Houten lamp maken

Design lamp maken

Deze houten lamp staat erg mooi in een Scandinavisch interieur! Met dit handige stappenplan kun je zien hoe je zelf deze houten lamp kunt maken.

Voor mij niet teveel opsmuk of poespas: ik ben dol op een simplistisch interieur! Goede basics in combinatie met tijdloos design vormen bij ons thuis de basis. Zelfs tijdens mijn veranderdriftbuien zijn dit – meestal – de blijvertjes. Ook de DIY-ideeën bij ons thuis probeer ik zo tijdloos mogelijk te houden. Meestal heb ik er dan nog langer plezier van. Overigens ook wel zo prettig, gezien de tijd en energie die je erin steekt. Zo ging ik dit keer aan de slag met een basic lampenkap en maakte ik er een design lamp van door een make-over met blonde houten latjes.

Houten lamp maken

In totaal zijn er 82 latjes, 82 knijpers en een portie doorzettingsvermogen voor deze houten lamp nodig, maar dan heb je ook wat! Je eigen design lamp. De geschaafde grenen latjes en het lijnenspel geven deze lamp een echte Scandinavische twist. Door zijn tijdloze karakter kun je hem ook overal in huis kwijt: als leeslamp bij de bank, als eyecatcher in de hal of bijvoorbeeld als nachtlampje naast je bed. Voor deze DIY gebruikte ik een ronde lampenkap. Ik vind het ronde effect erg mooi, maar ik denk dat het resultaat bij een vierkante lampenkap ook erg gaaf is. Mocht je van wat kleur houden is het ook een leuk idee om bijvoorbeeld alleen de binnenkant van de latjes een subtiel kleureffect te geven met een likje verf. Ook kun je voor een speels effect de latjes laten variëren in hoogte.

Latje – Lijm – Knijper – Repeat

Bekijk hieronder het stappenplan om zelf deze houten lamp te maken.

alt="Studio Blondhout design lamp diameter meten (1 of 1)"
stap 1

Bereken de omtrek

Bereken de omtrek van jouw lampenkap door de diameter te vermenigvuldigen met Pi. Mijn diameter is 21cm dus de omtrek van mijn lampenkap is 65,97cm.

Studio Blondhout design lamp afstand bepalen (1 of 1)
stap 2

Bepaal de afstand tussen de latjes

Bekijk wat je een mooie afstand vindt tussen de latjes. Ik koos voor dezelfde afstand als de afmeting van de latjes: 4mm.

Studio Blondhout design lamp lengte meten (1 of 1)
stap 3

Bereken de benodigdheden

Meet de lengte van jouw lampenkap. Mijn lengte is 14cm. Bereken vervolgens hoeveel kleine latjes je nodig hebt en uit hoeveel grote latten je deze zaagt. De omtrek van mijn lampenkap is 65,97cm. Ik plaats latjes met een breedte van 4mm, afgewisseld met een tussenruimte van 4mm. Dat betekent dat ik 82 latjes nodig heb van 14cm. Een grote lat is 270cm dus ik heb 5 grote latten nodig.

Studio Blondhout design lamp op maat zagen (1 of 1)
stap 4

Zaag de latjes op maat

Dit is best een tijdrovende klus met een handzaag, gezien het aantal latjes (82!). Daarom besloot ik de Metabo afkortzaag van mijn vader te lenen.

Studio Blondhout design lijmen (1 of 1)
stap 5

Vijl het oppervlak en start met plaatsen

Vijl het gezaagde oppervlak van de latjes indien nodig glad met een houtvijl of met schuurpapier. Smeer de latjes zorgvuldig in met Poly Max transparant en breng in één vloeiende beweging het latje aan op de lampenkap. Wees zo secuur mogelijk om lijmresten te voorkomen.

Studio Blondhout design tussenlatje (1 of 1)
stap 6

Bevestig de latjes

Plaats de latjes op jouw lampenkap en plaats een ‘tussenlatje’ in het midden van de ‘te bevestigen’ latjes. Op deze manier kun je de afstand tussen de latjes extra goed bepalen.

Studio Blondhout design proces (1 of 1)
stap 7

Gebruik knijpers voor de latjes

Bevestig iedere twee latjes aan de onder- en bovenkant met één knijper aan de lampenkap en herhaal dit proces. De tussenlatjes kun je gaandeweg verwijderen.

Studio Blondhout design lamp gereed (1 of 1)
stap 8

Laat de houten lamp drogen

Laat de houten lamp een nachtje drogen en verwijder de volgende dag alle knijpers.

YES! Jouw design lamp is klaar voor gebruik!

Handige tip!

Het op maat zagen van alle latjes is best een tijdrovende klus. Bevestig daarom de grote latjes met schilderstape op elkaar en teken enkel de bovenste lat af. Vervolgens zaag je met een afkortzaag in één keer alle latten op maat.

Design lamp maken

De lampenkap is eerlijk gezegd nog mooier geworden dan ik had verwacht. Ik ben er onwijs blij mee! Als de lamp aan is, geeft hij ook een prachtig schijnsel tussen de latjes door. Het blonde hout in combinatie met de basic elementen en natuurlijke materialen zorgen voor een tijdloze mix. Ik ben benieuwd wat jullie van dit DIY-lamp vinden! Bekijk ook meer DIY-ideeën om zelf lampen te maken. Zoals deze glazen tafellamp of deze hanglamp gemaakt van een visnet.

Geschreven door:

Stefanie van der Kleij

Hi! Ik ben Stef (32) en ik woon samen met manlief, zoon Sepp (3) en dochter Zoë (1) in een heerlijke lichte hoekwoning in Haarlem. Mijn hart gaat sneller kloppen van alles wat te maken heeft met interieur. Van het speuren naar unieke kringloopvondsten tot het opstropen van mijn mouwen voor een uitdagend DIY project, ik word er blij van! Deze geluksmomentjes en nog veel meer wooninspiratie deel ik via mijn Instagramaccount @blondhout en als blogger voor Karwei, lees je mee?

Volg ons en mis niets!