stappenplan

Hoe hang ik een duo rolgordijn op?

Wil je een duo rolgordijn gaan ophangen, maar heb je geen idee hoe je deze op maat moet maken en het beste kunt bevestigen aan de muur? Dan is deze klusvideo de oplossing! We hebben veel kant-en-klare duo rolgordijnen in verschillende maten en dessins in ons assortiment, dus ook jouw favoriet zit er zeker tussen. Bekijk de video en de stappen, en ontdek wat je nodig hebt om deze klus goed aan te pakken. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Een duo rolgordijn ophangen
stap 1

Meet ‘op het kozijn’ het duo rolgordijn op

Meet de maten op voor het duo rolgordijn die je straks op het kozijn, dus op de muur en ‘over’ het kozijn heen, gaat ophangen. Gebruik de afstandshouders bij de montage aan de muur.

Tip!

Vermijd lichtkieren met voldoende overlapping.

stap 2

Meet ‘in het kozijn’ het duo rolgordijn op

Meet in het raamkozijn de breedte van je raam op. Doe dit zowel bovenin, in het midden als onderin in het kozijn, waarbij je de kleinste maat als breedtemaat hanteert. Meet vervolgens de hoogte van de binnenkant van het kozijn op. Trek tenslotte 17 mm van de hoogte af.

In deze video gaan we een lichtdoorlatend duo rolgordijn van 100 x 210 (bxh) inkorten in de breedte en vervolgens ophangen in het kozijn.

Tip!

Check of de hoogte en breedte van jouw raam niet groter zijn dan de standaardmaten die je bestelt.

stap 3

Kort het duo rolgordijn in de breedte in

Bereken het verschil tussen de breedte van het lichtdoorlatend duo rolgordijn en de kleinste breedtemaat van het kozijn. In dit geval is dat 100 – 95 = 5 cm dat we het duo rolgordijn gaan inkorten.

Schroef aan de zijkanten van het duo rolgordijn aan weerszijden twee schroefjes los, zodat de twee zijkanten los kunnen worden getrokken van het geheel. Trek vervolgens de twee pluggen in de uiteindes van de buis eruit.

Rol de stof van het duo rolgordijn uit en schuif de aluminium buis van de stof.
Teken op de aluminium buis de lengte van 5 cm af en zaag deze met een ijzerzaag op maat.

Leg de uitgerolde stof op een stevige ondergrond en teken over de totale lengte op verschillende plaatsen 5 cm af. Snij met een scherp afbreekmes langs de waterpas de stof op maat of gebruik hiervoor een schaar. Maak ook de strips aan de boven- en onderkant van de stof met een afbreekmes op maat.

Schuif de ingekorte aluminium buis weer terug over de stof en rol het gordijn op. Plaats de strip aan de andere kant van de stof door deze erover te schuiven.

Tip!

Plak een stukje tape op het aluminium. Dit voorkomt beschadigingen tijdens het zagen.

stap 4

Plaats de pluggen en de kettingen

Druk de pluggen in de uiteinden van het duo rolgordijn en zet de rol in het geheel vast met de zijkanten die je tenslotte aan de achterkant ieder met een schroefje vastzet.

stap 5

Hang het duo rolgordijn op

Meet op waar de montagebeugels moeten komen in het kozijn en schroef deze vast met een accuboormachine. In de video worden de montagebeugels op 15 mm vanaf de zijkant van het kozijn en (minimaal) 5 mm vanaf de bovenzijde van het kozijn geplaatst.

Klik het duo rolgordijn voorzichtig in de ophangbeugels. Rol het gordijn vervolgens uit en plaats de einddopjes in de uiteinden van de onderlat. Haal de plakstrip van de kettingspanner af en plak de spanner op het kozijn. Zó dat de ketting strak staat. Schroef vervolgens de kettingspanner vast aan het kozijn.

Tip!

Een duo rolgordijn kan in tegenstelling tot een rolgordijn ook overdag naar beneden blijven. Hij bestaat namelijk uit twee stoflagen met horizontale transparante en niet-transparante banen. Je 'stelt' hiermee zelf de mate van lichtinval.

Raamdecoratie laten ophangen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Persoonlijk advies aan huis?

Er zijn heel veel soorten raamdecoratie. De juiste keuze maken én goed inmeten is dan ook niet altijd makkelijk. Daarom komen wij gratis bij jou thuis om je te adviseren, de stoffen of materialen te laten voelen en je ramen in te meten!

Plan gratis je afspraak in

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Jaloezieen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik aluminium jaloezieën op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in