stappenplan

Hoe knap ik een oude lamp op?

Die oude lamp van oma, of dit vintage exemplaar van kringloopwinkel Het Goed: ze verdienen een tweede leven. Met een likje verf en wat aandacht heb je zo weer een nieuwe, exclusieve lamp. Design in een handomdraai. En het is nog duurzaam ook!

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 1

Haal de lampenkap van de poot. Verwijder vervolgens de stof van de kap, zodat je twee losse ronde ijzeren ringen overhoudt.
Tussen deze ijzeren ringen ga je straks de latjes monteren. Zaag eerst de latjes op dezelfde lengte af. Plak één zijde van de latjes af met tape, en schilder de andere zijde in verschillende kleuren. Laat ze goed drogen.

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 2

Meet de omtrek van de twee ijzeren ringen van de lampenkap op. Zaag vervolgens de spijkerbanden met een ijzerzaag op die gemeten lengte af.

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 3

Neem de bovenste ring van de oude lampenkap en het bijpassende stuk spijkerband. Buig het spijkerband strak om de ronde vorm van de oude lampenkap.

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 4

Duw de uiteinden van de nieuwe ring tegen elkaar. Schroef de bovenkant van een latje aan de beide uiteinden vast, zodat de spijkerband in de cirkelvorm blijft staan.

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 5

Schroef alle latjes op dezelfde manier met de bovenkant aan de nieuwe cirkel van spijkerband vast. Zorg dat er tussen elk latje ongeveer 3 millimeter zit.

stap 6

Ook voor de onderkant van de lampenkap buig en zaag je weer een stuk spijkerband. Buig ook hier het spijkerband strak over de onderste ring van de oude lampenkap (zie stap 4). Bevestig de oude en de nieuwe ring eventueel met sterk tape aan elkaar.

Hoe knap ik een oude lamp op?
stap 7

Schroef nu de onderkant van de latjes tegen deze nieuwe cirkel van spijkerband. Is het een rechte kap, doe dit dan ook met een afstand van ongeveer 3 millimeter tussen de latjes. Je lampenkap is af!

Tip!

Om de lamp wat extra te pimpen kun je ook de poot van de lamp schilderen in een leuke kleur.

Meer klusadvies

Klusadvies - verlichting - Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? - thumbnail
Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Welk lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Hoe maak ik een hanglamp?
Hoe maak ik een hanglamp? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in