stappenplan

Hoe hang ik jaloezieën op?

Neem er de tijd voor als je jaloezieën gaat ophangen. Want één keer goed opgelet is voor altijd onder de knie. Bekijk goed het bevestigingsmateriaal van de jaloezie en focus je als je de jaloezieën gaat inkorten. Hoe je jaloezieën op maat maakt en ophangt is easy peasy… als je het een keer hebt gedaan! Ontdek hieronder alle stappen voor jouw eerste keer. Daar gaan we.

opmeten maten jaloezieën
stap 1

Meet de lengte en breedte op

Meet binnenin het kozijn op 3 verschillende hoogtes de breedte op en gebruik de kleinst gemeten breedtemaat. Meet vervolgens de hoogte van het kozijn tot de vensterbank.

Tip!

Heb je jaloezieën door Karwei op maat laten maken? Kijk dan direct naar hoe je de jaloezieën moet bevestigen in het kozijn.

stap 2

Zaag de bovenbalk en onderbalk op maat

Teken de juiste breedte af met potlood op de boven- en onderbalk van de jaloezie. Kort elke balk aan de linker- en rechterkant evenveel in, met het optrekmechanisme netjes in het midden. Haal de plastic beschermdoppen uit de balken. Zaag beide balken op maat met een ijzerzaag en schuur eventuele ijzerbramen weg met schuurpapier. Plaats de beschermdoppen weer terug op de uiteindes van de balken.

Tip!

Een handig hulpmiddel om recht te zagen is door een stuk schilderstape te plakken langs de potloodstrepen op de balken.

stap 3

Bepaal de jaloeziehoogte

Meet de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank. Leg de jaloezie uitgehangen op een vlakke ondergrond of hang deze aan twee draden op en bepaal de gemeten lengte. Verwijder aan de onderkant van de onderbalk de dopjes waarmee de optrekkoorden vastzitten en haal de knopjes uit de koorden. Plaats de ingekorte onderbalk op de juiste hoogte. Knip de koorden onder de onderbalk door met iets extra lengte, zodat je ze straks exact op maat kan knopen. Rijg de koorden door de onderbalk, leg knopen in de koorden en bevestig de dopjes weer in de balk.

Tip!

Trek de koorden ongeveer 10cm uit de jaloezie, dan voorkom je dat ze per ongeluk omhoog schieten.

stap 4

Knip de lamellen

Stel de lamelschaar in op de juiste inkortbreedte en knip de lamellen aan beide kanten stuk voor stuk af. Deze speciale lamelschaar knipt met afgeronde hoeken.

stap 5

Hang de jaloezie op

Schroef het bijgeleverde bevestigingsmateriaal in het kozijn volgens de aanwijzing op de verpakking. Klik de jaloezie in de bevestigingssteunen en bevestig de draaistang. Wil je de jaloezieën buiten het kozijn ophangen? Gebruik dan de gaatjes aan de achterkant in plaat van de gaatjes aan de bovenkant.

Tip!

Kort het intrekkoord in naar de nieuwe lengte van de jaloezie.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (6)

Meer klusadvies

Klusadvies - ramen - Hoe hang ik gordijnen op? - Thumbnail
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe hang ik roljaloezieën op? - Thumbnail
Hoe hang ik een duo rolgordijn op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe maak ik houten jaloezieën op maat? - Thumbnail
Hoe maak ik houten jaloezieën op maat? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in