Visnet lamp hangend in een kamer naast een lamp met kap

Visnet hanglamp maken

Dit is pas een stoere lamp! Met dit stappenplan kun je zelf een visnet lamp maken. Deze visnet hanglamp vergt wel even wat alertheid tijdens het klussen, maar het is de moeite zeker waard!

stap 1

Meet de juiste lengte voor het snoer op

Bepaal hiervoor hoe hoog de lamp komt te hangen (afstand-a) en meet de afstand tussen de centraaldoos aan het plafond (blauwe en zwarte draad) en de plek waar de lamp aan het plafond gaat komen (afstand-b). Tel a + b +15 cm bij elkaar op en knip dat van het snoer af.

stap 2

Strip de draden

Ontbloot een uiteinde van het snoer en strip de draden bloot. De geel-groene draad blijft in dit geval ongemoeid en kan afgeknipt worden.

stap 3

Draai de fitting uit elkaar

Draai de fitting uit elkaar (kapje, fitting en ring) en rijg het snoer door het kapje met een trekontlaster.

stap 4

Bevestig de blauwe en de bruine draad

Bevestig de blauwe en de bruine draad elk in een fittinggaatje van de fitting. Draai de boutjes met de spanningzoeker vast. Duw de fitting in het kapje en draai de ring weer vast. Draai tevens het boutje van de trekontlaster vast.

stap 5

Stop de fitting in het bovenste gat van de fuik

Waarschijnlijk blijft de fuik niet aan de fitting hangen. Neem daarom een stukje dun touw en rijg dat rondom door de gaatjes van het visnet. Trek beide kanten van het touwtje aan en het gat sluit zich om het snoer.

Handige tip:

denk aan de veiligheid! De peer van de lamp mag het visnet nóóit raken. Knip, indien aanwezig, een deel van het binnen-net los of stroop het net hogerop.

stap 6

Rijg de plafondkap

Rijg de plafondkap ‘omgekeerd’ over de andere zijde van het snoer. Rijg ook de trekontlaster voor het plafond aan het snoer.

stap 7

Bevestig een kroonsteentje

Ontbloot ook dat deel van het snoer en bevestig een kroonsteentje. De draden (bruin en blauw) komen aan één zijde van het kroonsteentje naast elkaar te zitten. Elk in een gat.

stap 8

Bevestig de blauwe en zwarte draad

Schakel de stroom uit en bevestig de blauwe en zwarte draad uit de plafond-centraaldoos aan het kroonsteentje. Ook deze twee draden komen naast elkaar aan de andere zijde van het kroonsteentje. Uiteindelijk komt zwart tegenover bruin en blauw tegenover blauw.

stap 9

Hang de trekontlaster aan het haakje van de centraaldoos

Schuif de plafondkap omhoog. Draai het peertje in de lamp en de stroom kan weer aan.

Handige tip!

Indien je de lamp wilt ophangen op een andere plek, moet het snoer wel toereikend zijn. Bevestig een schroefoog aan het plafond waar de trekontlaster aan gehangen wordt.

Klaar is de visnet lamp!

We hebben naast deze stoere lamp gemaakt van een visnet, nog meer inspirerende ideeën om zelf lampen te maken. Van glazen tafellamp tot hippe hanglamp; bekijk hier alle DIY-ideeën voor lampen.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!