KARWEI | DIY hanglamp maken met glazen kapjes

Zelf een hanglamp maken met glazen kapjes

Mijn naam is Marij Hessel en in deze DIY laat ik je zien hoe je je eigen lamp kunt maken met glazen kapjes. Tijdens mijn zoektochten door kringloopwinkels en op Marktplaats of rommelmarkten, kom ik regelmatig oude glazen lampenkapjes tegen. Je ziet ze in allerlei soorten en maten, het zijn soms net snoepjes! Het leek me leuk om jullie te laten zien hoe je hier een unieke lamp van kunt maken. Want zeg nou zelf; een zelfgemaakte lamp in huis is toch minstens zo leuk als een nieuw gekochte lamp? Op Marktplaats ging ik op jacht naar glazen lampenkapjes en ik vond drie hele bijzondere exemplaren in verschillende vormen. Bij Karwei shopte ik alle overige onderdelen van Snoerboer om zelf een lamp te maken. Ik leg je in deze blog uit hoe je zo’n unieke lamp zelf kunt maken!

Benodigdheden

stap 1

Snoer strippen

Omwikkel het snoer eerst met een stukje plakband op ongeveer 2 cm voor het einde van het snoer. Dit zorgt ervoor dat het snoer straks niet gaat rafelen. Snijd dan voorzichtig met het mesje de buitenste rand (de mantel) van het snoer in. Let op dat je niet te ver doorsnijdt zodat de blauwe en bruine draad niet beschadigen. Wanneer de mantel voldoende is ingesneden, kun je deze er voorzichtig aftrekken waardoor de blauwe en bruine draad bloot komen te liggen. Gebruik dan de striptang om de blauwe en bruine draad te strippen (ongeveer 10 mm). Het koperdraad komt nu tevoorschijn en kun je met je vingers samenvoegen door ze tussen je vingers te draaien tot een punt. Haal nu de fitting uit elkaar en draai de trekontlaster in het bovenste deel van de fitting. Voeg de blauwe en bruine draad even samen en haal het snoer door de trekontlaster en het bovenste deel van de fitting.

stap 2

Binnenwerk fitting aansluiten

Schuif het bovenste deel van de fitting voor nu een stukje naar achteren en pak het binnenwerk van de fitting. Je ziet hier twee contactpunten met een klein schroefje, draai deze een stukje open. Steek hier nu de gestripte uiteindes van het blauwe en bruine snoertje in. Draai de contactpunten weer dicht door de schroefjes met de spanningzoeker aan te draaien zodat de snoertjes goed vastzitten.

stap 3

Fitting in elkaar zetten

Schuif nu het bovenste deel van de fitting naar beneden en duw het binnenwerk hierin. Draai het schroefje van de trekontlaster vast met de spanningzoeker. Draai dan het onderste deel van de fitting vast aan de fitting en draai tenslotte de schroefring op de fitting. De schroefring zorgt ervoor dat het kapje aan de fitting blijft hangen wanneer de opening van het kapje groter is dan de fitting zelf. Vervolgens bevestig je een stekker aan het snoer (bekijk voor meer uitleg deze instructievideo waarin we je uitleggen hoe je een stekker aan een snoer monteert). Hierna kun je met een lampje testen of je de fitting goed hebt aangesloten. Je kunt er ook nog voor kiezen om een lichtschakelaar tussen het snoer te zetten (Bekijk voor meer uitleg deze instructievideo waarin we laten zien hoe je de fitting goed hebt aangesloten). Voer de stappen met de stekker en schakelaar pas als laatste uit als het snoer al door de kapjes is gehaald.

stap 4

Lampenkappen stapelen

Je kunt nu de glazen kapje toe gaan voegen. Bepaal van tevoren eerst in welke volgorde je de kapjes wil gaan gebruiken. Maak dus eerst even wat test stapeltjes van de kapjes op bijvoorbeeld een tafel zodat je kunt zien wat een mooie compositie is! Rijg de kapjes vervolgens aan het snoer met de fitting. Ik gebruikte een aantal grote kralen van hout en kurk (deze vind je bij de hobbywinkel) om wat ruimte te creëren tussen de kapjes. De grote kralen zorgen er ook voor dat de kapjes mooi recht blijven hangen doordat ze het snoer stabiliseren!

stap 5

Zoek een mooi plekje voor de lamp

De zelfgemaakte lamp is af dus kun je er een mooi plekje voor gaan zoeken in huis. Hang hem bijvoorbeeld naast je bed als nachtlampje of ergens naast een fijne stoel of bank als gezellige leeslamp. Ik hing de lamp achter de bank in onze woonkamer omdat dit een vrij donker hoekje is. Wat extra sfeerlicht is daar dus geen overbodige luxe. Omdat het snoer lekker lang is kun je de lamp gemakkelijk ophangen aan een haak in het plafond. Dit staat ook altijd wel speels vind ik! Deze DIY lamp is echt een pronkstuk in je interieur! Ik zou zeggen, op jacht naar vintage glazen lampenkapjes en je kunt jouw eigen zelfgemaakte lamp gaan maken!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!