inspiratie

Hoe maak je een zonnescherm schoon?

Op zonnige lentedagen en warme zomerdagen ben je maar al te blij dat je zonwering hebt hangen. Een zonnescherm zorgt voor de nodige schaduw en houdt de warmte zoveel mogelijk buiten. Om zolang mogelijk van je zonwering te kunnen genieten, is het belangrijk om deze af en toe schoon te maken. Dit verlengt de levensduur van je zonnescherm én zorgt ervoor dat de zonwering en weer lekker fris uitziet. Maar je zonnescherm schoonmaken, hoe doe je dat nou het beste? Wij leggen je graag uit hoe je dit het beste kunt aanpakken, zodat ook jij langer van je zonwering kunt genieten.

Zonnescherm schoonmaken op verschillende manieren

Je zonnescherm schoonmaken kan op verschillende manieren. Veel is afhankelijk van hoe vies jouw scherm geworden is. Daarbij zit er ook verschil in schoonmaakwijze per onderdeel van jouw zonnescherm. Het doek schoonmaken is meestal het meeste werk, maar vergeet ook zeker de andere onderdelen niet. Voor het reinigen van de armen en bak is wat lauwwarm water meestal voldoende.

Voor het schoonmaken van je zonnescherm kun je verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken. Kies in ieder geval een mild schoonmaakmiddel. Zo kun je je zonnescherm schoonmaken met soda. Ook je zonnescherm schoonmaken met azijn is goed te doen.

Het doek van je zonnescherm schoonmaken

Volg onderstaand stappenplan om het doek van je zonnescherm binnen een mum van tijd weer helemaal schoon te krijgen.

stap 1

Borstel het vuil van het zonnescherm

Neem een zachte schone borstel en borstel hiermee vuil en oppervlakkige vlekken weg van het zonnescherm.

stap 2

Maak een sopje

Maak een sopje van lauw water met een mild schoonmaakmiddel. Kom je bij het schoonmaken groene aanslag tegen? Kies dan voor een sopje met schoonmaakazijn. Azijn laat ook de kleuren van je zonnescherm weer opleven. Heb je geen last van vervaagde kleuren of groene aanslag? Dan kun je je zonnescherm ook goed schoonmaken met soda of groene zeep. Er bestaat ook speciale zonnescherm reiniger.

stap 3

Maak het zonneschermdoek schoon

Neem een zachte borstel of spons en maak het doek schoon met het sopje.

Tip!

Verleng de levensduur van je zonwering door jaarlijks de scharnierende onderdelen in te smeren met een droogsmeermiddel. Zo geniet je langer van een soepel werkend zonnescherm.

stap 4

Spoel het zonnescherm schoon

Laat het sopje ongeveer een kwartier intrekken. Spoel het scherm daarna schoon met de tuinslang. Heb je geen tuinslang? Gebruik dan emmers met schoon water. Je zonnescherm schoonmaken met een hogedrukreiniger raden we af. Door de hoge druk kan het doek beschadigen en dat wil je natuurlijk niet.

stap 5

Laat het zonnescherm drogen

Nu laat je het zonnescherm helemaal drogen. Het is belangrijk dat je het zonnescherm niet te snel weer oprolt, omdat anders schimmels de kans krijgen om te gaan groeien.

stap 6

Gebruik waterdichte spray

Wil jij je zonwering beter beschermen en een langere levensduur geven? Impregneer het zonnescherm dan na het schoonmaken met een waterdichte spray.

Tip!

Reinig je zonnescherm het liefst twee keer per jaar, in de lente en de herfst. Borstel in de herfst het losse vuil van je scherm en geef je zonwering in de lente een uitgebreide poetsbeurt.

Hoe maak je markiezen schoon?

Heb je geen zonnescherm met een doek, maar wel markiezen? Ook dan is het belangrijk om deze zonwering regelmatig schoon te maken. Markiezen schoonmaken doe je op dezelfde manier als het schoonmaken van een zonnescherm. Borstel eerst het losse vuil weg en verwijder vervolgens hardnekkige vlekken met een mild sopje. Vergeet ook bij de markiezen de omkasting niet.

Deze inspiratie komt voor in