stappenplan

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?

Wil je maximale lichtinval maar geen inkijk? Dan is raamfolie de oplossing. Doordat raamfolie gemakkelijk te bewerken is, kun je het in allerlei vormen aanbrengen. Raamfolie is ook in verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar. Dus ook een saaie spiegel of glazen deur is snel gepimpt.

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 1

Voorbereiding

Ga je raamfolie aanbrengen? Maak dan eerst de ruit aan de binnenzijde grondig schoon.

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 2

Bovenlijn bepalen

Je bent de meeste inkijk kwijt als je een baan raamfolie aanbrengt tussen 1.40 en 1.80 m hoogte. Teken de bovenlijn op de ruit, aan de buitenkant (met behulp van een niet-watervaste stift en een waterpas).

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 3

Breedte bepalen

Het is mooier als je de raamfolie niet over de volle breedte plakt maar aan weerszijden een strook open laat (bijvoorbeeld 1 cm breed). Teken hiervoor een verticale lijn op de ruit (aan de buitenkant).

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 4

Knip de folie op maat

Knip de raamfolie op maat en maak de ruit aan de binnenkant nat met de plantenspuit.

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 5

Folie aanbrengen

Verwijder een deel van de beschermlaag en duw de raamfolie tegen de ruit. Begin vanuit een hoek ga langzaam verder. Door de waterfilm tussen ruit en raamfolie kun je de folie nog gemakkelijk verschuiven. Zorg dat de boven- en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen.

Tip!

Haal nooit in een keer het gehele schutpapier weg. De raamfolie gaat onherroepelijk aan elkaar kleven en zal kreuken bij het uit elkaar halen.

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 6

Luchtbellen verwijderen

Veeg de overmaat aan water en eventuele luchtbellen weg met behulp van een bankpasje, ramenwisser en theedoek. Zorg dat de raamfolie nu niet meer verschuift. In eerste instantie zal het geheel er wat blauw en bobbelig uitzien. Wees gerust: als het water eenmaal verdampt is, zit de folie strak op de ruit.

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?
stap 7

Figuren uitsnijden

Als de waterfilm opgedroogd is en de raamfolie goed vastzit, kun je eventuele figuren uitsnijden met behulp van een hobbymes.

Tip!

Originele raamfolie? Koop verschillende soorten folie en maak hiervan een collage op het raam. Breng voor variatie de raamfolie in banen aan op het raam. Zo ontstaan er lamellen van raamfolie. Ook zijn vierkanten een leuke variant. In dit geval eerst de banen of vierkanten op maat knippen.

stap 8

Andere toepassingen

Raamfolie kan je ook op andere manieren toepassen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een spiegel: gebruik hiervoor leuke vormen, banen of een groter stuk folie.
  • Glazen vazen en schalen: gebruik kleine stukjes om te voorkomen dat het gaat plooien.
  • Een deur met meerdere glazen ruitjes: creëer een heel andere uitstraling door de ruitjes te beplakken met verschillende soorten raamfolie.
  • Glazen kastdeuren: de inhoud van de kast valt dan minder op.
Dit stappenplan komt voor in