Zelf een koperen bureaulamp maken

Lamp van koperbuizen maken

Een leuk DIY-idee: maak zelf een koperen lamp! In 6 stappen maak je deze stoere lamp van koperbuizen. In dit voorbeeld staat de lamp op de vensterbank voor het raam, maar je kunt van deze koperen lamp natuurlijk ook een bureaulamp maken! Ga ook zelf aan de slag met deze lamp en volg het stappenplan hieronder.

stap 1

Maak het snoer gereed

Als het snoer nog niet op de juiste lengte is, knip dan een stuk van 2 meter af met een zijkniptang. Plak een plakbandje op de plek waar je het snoer afknipt. Zo voorkom je dat de stof terugtrekt. Strip vervolgens met een striptang de elektra-draden aan weerskanten van het snoer. Bevestig daarna aan één zijde de stekker.

stap 2

Maak de buis op maat

Snijd 3 stukken koperen buis op basis van de volgende afmetingen: 1x 40 cm, 1x 15 cm en 1x 5cm. Let op! Ontbraam de binnenzijde van de koperen buizen goed. Zo voorkom je dat het snoer beschadigd raakt wanneer je deze door de koperen buizen trekt.

Handige tip!

De koperbuizen liever een ander kleurtje geven? Spuit de buizen nu dan alvast in de gewenste tint voordat je verder gaat met het in elkaar zetten!

stap 3

Bevestig de snoerschakelaar

Wanneer je de stekker hebt bevestigd, kan je de schakelaar aansluiten. Knip na 90 centimeter het snoer doormidden om vervolgens de schakelaar tussen de twee snoeren aan te sluiten.

Tip!

Laat je goed informeren omtrent het aansluiten van de schakelaar. Mocht je er niet handig in zijn; laat je dan helpen door een medewerker van Karwei of misschien op een ander moment door een ‘handige’ buurman.

stap 4

Bevestig de muurplaat

Trek het snoer door de muurplaat, en bevestig deze met de schroefjes op de houten voetplaat. Schuif het snoer door het overgangsstuk en het langste stuk koperbuis van 40 cm. Monteer het overgangsstuk aan de muurplaat en schuif vervolgens de koperbuis vast in het overgangsstuk.

stap 5

Monteer de buizen

Schuif nu het snoer door de soldeerknie en schuif daarna de soldeerknie over het uiteinde van de koperen buis van 40 cm en druk deze stevig aan. Vervolgens schuif je het snoer door de koperbuis van 15 cm en schuif het hierna de koperbuis stevig in de soldeerknie. Maak de rest van de constructie op dezelfde manier af met de 2e soldeerknie en het laatste stukje koperbuis van 5 cm.

stap 6

Monteer de fitting

Als laatste monteer je de fitting aan het uiteinde van het snoer. Zodra deze eraan zit, draai je de lichtbron erin en controleer je of alles werkt door de stekker in het stopcontact te steken. Als de lichtbron het doet, is je koperen lamp klaar! Let op! Draai de trekontlaster aan de fitting stevig aan. (Mocht het nog niet werken, controleer dan of je de stekker en de fitting goed hebt aangesloten).

Tip!

Gebruik contactlijm om thuis de soldeerknie aan de koperen buis vast te zetten.

Van koperen lamp tot glazen tafellamp

Nu je deze stoere koperen bureaulamp hebt gemaakt, wil je misschien nóg meer lampen maken. Bijvoorbeeld deze glazen tafellamp. Bekijk meer DIY-ideeën om zelf lampen te maken!

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!