ecologisch vogelhuisje!

Ecolat, wat is dat?

Ecolat is ecologisch materiaal en gemaakt van 100% gerecycleerde restplastics. Naast de natuurlijke look is het ook hét alternatief voor hardhout in je tuin. Denk aan de houten gazonborder of andere borders in je tuin. Of aan een tof vogelhuisje. Op elke plek in je tuin komt ecolat van pas en maakt jouw tuin echt duurzaam. Ecolat is ook 100% recyclebaar, dus duurzamer kan het niet. Ontdek dit onderhoudsarme materiaal met een lange levensduur en wat niet splintert of rot in je tuin, en maak er mooie dingen van.

Vogelhuis voor koolmezen

De grootte van de vliegopening en de afmetingen van het vogelhuisje zijn bepalend voor de vogelsoort die je aantrekt met het vogelhuisje. De opening voor een klein koolmeesje is 3,2 cm en de vliegopening voor een kauw is 15 cm. De pimpelmees heeft aan 2,8 cm genoeg en de ringmus is blij met een opening van 4,0 cm. Wie gaan in deze DIY voor een koolmees paar!


Wist je dat, wanneer een koppeltje koolmezen elkaar heeft gevonden, ze gedurende één tot twee nestjes bij elkaar blijven. En dat het niet vreemd is als het koppeltje hetzelfde nest jaren achter elkaar samen gebruikt. Echte liefde voor elkaar en fijn wonen dus!

Zaagplan voor het ecolat vogelhuisje

Voor het maken van je eigen vogelhuis zaag je uit ecolat de volgende maten:
• Zaag 4 planken van 26 cm bij 14 cm (2 zijkanten, voorzijde en achterzijde)
• Zaag 1 plank van 18 bij 14 cm (bovenzijde)
• Zaag 1 plank van 40 bij 7 cm (lange plank om vogelhuisje op te hangen)
We hebben in deze DIY gekozen voor antraciet gekleurde ecolat, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor bruine ecolat. Als alles gezaagd is gaan we aan de slag.

Tip!

Maak elk jaar het vogelnestje schoon als de nieuwe koolmeesjes zijn uitgevlogen.

stap 1

Start met de zijkanten en voorkant

Schroef de voorkant van het vogelhuisje vast op de twee zijkanten (de linker- en rechterzijkant). Bevestig de zijkanten achter de voorkant, en dus niet ernaast. Gebruik 3 schroeven per kant: boven, midden en onder. Vergeet niet eerst voor te boren en de schroefgaten te verzinken.

stap 2

Bevestig de achterkant

Bevestig nu de achterzijde, met drie schroeven links en drie schroeven rechts.

stap 3

Zaag de onderkant

Plaats het vogelhuisje op een stuk ecolat en teken de bodem af met een potlood. Zaag de bodem uit en monteer deze binnenin het vierkant met twee schroeven aan elke zijde.

stap 4

Monteer de bovenkant

Bevestig de bovenkant op het vogelhuisje en schroef deze vast.

Tip!

Schroef de bovenkant ervan af om het huisje jaarlijks schoon te maken als de kroost is uitgevlogen.

stap 5

Schroef de lange lat vast

Monteer de lange lat aan de achterzijde met drie schroeven. Centreer de lat op 3,5 cm zijdelings. Laat de lat aan de bovenkant 6,5 cm uitsteken en de overige cm’s aan de onderkant.

stap 6

Boor het deuropening

Boor nu een gat van 32 mm met een gatenzaag of een speedboor 8 cm. Maak de opening onder het overstekende dak in het hart van het vogelkastje (7 cm van zijkant).

stap 7

Hang het eco vogelhuisje op

Bevestig het nestkastje op een hoogte van minimaal 2 meter vanaf de grond met 2 schroeven aan een boom of muur

Nog meer tuin DIY’s

Laat je inspireren door onze tuin DIY’s en ga deze zomer voor duurzame materialen zoals betonnen U-elementen. Je kunt er ontzettend veel creaties mee maken, zoals de DIY buitenkeuken wat een aanwinst is in iedere zomertuin. Of bekijk de DIY tuinbank en maak de uniekste opstelling in jouw tuin. Deze duurzame en onderhoudsarme tuinmeubelen met stijl zijn erg populair, en mogen niet ontbreken buiten. Ontdek nog meer toffe tuin-ideeën en steek de handen uit de mouwen, want de zon komt eraan!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!