stappenplan

Hoe hang ik aluminium jaloezieën op?

Als je aluminium jaloezieën gaat inkorten en ophangen is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Want één keer goed opgelet is voor altijd onder de knie. In deze video zie je hoe je het beste aluminium jaloezieën op maat moet maken en kunt ophangen. Ga voor volledige focus als je de jaloezieën gaat inkorten. Bekijk hieronder alle stappen en benodigdheden voor deze klus!

Jaloezieën in het kozijn opmeten
stap 1

Meet 'in het kozijn' de jaloezie op

Meet in het raamkozijn de breedte van je raam op. Doe dit zowel bovenin, in het midden als onderin in het kozijn, waarbij je de kleinste maat als breedtemaat hanteert. Meet vervolgens de hoogte van de binnenkant van het kozijn op.

In deze klusvideo gaan we een aluminium jaloezie van 100 x 180 (bxh) in de breedte op maat maken en in het kozijn ophangen.

Tip!

Check of de afmetingen van jouw raam niet groter zijn dan de standaardmaten. Heb je jaloezieën door Karwei op maat laten maken? Kijk dan direct naar hoe je deze moet ophangen in het kozijn.

Jaloezieën op het kozijn opmeten
stap 2

Meet ‘op het kozijn’ de jaloezie op

Wil je de aluminium jaloezie op het kozijn, dus op de muur en ‘over’ het kozijn heen ophangen? Meet dan de maten van de jaloezie op het kozijn op. Dit wordt ook wel de jaloezie op de dag hangen genoemd.

Tip!

Met genoeg breedte van de jaloezie voorkom je lichtkieren.

Jaloezieën inkorten met een ijzerzaag
stap 3

Bepaal de jaloeziehoogte

Bereken het verschil tussen de breedte van de jaloezie en de kleinste breedtemaat van het kozijn. In dit geval is dat 100 – 94 = 6 cm. Aangezien de jaloezie aan beide kanten wordt ingekort is dit dus 3 cm per kant.

Haal aan de zijkanten van de onder- en bovenbalk van de jaloezie de beschermkapjes los. Plak afplaktape (tegen beschadigingen) op de uiteindes van de balken en teken hierop aan beide kanten 3 cm af. Zaag de afgetekende stukken af met een ijzerzaag. Meet bij één lamel 3 cm af, stel de lamellenschaar af op 3 cm en knip de lamellen af met de lamellenschaar. Kort de lamellen ook aan de andere kant in.

Tip!

Kort de jaloezie aan beide zijden in voor een mooi symmetrisch resultaat.

Jaloezieën ophangen in het kozijn van een raam
stap 4

Hang de jaloezie op

Schroef de twee montagesteunen vast in het kozijn. Plaats de jaloezie in de steunen en druk de borgvleugels dicht. Zet de tuimelstaaf, waar je de jaloezie mee bedient, in elkaar en maak deze vast aan de bovenbalk van de jaloezie.

Tip!

Plaats de steun op dezelfde afstand: zowel op de muur als op je jaloezie.

Hoogte van jaloezieën inkorten
stap 5

Kort de hoogte van de jaloezie in

Hang de jaloezie helemaal uit en zet met potlood een kruisje op de laatste lamel die kan blijven hangen (dus net boven de vensterbank). Verwijder de sierdoppen uit de onderzijde van de onderbalk. Haal de ophaaltouwen uit de onderbalk en verwijder de ‘overbodige’ lamellen uit de touwladder. Hang vervolgens de onderbalk weer terug in de touwladder, net onder de laatste (overgebleven) lamel. Steek het ophaaltouw door de gaten in de onderbalk en knip met een schaar het overbodige stuk touwladder af, zó dat er twee ‘treden’ van de touwladder overblijven.

Tip!

Kort de aluminium jaloezie in als deze op zijn plaats hangt.

Koordstoppers van jaloezieën afstellen
stap 6

Stel de koordstoppers af

Trek de jaloezie helemaal omhoog en meet de afstand op tussen de onderbalk en de vensterbank. Deze afstand is ook de afstand die tussen het punt waar het trekkoord in de bovenbalk verdwijnt, en de plaats waar de koordstoppers moeten zitten op het trekkoord. Schuif de koordstoppers op de juiste hoogte op het trekkoord en laat de jaloezie zakken. De aluminium jaloezie hangt!

Raamdecoratie laten ophangen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Persoonlijk advies aan huis?

Er zijn heel veel soorten raamdecoratie. De juiste keuze maken én goed inmeten is dan ook niet altijd makkelijk. Daarom komen wij gratis bij jou thuis om je te adviseren, de stoffen of materialen te laten voelen en je ramen in te meten!

Plan gratis je afspraak in

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Duo rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een duo rolgordijn op? stappenplan
Houten jaloezieen op maat maken - thumbnail
Hoe maak ik houten jaloezieën op maat? stappenplan
Houten jaloezie ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een houten jaloezie met elektrische bediening op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in