Zit sta bureau maken voor een fijne thuiswerkplek - Karwei

Werkplek op maat maken

Wil jij een werkplek op maat en deze werkplek zelf inrichten? Dan heb ik een idee voor je! Naast veel klussen thuis, doe ik ook weleens een DIY-project bij iemand anders thuis. Daarbij kom je vaak samen weer op hele leuke nieuwe ideeën… Dit was ook het geval toen ik aan de slag ging met deze DIY werkplek met zit sta bureau op maat. Lotte wilde een werkplek om thuis te kunnen werken. De wensen: de werkplek moest niet al te veel ruimte innemen en Lotte wilde naast zittend, ook staand kunnen werken. Samen maakten we een plan en gingen we aan de slag. Bekijk hieronder het stappenplan!

Werkplek en bureau op maat maken

Vooraf even uittekenen wat je plan is, is zeker geen overbodige luxe. Zo heb je een beter beeld van wat je nodig hebt! Zodra ik de afmetingen van het bureau had bepaald, liet ik de houten onderdelen op maat zagen bij Karwei. Voor dit bureau heb je twee platen (bovenblad & onderblad) en twee tussenschotjes nodig.

diy bureau
stap 1

Bepaal de plek van de tussenschotjes

Bepaal waar de tussenschotjes van het bureau moeten komen. Meet dit op en teken het af met een potlood. Nu je weet waar het tussenschotje moet komen, kun je markeren waar de schroeven moeten komen.

diy bureau
stap 2

Schroef de tussenschotjes vast

Schroef de tussenschotjes vast vanaf de boven- en onderkant. Om te voorkomen dat het hout gaat splijten kun je het beste de gaten voorboren met een houtboortje voor je de schroeven in het hout boort.

Tip!

Met onze Rotadrill MDF-schroeven voorkom je verdikking en scheuren in het hout. En je hoeft niet voor te boren!

STAP-3-800x1200
stap 3

Bevestig de plaat

Leg de andere plaat bovenop de tussenschotjes en bevestig hem met schroeven (ook hier geldt; voorboren voorkomt het splijten van hout!).

STAP-4-800x1200
stap 4

Plaats de plankdragers

Plaats de plankdragers op het blad precies boven de tussenschotjes. Teken dit af en boor de gaten eerst voor. Schroef nu de plankdragers vast aan het bureautje.

diy bureau
stap 5

Verf het bureau

Schuur eventuele splinters weg met schuurpapier en maak het bureautje schoon. Zet hem in de grondverf en lak hem daarna twee keer. Ik gebruikte een blauwgrijze lak met de code IG PS-1003.

diy bureau
stap 6

Bepaal de vlakken op de muur

Bepaal vooraf hoe groot de vlakken op de muur moeten worden. Ik koos ervoor om het vlak waar het bureau tegenaan kwam, even breed als het bureau te maken. Meet de vlakken op en teken dit op meerdere punten af. Plak de vlakken af (kies hiervoor een tape die geschikt is voor deze klus en jouw muur).

diy bureau
stap 7

Bepaal de hoogte

Plaats het bureautje tegen de wand en meet op hoe hoog deze moet komen. Voor staand werken kun je uitgaan van ongeveer 108 cm hoog. Duw een schroef door de gaten van de plankdragers, zodat je weet waar de gaten moeten komen. Boor de gaten in de muur met een betonboor en duw hier pluggen in.

diy bureau
stap 8

Schilder het vlak

Schilder het vlak waar het bureautje tegenaan komt in dezelfde kleur zodat deze mooi wegvalt. Ik koos ervoor om de lichtknoppen ook mee te verven zodat deze ook mooi wegvallen. Dit kan gewoon met muurverf, maar werk dan met dunne laagjes over elkaar.

diy bureau
stap 9

Verf de muur

Vul het onderste vlak met betonverf, ik gebruikte de kleur "Bluestone Grey" van Le Noir & Blanc. Voor een betoneffect breng je eerst een egale laag verf aan op de muur en breng je daarna een dikke tweede laag aan die je bewerkt met een blokkwast of RVS spatel.

diy bureau
stap 10

Experimenteer en werk bij! ;-)

Omdat wij hoopten op een transparant effect, eindigden we met de betonverf. Deze was echter vrij dekkend waardoor we toch niet de transparantie kregen waar we op hoopten. Daarom toch het donkerste vlak weer bijgewerkt zodat deze voor het oog "bovenop ligt". Eind goed, al goed!

Werkplek inrichten

Plaats als de verf is gedroogd, het bureautje en het computerscherm aan de muur. Voor de bevestiging van het scherm gebruikten wij een TV steun. Om de hoogte voor het scherm te bepalen is het handig als het bureautje al op zijn plek hangt. Je gaat er dan even aan zitten of staan en kunt dan goed bepalen waar het scherm moet komen te hangen (op ooghoogte). We hingen nog een lampje op aan het plafond voor wat extra sfeerlicht voor in de avonduren. Ook bedachten we ter plekke dat er nog een doorgang moest komen in het bureau voor de nodige snoeren. Gelukkig bedachten we dit voor we het bureautje hadden opgehangen!

Zit sta bureau

Deze werkplek op maat is perfect voor Lotte! Hier kan ze zowel staand als zittend op een hoge kruk aan werken. Het bureautje neemt niet te veel ruimte in beslag maar Lotte kan wel haar laptop en tekentablet kwijt als ze aan het werk is. Wanneer ze niet aan het werk is, zijn haar spullen makkelijk weg te werken in de extra ruimte tussen de twee bladen. Doordat het zwarte scherm en het bureautje mooi wegvallen tegen het donkere vlak trekken ze niet teveel de aandacht en past deze werkplek erg mooi in de woonkamer.

Ergonomische thuiswerkplek

Je hoort het steeds vaker; “zitten is het nieuwe roken”… Zitten blijkt nog slechter voor je te zijn dan we voorheen al dachten, en dat komt natuurlijk ook omdat we dagelijks veel zitten. Ik herken dit zeker, ook ik zit veel achter de computer. Gelukkig beweeg ik wel meer sinds ik niet meer fulltime op kantoor zit, maar het kan zeker beter! Ook Lotte is zich hiervan bewust en weet dat het bijvoorbeeld voor haar rug en schouders al veel beter is om meer staand te werken. Daarom kozen we ervoor om hier een werkplek van te maken waarbij je dus kunt zitten en staan. Ik denk eraan om hier thuis zelf ook iets mee te doen, to be continued…

Bureau op maat met hoge stoel

De hoge stoel van Woood was perfect voor deze werkplek. Daarbij is hij ook nog eens ontzettend mooi en past hij helemaal in het plaatje! Er moest naast de grijze en zwarte tinten natuurlijk nog wel wat kleur worden toegevoegd. Planten en bloemen zijn hier echt een toevoeging en geven meer sfeer aan deze hoek. Het vaasje met metalen frame past erg mooi bij dit geheel en met een paar kleurrijke bloemen erin ben je al klaar. Lotte is in ieder geval helemaal happy met haar nieuwe werkplek thuis… En daar word ik dan weer heel blij van!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!

Volg ons en mis niets!