DIY hanglamp boven ronde eettafel

DIY lamp – Zelf een eettafel hanglamp maken

Heb je altijd al je eigen hanglamp willen maken? Of ben je de ideale hanger boven de eettafel nog steeds niet tegengekomen? Maak je eigen stalende middelpunt met deze elegante DIY hanglamp. Zo stijlvol, zo mooi en zo simpel zelf te maken!

Maak zelf je hanglamp boven de tafel

Goed licht boven de eettafel is erg belangrijk en dat komt met deze eyecatcher wel goed. Bekijk alle stappen van deze DIY en bouw je eigen lamp met vele snoeren en toffe lichtbronnen. Je bent vrij om te kiezen hoeveel snoeren je wilt en welke lengtes deze hebben. Maak de lamp écht helemaal jou!

stap 1

Teken een cirkel af op een MDF plaat

Teken op een MDF plaat een cirkel met een doorsnede van 80 cm. Gebruik hiervoor een spijker en een lat van 40 cm lang. Sla de spijker in de lat en vervolgens in de MDF-plaat. Draai de lat met een potlood aan het uiteinde rond op de MDF-plaat en zo heb je een cirkel!

stap 2

Zaag de cirkel uit

Gebruik een decoupeerzaag voor het uitzagen van de cirkel.

stap 3

Ontvet en schuur de cirkel

Zorg dat de MDF-plaat goed ontvet is en schuur deze licht op.

stap 4

Grond de MDF-cirkel

Breng grondverf aan op de uitgezaagde cirkel. Schuur deze licht op als de grondverf droog is.

stap 5

Zaag blokjes van 5 bij 5 cm

Bevestig drie blokjes van 5 x 5 cm aan de bovenzijde van de plank. Deze zorgen ervoor dat er ruimte is tussen het plafond en de lamp voor de snoeren en kroonstenen.

stap 6

Boor gaten in de blokjes

Boor door de ronde plaat en door elk blokje een gat van 3 mm. Hiermee hangen we straks de lamp aan het plafond.

stap 7

Verf de cirkel

Lak de MDF-cirkel af in de gewenste kleur. Schuur deze licht op als de lakverf droog is en lak de cirkel nog een keer af.

stap 8

Boor de gaten voor de draden

Bepaal het aantal draden en boor voor elke draad een gat van 7 mm breed. Kies zelf waar de gaten komen in de cirkel. Wees creatief!

stap 9

Rijg de snoeren door de gaten

Voer de snoerdraden door de gaten in de plank en monteer de fittingen aan de draden. Bepaal zelf hoe hoog elke lamp moet komen.

Tip:

Zorg alleen wel dat je boven op de plank genoeg snoer over houdt om deze te koppelen.

stap 10

Haal de stroom er even af

Schakel de stroom uit in de meterkast voordat je de snoeren gaat aansluiten op het lichtpunt in het plafond.

stap 11

Koppel de snoeren

Bevestig de snoeren aan de bovenkant van de plank aan de lasklemmen. Lasklemmen zijn kleine stroomverdelers die het mogelijk maken de stroom vanuit één lichtpunt te verdelen onder meerdere snoeren. Bevestig vervolgens de lasklemmen aan het lichtpunt in het plafond.

Handige tip:

Als je vier lampen gaat aansluiten heb je twee 5-gaats lasklemmetjes nodig. Waarom? Omdat je vier snoeren en één lichtpunt hebt; vier plus één maakt vijf. Voor vijf lampen gebruik je twee 5-gaats lasklemmen en twee 3-gaats lasklemmen.

stap 12

Monteer de lamp aan het plafond

Boor door de plank, waar je al drie gaten hebt geboord door de blokjes heen, ook drie gaten in het plafond. Doe hier pluggen in. Schroef vervolgens de lamp vast in de pluggen.

stap 13

Plaats de lichtbronnen

Draai de lampen in de fittingen en schakel de stroom weer in. Branden ze? Geslaagde DIY!

stap 14

Werk de nieuwe lamp mooi af

Plamuur de gaten in de cirkel, waarmee je de lamp aan het plafond hebt bevestigd. Schuur deze licht op als de plamuur droog is en schilder de gaten en de hele cirkel met lakverf mooi af.

Meer lampen zelf maken

Ontdek ook de andere DIYs voor het maken van je eigen lamp. Laat je inspireren door de leuke ideeën van Karwei om zelf lampen te maken. Van hanglamp tot staander, van klein tot groot. Kijk en klussen maar!

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!