Vintage items en oude meubels opknappen - Karwei

Mix & match oud met nieuw

Met deze interieur tips ontdek je hoe je oude meubels kunt opknappen en hoe je vintage meubels met moderne meubels combineert. Ik laat je zien hoe ik retro items modern maakte. Wil je eerst even binnenkijken in mijn huis? Dat kan in dit artikel. Daarin zie je hoe ik vintage en modern combineer in mijn interieur.

Een mix & match van verschillende stijlen, kleuren, vormen en materialen spreekt mij ontzettend aan. Verrassende combinaties zorgen er daarbij ook nog eens voor dat een interieur uniek en eigen wordt. Mijn advies is daarom: laat je vooral niet te veel leiden door trends (al zijn deze natuurlijk wel heel fijn) en regels bij het inrichten van jouw woning. Wat mij betreft zijn er namelijk geen regels als het aankomt op een mooi interieur! Je hoeft dus niet voor maar één specifieke stijl te kiezen. Wanneer jij items uitkiest die jou aanspreken en die jij mooi vindt, dan vertaalt dit zich, als het goed is, vanzelf in jouw persoonlijke stijl. In mijn eigen interieur mix & match ik bijvoorbeeld bohemian invloeden met moderne items en vintage meubels met zelfgemaakte meubels en accessoires!

Kringloopgeluk en vintage items opknappen

Ik ben regelmatig te vinden bij de kringloopwinkel waar ik vaak mooie oude spullen tegenkom en mee naar huis neem. Soms geef ik deze oude spullen een nieuw jasje, waardoor ze weer fris aan een tweede (of derde) leven kunnen beginnen! Oude meubels kun je vaak prima nog opknappen! Door oude spullen te combineren met nieuwe spullen ontstaat er vaak een superleuk resultaat. Ik deed dit met een oud houten kistje en een retro lampenvoet die ik bij de kringloop vond. Ik laat je zien hoe ik dit heb gedaan.

Oud kistje wordt wandkastje

Ik vond dit houten kistje en mijn idee was om er een leuk wandkastje van te maken. Ik verwijderde eerst de deksel van de kist door de schroeven in de scharnier los te draaien. Met de deksel ga ik misschien later ook nog iets doen. Een lijst voor een mooie foto van maken bijvoorbeeld. Van een stukje resthout zaagde ik nog een extra plankje voor in het wandkastje. Ik gebruikte hiervoor de Multitool van Bosch met het segmentzaagblad, makkelijk als je maar een klein stukje wilt zagen!

Blind schroeven

Je kunt het plankje eventueel vanaf de buitenkant van het kistje vastschroeven. Je ziet dan wel de schroeven zitten aan de buitenkant. Het mooiste is natuurlijk wanneer je de schroeven helemaal niet ziet zitten. Dit kan door het plankje blind vast te schroeven. Hiervoor heb je een schroefverbinder boorhulp nodig die je vastklemt op het plankje. Met een bijbehorende boor maak je zo heel gemakkelijk de gaten in de onderkant van het plankje. Daarna kun je het plankje van onderaf vastschroeven en zijn de schroeven als het ware onzichtbaar.

Donkerblauw pronkkastje

Nadat ik het plankje had toegevoegd, wilde ik het kastje een andere kleur geven. Eerst maakte ik het kastje goed schoon en zette het daarna in de grondverf. Nadat de grondverf goed was gedroogd, kreeg het kastje twee laklagen in de kleur Geldersblauw van Flexa. Een mooie diepe kleur die het kastje een rijke uitstraling geeft. Dwars op de achterkant van het kistje zaten twee kleine balkjes die erg goed van pas kwamen bij het ophangen van het kastje. Ik schroefde hier twee schroefhaken in en draaide twee schroeven in de muur waar ik de schroefhaken weer aan kon hangen. Wanneer het kastje eenmaal hangt, zie je hier dus ook niets meer van.

Blauw op blauw

Het pronkkastje kreeg een plek op mijn werkplek die ik recent ook onder handen nam. Ik ontwierp en maakte samen met mijn vriend een op maat gemaakt bureau. De muur ging van groen naar blauw (dit is de mengkleur Summer Splash van Flexa Creations) en het kastje hing ik tegen de wand rechts van mijn bureau. Het diepe donkerblauw steekt erg mooi af tegen de frisse kleur blauw op de muur! Een aantal favoriete accessoires kregen een ereplekje in het kastje zoals de grafische vaas, een theelicht, een mini bloempotje met mini cactus en een stuk koraal. Boven op het wandkastje was nog plek voor een klein lantaarnplantje. Ik ben blij dat ik het kistje een tweede leven gaf, leuk toch zo’n pronkkastje? En hoe leuk is het om oude kringloopartikelen op te knappen?

Retro lampenvoet met XXL globe

Ik heb nog een leuke interieur tip! De retro lampenvoet had ik al een tijdje staan. Ik vond ‘m ontzettend mooi, maar wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Ik kon maar geen mooie kap vinden in dit formaat, maar toen ik bij Karwei XXL lampen zag kreeg ik een ingeving! Zo’n grote lamp zou natuurlijk heel tof staan op deze lampenvoet! Hiermee zou ik de retro voet gelijk een moderne twist kunnen geven. Precies de mix & match die ik zocht! Ik kocht ook een snoerdimmer zodat ik de felheid van de lamp zelf kan bepalen. Zo’n grote lamp zonder kap geeft vrij veel licht en het is wel zo fijn als je dit naar wens kunt dimmen.

Dimbaar licht

Om de lamp aan de voet te bevestigen had ik ook een fitting nodig. Ik haalde het snoer door de lamp en plaatste de fitting op de voet. Voor nog meer stevigheid kun je de fitting vastzetten met sterke alleslijm. De lamp draaide ik in de fitting en aan het snoer werd een dimmer en een stekker toegevoegd. Ik schakelde de hulp van mijn vriend in voor dit klusje, maar in dit DIY idee worden de stappen ook goed uitgelegd!

Statement lamp

Het resultaat is nog leuker dan ik had verwacht! Deze lamp mag zeker gezien worden en kreeg dus een plek naast onze bank. Een extra lichtbron in de woonkamer is nooit verkeerd! Dit mix & match projectje heeft goed uitgepakt, want de lamp is een echte eyecatcher geworden! Ik ben erg blij dat er een dimmer op de lamp zit, zodat ik het licht kan aanpassen naar mijn stemming en de tijd van de dag. Het is maar goed dat ik de lampenvoet nog niet weg had gedaan. Zo zie je maar, wie wat bewaart die heeft wat!

Wil je meer inspiratie om lampen zelf te maken? Bekijk dan deze DIY-ideeën voor lampen. Je kunt bijvoorbeeld een lamp maken van een glazen pot!

Oude meubels en spullen opknappen

Hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven om oude meubels en spullen op te knappen. Vintage items kun je prima een moderne look geven! Wil je een oude tafel opknappen? Bekijk dan dit DIY idee, waarin je een tafel kunt betegelen. Heb je een vintage kast gevonden in de kringloop en wil je deze oude kast een make-over geven? Ook dit is mogelijk! Of ontdek hoe je met een paar aanpassingen je deur een jaren 30-look geeft!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!