Hippe hanglamp

Een hanglamp met meerdere lampen maken

Heb je een leuke hanglamp gezien maar mist die net dat leuke snoer of fitting? Maak er dan gewoon zelf één. Moeilijk? Nee, zelfs voor mij als beginnend klusser was het een gemakkelijk KARWEI!

hippe-lamp-stap-2
stap 1

Strijkijzer snoer op maat maken

Knip het strijkijzer-snoer in vier gelijke delen (1m per deel). De kant van het snoer die je aan de fitting bevestigt plak je af met een stukje tape op circa 2 centimeter van het uiteinde. Zet een schaar of stanleymes op het midden van het tape en verwijder eerst voorzichtig de stof en de rubberen laag, totdat het bruine en blauwe draad zichtbaar wordt.

hippe-lamp-stap-3-e1503476849865
stap 2

Strip het bruine en blauwe draad

Strip vervolgens het bruine en blauwe draad op ongeveer een halve centimeter van het uiteinde zodat de koperdraadjes zichtbaar worden. Deze handeling herhaal je aan het andere uiteinde van het snoer, maar dan op 3 centimeter van het einde. Doe dit voor alle vier de delen.

hippe-lamp-stap-4
stap 3

Boorpunten

Bepaal dan aan de hand van de boorpunten in de plafondkap waar je de vier gaten wil boren.

hippe-lamp-stap-5-e1503476786956
stap 4

Boren

En… boren maar!

Draai de fitting open en draai het zijschroefje uit de trekontlaster. Haal het gestripte strijkijzer-snoer door de trekontlaster en door de kop van de fitting. Pak het binnenwerkje uit de fitting en schroef de gestripte koperdraadjes vast in de gaatjes (het maakt niet uit waar je het bruine of blauwe draad in doet). Zorg er nu voor dat het binnenwerkje “in” de kop van de fitting komt te liggen en draai dan de onderkant van de fitting op de kop. Na een paar keer draaien hoor je een klik, dit betekent dat de fitting goed vast zit! Herhaal dit voor alle vier de fittingen. Om de lamp uiteindelijk ook op te kunnen hangen monteer je een plafondkap. Bevestig het aluminium plaatje aan de centraaldoos (in het lichtpunt). Hier schuif je in vijf stappen (stappenplan te vinden in plafondkap-verpakking) de plafondkap op en dan zit ie vast!

DIY-Hippe-hanglamp-6
stap 5

De snoeren

Haal vervolgens de snoeren voorzichtig door de geboorde gaatjes.

DIY-Hippe-hanglamp-7
stap 6

Snoeren bevestigen

Bevestig tot slot de snoeren aan de lasklemmen. Lasklemmen zijn gewoon kleine stroomverdelers.

Handige tip:

Als je vier lampen gaat aansluiten heb je twee 5-gaats lasklemmetjes nodig. Waarom? Omdat je vier snoeren en één lichtpunt hebt; vier plus één maakt vijf.

Dat was het wiskundige deel, nu over op actie:

Stop de gestripte uiteindes van de snoeren in de gaatjes, maar ho wacht ho: de bruine draden van elk snoer bij elkaar in één lasklem en de blauwe draden bij elkaar in één lasklem! Je houdt nu per lasklem één gaatje over, die is voor het bruine en blauwe draad uit het plafond.

Zorg bij het ophangen van de lamp dat de stroom van het lichtpunt is. Als je dat hebt gedaan, kan je het bruine draad uit je plafond bevestigen in de lasklem voor de bruine draden – hetzelfde doe je met het blauwe draad uit het plafond. Schuif de plafondkap omhoog en zorg dat deze vast zit aan het aluminium plaatje die je eerder hebt bevestigd.

Benodigdheden

Materialen (6)
  • +/- 4m strijkijzer-snoer (verkrijgbaar bij de Snoerboer-afdeling in de bouwmarkt)
  • 4x E27-fittingen + trekontlasters (dit zijn dopjes die je bovenop de fittingen schroeft en zorgen ervoor dat jouw snoer extra stevig vast zit én ook nog eens mooi is afgewerkt. NB: Deze zitten standaard op de fittingen die bij KARWEI verkrijgbaar zijn).
  • 4x E27 halogeenlamp (grote bol).
  • Een plafondkap voor meerdere gaten (verkrijgbaar bij de Snoerboer-afdeling in de bouwmarkt).
  • Wago lasklemmen**
  • Tape
Gereedschappen (3)
  • Schroevendraaier
  • Striptang
  • Boormachine

** dit zijn simpele stroomverdelers die, zoals de naam al verraadt, het mogelijk maken de stroom vanuit één lichtpunt te verdelen onder meerdere snoeren; voor vier lampen uit één lichtpunt heb je twee 5-gaats lasklemmen nodig, als je vijf lampen wilt, dan heb je twee 5-gaats lasklemmen en twee 3-gaats lasklemmen nodig*

Zie hier het eindresultaat van de zelfgemaakte hanglamp! Ga je zelf ook aan de slag? Vergeet dan niet het eindresultaat te delen op Instagram. Gebruik daarbij #KARWEI en wie weet zie je jouw foto terug op onze Throwback Thursday.

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.