Diverse soorten gordijnen..

Doe het zelf

Gordijnen kiezen, opmeten en bestellen

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Wat zijn de laatste gordijntrends? Hoe meet je gordijnen op? En voor welke afwerking kun je kiezen? Lees er alles over en leer hoe je gordijnen stap voor stap bij KARWEI bestelt.

Gordijntrends

Bij KARWEI vind je meer dan tweehonderd verschillende soorten gordijnen, vitrages en inbetweens. Met zoveel soorten is het lastig kiezen. De huidige trends helpen je misschien op weg. Zwart, grijs en bruin gecombineerd met wit en crème zijn de kleuren van het najaar. En tone-in-tone is een populair patroon. Bijvoorbeeld zwart met een grijstint of wit met ecru.

 

In woonkamers komen de inbetweens steeds meer op, ten koste van overgordijnen. En gebruik in de slaapkamer eens een verduisterend rolgordijn met overgordijnen in plaats van vitrage. Het rolgordijn is tegenwoordig namelijk niet alleen maar functioneel maar is ook een sfeermaker. Met mooie frisse kleuren, hippe dessins en een mooie afwerking.

 

 

Gordijnafwerking

Wanneer je de gordijnen laat voeren, voorkom je verkleuring en beschadigingen. Vaak vallen gordijnen hierdoor ook mooier. Daarnaast houden gordijnen op die manier beter de warmte binnen en het licht buiten wanneer je lekker wilt uitslapen. Neem dezelfde kleur of kies een speelse contrasterende kleur.

 

Plooien zorgen ervoor dat een gordijn mooi valt. Je kunt bij KARWEI kiezen voor enkele of dubbele plooien. Overgordijnen worden afgewerkt met een onderzoom en bijna alle kamerhoge gordijnen worden aan de onderkant afgewerkt met een loodveter. Denk ook aan de manier van ophangen. Heb je gordijnrails? Kies dan voor band en haken. Plaats je de gordijnen op een gordijnroede, kies dan voor zeilringen of losse ringen. Ten slotte kun je een trekstang kiezen om de gordijnen mee te openen en te sluiten. Zo houd je de gordijnen langer schoon.

 

 

tip! tip!

KARWEI heeft verschillende stofbreedtes. Bijvoorbeeld van 140/150 breed (banenstof) of van 300 cm hoog (kamerhoog). Bij banenstof worden de banen aan elkaar genaaid. Kamerhoge stoffen bestaan uit één stuk en bevatten dus geen naden.

Meten is weten, maar hoe bereken je precies de maat van je gordijnen?

Breedte

Neem de afmeting van je gordijnrails of roede als breedte van het gordijn. De maatwerkcomputer berekent afhankelijk van je keuze voor enkele of dubbele plooien hoeveel stof je nodig hebt. Als je nog geen rails of roede hebt, reken dan twintig centimeter aan beide kanten van je raam extra. Op die manier valt je gordijn straks mooi langs het raam in plaats van ervoor.

 

 

Hoogte

Bepaal voor de juiste hoogteberekening eerst op welke manier je de gordijnen wilt ophangen. Kies je voor gordijnrails en haken, meet dan vanaf de bovenkant van de rails tot het punt waar het gordijn moet vallen: 1 à 2 centimeter boven de grond, de vensterbank of de verwarming.

 

Bij een roede waar je het gordijn met ingeslagen ringen aan ophangt, meet je vanaf de bovenkant van de roede tot op de vloer. Je haalt hier niets meer vanaf. Bij een roede met losse ringen meet je vanaf de onderkant van de ring tot het punt waar je gordijn moet eindigen. Plafonds, vensterbanken en vloeren zijn niet altijd waterpas. Meet daarom je gordijn op een paar plaatsen op.

Illustratie.
tip! tip!

Heb je nog geen vloer liggen en wil je de gordijnen straks wel tot op de grond hebben? Houd er dan rekening mee dat je het gordijn nu alvast iets korter houdt.

Gordijnen bestellen

Heb je een keuze gemaakt in kleur, dessin en afwerking? Ga dan naar KARWEI om je gordijn te bestellen. In elke Karwei vind je een maatwerkcomputer. Met deze handige computer kun je precies berekenen hoeveel stof je nodig hebt en wat de prijs is. Je hoeft niet direct te beslissen maar kunt ongehinderd verschillende opties (en prijzen) bekijken.

 

Een ander groot voordeel is dat je niets kunt vergeten. De computer leidt je stap voor stap door het hele proces. De maten, de afwerking, maar ook bijvoorbeeld of je je gordijn wilt laten voeren. En waar je de opening wilt: in het midden of meer naar links of rechts. Binnen 10 tot 15 werkdagen zijn je gordijnen op maat klaar!