Werkplek op maat

Werkplek op maat maken

Naast het creatief bezig zijn, stylen en uitwerken van DIY projecten thuis, vind ik het natuurlijk ook ontzettend leuk om dit bij iemand anders thuis te doen! Daarbij kom je vaak samen weer op hele leuke nieuwe ideeën… Dit was ook het geval toen ik bij Lotte aan de slag ging met deze DIY werkplek. Lotte (fotografe) en ik waren collega’s toen we beide nog bij het kledingmerk Costes werkten. Samen waren we regelmatig bezig in de fotostudio om mooie dingen te maken. We gingen beiden voor een nieuwe uitdaging maar de klik bleef en we zoeken elkaar daarom nog regelmatig op om samen te werken en tegelijkertijd bij te kletsen!

Tegenwoordig is Lotte werkzaam als Fotografe en Studio Manager maar zo nu en dan vind ze het ook erg fijn om thuis te werken. Omdat haar voormalige werkplek in huis nu dient als babykamer (Lotte is recent moeder geworden van de lieve Ella) verplaatsten we haar werkplek naar de huiskamer. Wensen van Lotte waren dat de werkplek niet al teveel ruimte in zou nemen en dat zij naast zittend, ook staand kan werken. Samen maakten we een plan en gingen we aan de slag…

Vooraf even uittekenen wat je plan is, is zeker geen overbodige luxe. Zo heb je een beter beeld van wat je nodig hebt! Zodra ik de afmetingen van het bureau had bepaald, liet ik de houten onderdelen op maat zagen bij KARWEI. Voor dit bureau heb je twee platen (bovenblad & onderblad) en twee tussenschotjes nodig.

diy bureau
stap 1

Tussenschotjes

Bepaal waar de tussenschotjes van het bureau moeten komen. Meet dit op en teken het af met een potlood. Nu je weet waar het tussenschotje moet komen kun je markeren waar de schroeven moeten komen.

diy bureau
stap 2

Schroef de tussenschotjes vast

Schroef de tussenschotjes vast vanaf de boven en onderkant. Om te voorkomen dat het hout gaat splijten kun je het beste de gaten voorboren met een houtboortje voor je de schroeven in het hout boort.

STAP-3-800x1200
stap 3

Plaat bevestigen

Leg de andere plaat bovenop de tussenschotjes en bevestig hem met schroeven (ook hier geldt; voorboren voorkomt het splijten van hout!).

STAP-4-800x1200
stap 4

De plankdragers

Plaats de plankdragers op het blad precies boven de tussenschotjes. Teken dit af en boor de gaten eerst voor. Schroef nu de plankdragers vast aan het bureautje.

diy bureau
stap 5

Vervem

Schuur eventuele splinters weg met schuurpapier en maak het bureautje schoon. Zet hem in de grondverf en lak hem daarna twee keer. Ik gebruikte een blauwgrijze lak met de code IG PS-1003.

diy bureau
stap 6

De vlakken

Bepaal vooraf hoe groot de vlakken op de muur moeten worden. Ik koos ervoor om het vlak waar het bureau tegenaan kwam evenbreed als het bureau te maken. Meet de vlakken op en teken dit op meerdere punten af. Plak de vlakken af (kies hiervoor een tape die geschikt is voor deze klus en jouw muur).

diy bureau
stap 7

Hoogte bepalen

Plaats het bureautje tegen de wand en meet op hoe hoog deze moet komen. Voor staand werken kun je uitgaan van ongeveer 108 cm hoog. Duw een schroef door de gaten van de plankdragers zodat je weet waar de gaten moeten komen. Boor de gaten in de muur met een betonboor en duw hier pluggen in.

diy bureau
stap 8

Schilder het vlak waar het bureautje tegenaan komt

Schilder het vlak waar het bureautje tegenaan komt in dezelfde kleur zodat deze mooi wegvalt. Ik koos ervoor om de lichtknoppen ook mee te verven zodat deze ook mooi wegvallen. Dit kan gewoon met muurverf maar werk met dunne laagjes over elkaar.

diy bureau
stap 9

Muur verven

Vul het onderste vlak met betonverf, ik gebruikte de kleur "Bluestone Grey" van Le Noir & Blanc. Voor een betoneffect breng je eerst een egale laag verf aan op de muur en breng je daarna een dikke tweede laag aan die je bewerkt met een blokkwast of RVS spatel.

diy bureau
stap 10

Eind goed, al goed!

Omdat wij hoopte op een transparant effect eindigden we met de betonverf. Deze was echter vrij dekkend waardoor we toch niet de transparantie kregen waar we op hoopten. Daarom toch het donkerste vlak weer bijgewerkt zodat deze voor het oog "bovenop ligt". Eind goed, al goed!

Plaats als de verf is gedroogd het bureautje en het computerscherm aan de muur. Voor de bevestiging van het scherm gebruikten wij deze steun. Om de hoogte voor het scherm te bepalen is het handig als het bureautje al op zijn plek hangt. Je gaat er dan even aan zitten of staan en kunt dan goed bepalen waar het scherm moet komen te hangen (op ooghoogte). We hingen nog een lampje op aan het plafond voor wat extra sfeerlicht voor in de avonduren. Ook bedachten we ter plekke dat er nog een doorgang moest komen in het bureau voor de nodige snoeren. Gelukkig bedachten we dit voor we het bureautje hadden opgehangen!

Deze werkplek op maat is perfect voor Lotte! Hier kan ze zowel staand als zittend op een hoge kruk aan werken. Het bureautje neemt niet teveel ruimte in beslag maar Lotte kan wel haar laptop en tekentablet kwijt als ze aan het werk is. Wanneer ze niet aan het werk is zijn haar spullen makkelijk weg te werken in de extra ruimte tussen de twee bladen. Doordat het zwarte scherm en het bureautje mooi wegvallen tegen het donkere vlak trekken ze niet teveel de aandacht en past deze werkplek erg mooi in de woonkamer.

Je hoort het steeds vaker; “Zitten is het nieuwe roken”… Zitten blijkt nog slechter voor je te zijn dan we voorheen al dachten, en natuurijk vooral in de hoeveelheid dat we dit met z’n allen doen. Ik herken dit zeker, ook ik zit veel achter de computer. Gelukkig beweeg ik wel meer sinds ik niet meer fulltime op kantoor zit maar het kan zeker beter! Ook Lotte is zich hiervan bewust en weet dat het bijvoorbeeld voor haar rug en schouders al veel beter is om meer staand te werken. Daarom kozen we ervoor om hier een werkplek van te maken waarbij je dus kunt zitten en staan. Ik denk eraan om hier thuis zelf ook iets mee te doen, to be continued…

De hoge stoel van Woood was perfect voor deze werkplek. Daarbij is hij ook nog eens ontzettend mooi en past hij helemaal in het plaatje! Er moest naast de grijze en zwarte tinten natuurlijk nog wel wat kleur worden toegevoegd. Planten en bloemen zijn hier echt een toevoeging en geven meer sfeer aan deze hoek. Het vaasje met metalen frame past erg mooi bij dit geheel en met een paar kleurrijke bloemen erin ben je al klaar. Lotte is in ieder geval helemaal happy met haar nieuwe werkplek thuis… En daar word ik dan weer heel blij van!

Volg ons en mis niets!

Geschreven door:

Marij Hessel

Hi! Ik ben Marij Hessel, stylist, verzamelaar en het gezicht achter de blog en shop “MY ATTIC”. Hier komen mijn liefde voor interieur, vintage, kleur, zelfmakers en groen samen. Bij Karwei geef ik je graag inspiratie op het gebied van wonen, klussen en DIY projecten. Enjoy!