Design lamp

Design lamp maken

Voor mij niet teveel opsmuk of poespas: ik ben dol op een simplistisch interieur! Goede basics in combinatie met tijdloos design vormen bij ons thuis de basis. Zelfs tijdens mijn veranderdriftbuien zijn dit – meestal – de blijvertjes. Ook de DIY’s bij ons thuis probeer ik zo tijdloos mogelijk te houden, meestal heb ik er dan nog langer plezier van. Overigens ook wel zo prettig, gezien de tijd en energie die je erin steekt. Zo ging ik dit keer aan de slag met een basic lampenkap en gaf ik hem een design make-over met blonde houten latjes.

Latje – Lijm – Knijper – Repeat

In totaal zijn er 82 latjes, 82 knijpers en een portie doorzettingsvermogen voor nodig, maar dan heb je ook wat! Je eigen designlamp. De geschaafde grenen latjes en het lijnenspel geven deze lamp een echte Scandinavische twist. Door zijn tijdloze karakter kun je hem ook overal in huis kwijt: als leeslamp bij de bank, als eyecatcher in de hal of bijvoorbeeld als nachtlampje naast je bed. Voor deze DIY gebruikte ik een ronde lampenkap. Ik vind het ronde effect erg mooi, maar ik denk dat het resultaat bij een vierkante lampenkap ook erg gaaf is. Mocht je van wat kleur houden is het ook een leuk idee om bijvoorbeeld alleen de binnenkant van de latjes een subtiel kleureffect te geven met een likje verf. Ook kun je voor een speels effect de latjes laten variëren in hoogte.

alt="Studio Blondhout design lamp diameter meten (1 of 1)"
stap 1

Bereken de omtrek van jouw lampenkap door de diameter te vermenigvuldigen met Pi.

Mijn diameter is 21cm dus de omtrek van mijn lampenkap is 65,97cm.

Studio Blondhout design lamp afstand bepalen (1 of 1)
stap 2

Bekijk wat je een mooie afstand vindt tussen de latjes.

Ik koos voor dezelfde afstand als de afmeting van de latjes: 4mm.

Studio Blondhout design lamp lengte meten (1 of 1)
stap 3

Meet de lengte van jouw lampenkap. Mijn lengte is 14cm.

Bereken vervolgens hoeveel kleine latjes je nodig hebt en uit hoeveel grote latten je deze zaagt. De omtrek van mijn lampenkap is
65,97cm. Ik plaats latjes met een breedte van 4mm, afgewisseld met een tussenruimte van 4mm. Dat betekent dat ik 82 latjes nodig heb van 14cm. Een grote lat is 270cm dus ik heb 5 grote latten nodig.

Studio Blondhout design lamp op maat zagen (1 of 1)
stap 4

Zaag de latjes op maat.

Dit is best een tijdrovende klus met een handzaag, gezien het aantal latjes (82!). Daarom besloot ik de Metabo afkortzaag van mijn vader te lenen.

Studio Blondhout design lijmen (1 of 1)
stap 5

Vijl het gezaagde oppervlak van de latjes indien nodig glad met een houtvijl of met schuurpapier.

Smeer de latjes zorgvuldig in met Poly Max transparant en breng in èèn vloeiende beweging het latje aan op de lampenkap. Wees zo secuur mogelijk om lijmresten te voorkomen.

Studio Blondhout design tussenlatje (1 of 1)
stap 6

Plaats de latjes op jouw lampenkap en plaats een ‘tussenlatje’ in het midden van de ‘te bevestigen’ latjes.

Op deze manier kun je de afstand tussen de latjes extra goed bepalen.

Studio Blondhout design proces (1 of 1)
stap 7

Bevestig iedere twee latjes aan de onder- en bovenkant met èèn knijper aan de lampenkap en herhaal dit proces.

De tussenlatjes kun je gaandeweg verwijderen.

Studio Blondhout design lamp gereed (1 of 1)
stap 8

Laat jouw designlamp een nachtje drogen en verwijder de volgende dag alle knijpers.

YES! Jouw designlamp is klaar voor gebruik!

Handige tip!

Het op maat zagen van alle latjes is best een tijdrovende klus. Bevestig daarom de grote latjes met schilderstape op elkaar en teken enkel de bovenste lat af. Vervolgens zaag je met een afkortzaag in èèn keer alle latten op maat.

De lampenkap is eerlijk gezegd nog mooier geworden dan ik had verwacht. Ik ben er onwijs blij mee! Als de lamp aan is geeft hij ook een prachtig schijnsel tussen de latjes door. Het blonde hout in combinatie met de basic elementen en natuurlijke materialen zorgen voor een tijdloze mix. Ik ben benieuwd wat jullie van deze DIY vinden. Laat je het me even weten via Instagram @Blondhout?

Liefs,

Stef

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Stefanie van der Kleij

Hi! Ik ben Stef (32) en ik woon samen met manlief, zoon Sepp (3) en dochter Zoë (1) in een heerlijke lichte hoekwoning in Haarlem. Mijn hart gaat sneller kloppen van alles wat te maken heeft met interieur. Van het speuren naar unieke kringloopvondsten tot het opstropen van mijn mouwen voor een uitdagend DIY project, ik word er blij van! Deze geluksmomentjes en nog veel meer wooninspiratie deel ik via mijn Instagramaccount @blondhout en als blogger voor Karwei, lees je mee?