stappenplan

Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie?

Raamfolie plakken doet wonderen. Geen pottenkijkers meer en relaxt door je huis lopen zonder dat iemand je misschien kan zien in je slaapkamer, badkamer of gewoon op de bank. Met een kleine strook raamfolie creëer je al zoveel privacy in je huis. Neem wel even de tijd om de raamfolie secuur aan te brengen. Hoe je dit het makkelijkste doet, lees je hieronder.

Tip!

Wist je dat raamfolie in verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar is? Bij Karwei kun je zelfs een klein stukje op maat afsnijden van een van de rollen raamfolie. Ideaal voor kleine oppervlaktes.

schoonmaken ontvetten raamfolie
stap 1

Ontvet het raam goed

Maak de ruit aan de binnenzijde grondig schoon met een ontvetmiddel. Zorg ervoor dat het raam goed droog is.

hoogte bepalen raamfolie
stap 2

Teken de lijnen

Teken een bovenlijn en een onderlijn op de ruit met behulp van een niet-watervaste stift en een waterpas. Doe dit aan de buitenkant van de ruit, als dit mogelijk is. Trek deze lijnen op een hoogte van 1,40 en 1,80 m vanaf de grond.

Tip!

Het is mooier als je de raamfolie niet over de volle breedte plakt maar aan weerszijden een strook open laat van 1 cm breed. Teken hiervoor een verticale lijn op de ruit, aan de buitenkant indien mogelijk.

raamfolie knippen op maat
stap 3

Knip de raamfolie op maat

Teken de maten af op de folie en knip de raamfolie op maat. Maak de ruit aan de binnenkant nat met een plantenspuit.

aanbrengen raamfolie raam
stap 4

Breng de raamfolie aan

Verwijder een deel van de beschermlaag op de folie en duw de raamfolie tegen de ruit. Begin vanuit een hoek en ga langzaam verder. Door de waterfilm tussen ruit en raamfolie kun je de folie eenvoudig verschuiven. Zorg dat de boven- en zijkant samenvallen met de afgetekende lijnen.

Tip!

Haal nooit in een keer het gehele schutpapier weg. De raamfolie kleeft namelijk aan elkaar en gaat kreuken bij het uit elkaar halen.

luchtbellen verwijderen raamfolie
stap 5

Verwijder luchtbellen

Veeg het overtollige water en eventuele luchtbellen weg met behulp van een raamwissser of een bankpasje. Zorg ervoor dat de raamfolie niet verschuift.

Tip!

In eerste instantie zal het geheel er wat blauw en bobbelig uitzien. Wees gerust: als het water eenmaal verdampt is, zit de folie strak op de ruit.

figuren snijden hobbymes
stap 6

Snij eventueel figuren

Als de waterfilm opgedroogd is en de raamfolie goed vastzit, kun je eventuele figuren uitsnijden met behulp van een hobbymes.

Tip!

Wil je originele raamfolie? Koop verschillende soorten folie en maak hiervan een collage op het raam. Breng voor variatie de raamfolie in banen aan op het raam. Ook zijn vierkanten een leuke variant. In dit geval eerst de banen of vierkanten op maat knippen.

Tip!

Raamfolie kan je ook op andere manieren toepassen:
- Een spiegel: gebruik hiervoor leuke vormen, banen of een groter stuk folie.
- Glazen vazen en schalen: gebruik kleine stukjes om te voorkomen dat het gaat plooien.
- Een deur met meerdere glazen ruitjes: creëer een heel andere uitstraling door de ruitjes te beplakken met verschillende soorten raamfolie.
- Glazen kastdeuren: de inhoud van de kast valt dan minder op.

Meer klusadvies

Klusadvies - ramen - Hoe hang ik jaloezieën op? - Thumbnail
Hoe hang ik jaloezieën op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe hang ik een rolgordijn op?
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe hang ik plisségordijnen op? - Thumbnail
Hoe hang ik plisségordijnen op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in