Mix & match; combineer oude en nieuwe spullen met elkaar

Mix & match oud met nieuw

Een mix & match van verschillende stijlen, kleuren, vormen en materialen spreekt mij ontzettend aan. Verrassende combinaties zorgen er daarbij ook nog eens voor dat een interieur uniek en eigen wordt. Mijn advies is daarom; laat je vooral niet teveel leiden door trends (al zijn deze natuurlijk wel heel fijn) en regels bij het inrichten van jouw woning. Wat mij betreft zijn er namelijk geen regels als het aankomt op een mooi interieur! Je hoeft dus niet voor maar 1 specifieke stijl te kiezen. Wanneer jij items uitkiest die jouw aanspreken en die jij mooi vindt, dan vertaald dit zich als het goed is vanzelf in jouw persoonlijke stijl. In mijn eigen interieur mix & match ik bijvoorbeeld bohemien invloeden met moderne items & vintage meubels met zelfgemaakte meubels en accessoires!

Kringloopgeluk

Ik ben regelmatig te vinden bij de kringloopwinkel waar ik vaak mooie oude spullen tegenkom & mee naar huis neem. Soms geef ik deze oude spullen een nieuw jasje waardoor ze weer fris aan een tweede (of derde) leven kunnen beginnen! Door oude spullen te combineren met nieuwe spullen ontstaat er vaak een superleuk resultaat. Ik deed dit met een oud houten kistje en een retro lampenvoet die ik bij de kringloop vond.

Oud kistje wordt wandkastje

Voor het houten kistje was mijn idee om er een leuk wandkastje van te maken. Ik verwijderde eerst de deksel van de kist door de schroeven in de scharnier los te draaien. Met de deksel ga ik misschien later ook nog iets doen, er een lijst voor een mooie foto van maken bijvoorbeeld? Van een stukje resthout zaagde ik nog een extra plankje voor in het wandkastje. Ik gebruikte hiervoor de Multitool van Bosch met het segmentzaagblad, makkelijk als je maar een klein stukje wilt zagen!

Blind schroeven

Je kunt het plankje eventueel vanaf de buitenkant van het kistje vastschroeven, je ziet dan wel de schroeven zitten aan de buitenkant. Het mooiste is natuurlijk wanneer je de schroeven helemaal niet ziet zitten… Dit kan door het plankje blind vast te schroeven. Hiervoor heb je een “schroefverbinder boorhulp” nodig die je vastklemt op het plankje. Met een bijbehorende boor, maak je zo heel gemakkelijk de gaten in de onderkant van het plankje. Daarna kun je het plankje van onderaf vastschroeven en zijn de schroeven als het ware onzichtbaar.

Donkerblauw pronkkastje

Nadat ik het plankje had toegevoegd wilde ik het kastje een andere kleur geven. Eerst maakte ik het kastje goed schoon en zette het daarna in de grondverf. Nadat de grondverf goed was gedroogd kreeg het kastje twee laklagen in de kleur Geldersblauw van Flexa. Een mooie diepe kleur die het kastje een rijke uitstraling geeft. Dwars op de achterkant van het kistje zaten twee kleine balkjes die erg goed van pas kwamen bij het ophangen van het kastje. Ik schroefde hier twee schroefhaken in en draaide twee schroeven in de muur waar ik de schroefhaken weer aan kon hangen. Wanneer het kastje eenmaal hangt, zie je hier dus ook niets meer van.

Blauw op blauw

Het pronkkastje kreeg een plek op mijn werkplek die ik recent ook onder handen nam. Ik ontwierp en maakte samen met mijn vriend een op maat gemaakt bureau. De muur ging van groen naar blauw (dit is de mengkleur Summer Splash van Flexa Creations) en het kastje hing ik tegen de wand rechts van mijn bureau. Het diepe donkerblauw steekt erg mooi af tegen de frisse kleur blauw op de muur! Een aantal favoriete accessoires kregen een ereplekje in het kastje zoals de grafische vaas, een theelicht, een mini bloempotje met mini cactus en een stuk koraal. Boven op het wandkastje was nog plek voor een klein lantaarnplantje. Ik ben blij dat ik het kistje een tweede leven gaf, leuk toch zo’n pronkkastje?

Retro lampenvoet met XXL globe

De retro lampenvoet had ik al een tijdje staan, ik vond ‘m ontzettend mooi maar wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Ik kon maar geen mooie kap vinden in dit formaat maar toen ik bij Karwei de XXL lampen zag kreeg ik een ingeving! Zo’n grote lamp zou natuurlijk heel tof staan op deze lampenvoet… Hiermee zou ik de retro voet gelijk een moderne twist kunnen geven, precies de mix & match die ik zocht! Ik koos voor de Calex led filament Big Globe en kocht ook een snoerdimmer zodat ik de felheid van de lamp zelf kan bepalen. Zo’n grote lamp zonder kap geeft vrij veel licht af en het is wel zo fijn als je dit naar wens kunt dimmen.

Dimbaar licht

Om de lamp aan de voet te bevestigen had ik ook een fitting nodig. De Calex retro pendel met E40 fitting is geschikt voor deze globe maar eigenlijk bedoeld als hanglamp. Door het kapje dat normaal tegen het plafond komt te verwijderen kon deze fitting ook prima worden gebruikt voor de lampenvoet. Ik haalde het snoer door de lamp en plaatste de fitting op de voet. Voor nog meer stevigheid kun je de fitting vastzetten met een sterke alleslijm. De lamp draaide ik in de fitting en aan het snoer werd een dimmer en een stekker toegevoegd. Ik schakelde de hulp van mijn vriend in voor dit klusje maar op Youtube vind je ook verschillende filmpjes over hoe je zoiets doet!

Statement lamp

Het resultaat is nog leuker dan ik had verwacht! Deze lamp mag gezien worden en kreeg dus een plek naast onze bank. Nooit verkeerd een extra lichtbron in de woonkamer… Dit mix & match projectje heeft goed uitgepakt want de lamp is een echte eyecatcher geworden! Ik ben erg blij dat er een dimmer op de lamp zit zodat ik het licht kan aanpassen naar mijn stemming en de tijd van de dag. Het is maar goed dat ik de lampenvoet nog niet weg had gedaan. Zo zie je maar, wie wat bewaard die heeft wat!

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij KARWEI geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!