stappenplan

Hoe vervang ik een vensterbank?

Door een oude vensterbank te vervangen krijgt een ruimte in je huis direct een frissere uitstraling. Verwijder de oude vensterbank of plaats de nieuwe vensterbank over een bestaande. Lees in het Karwei stappenplan alles over een vensterbank vervangen en hoe je dit doet.

Tip!

Karwei heeft twee typen vensterbanken in het assortiment: met en zonder afgeronde rand. Beiden verkrijgbaar in alle lengtes en maten. De panelen zijn gemaakt van spaanplaat en afgewerkt met een kunststoffolie. Gebruik voor het afwerken van de kopse kanten kantfineer.

verwijderen kitranden vensterbank
stap 1

Verwijder de oude vensterbank

Verwijder de kitranden van de bestaande vensterbank met een hobby mes. Tik vervolgens van onderaf de vensterbank rustig los van de ondergrond met een hamer.

wegsteken kitresten ondergrond
stap 2

Maak de ondergrond schoon

Steek de kitresten op de ondergrond weg met een plamuurmes.

opmeten vensterbank profielmal
stap 3

Meet de nieuwe vensterbank op

Meet alle maten (breedte, hoogte en diepte) op. Teken de afmetingen af op het paneel.

Tip!

Gebruik een profielmal voor het aftekenen van het profiel van het raamkozijn. Duw deze tegen het kozijn, zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Voor het krijgen van een haakse lijn gebruik je een winkelhaak.

stap 4

Zaag de vensterbank op maat

Plak een strook schilderstape over de afgetekende zaaglijnen, zo brokkelt de kunststof toplaag niet af. Zaag het vensterbankpaneel uit met een decoupeerzaag.

Tip!

Bij een decoupeerzaag hou je de decorzijde aan de onderzijde. Bij een vaste cirkelzaag hou je de decorzijde aan de bovenkant.

kantenfineer strijken vensterpaneel
stap 5

Plaats de kantenfineer

Bepaal de lengte van het kantenfineer op de kopse kanten en snij deze met een hobbymes op maat. Strijk met een warme strijkbout de fineerstrook op de kanten, zodat de lijmlaag zacht wordt. Als het fineer is afgekoeld en goed vastgeplakt zit, snij je de fineerrand bij met een kantenfineermes. Schuur de randen na met fijn schuurpapier.

ondergrond kitten lijmkam
stap 6

Voorzie de ondergrond van lijm

Breng met een kitspuit montagekit aan op de ondergrond. Smeer de lijm over de totale oppervlakte uit met een lijmkam.

plaats vensterbank ondergrond
stap 7

Plaats de vensterbank

Leg de vensterbank op de lijm ondergrond en plaats deze in de goede positie. Duw hem vervolgens stevig aan. Verwijder direct lijmresten met een droge doek.

stap 8

Kit de naden

Vul de naden tussen de vensterbank, het kozijn en de muur op met acrylaatkit.

lijmen onderdelen MDF-vensterbank
stap 9

Als je kiest voor een MDF-vensterbank

Bepaal de maten van de twee MDF-onderdelen van de vensterbank. Teken deze af met een winkelhaak en profielmal. Zaag beide onderdelen op maat met een fijn getande handzaag. Breng houtlijm aan in de groef van de vensterbank en op de te verlijmen zijde van het profiel.

Tip!

Mors geen lijm op het te lakken oppervlak: dat veroorzaakt zichtbare vlekken als je de vensterbank aflakt. Verwijder gemorste lijmresten direct met thinner.

lijmklemmen MDF-vensterbank
stap 10

Gebruik lijmklemmen op de MDF-delen

Plaats het profiel met de bevestigingstand in de groef van de vensterbank. Klem beide delen vast met lijmklemmen.

Tip!

Ontvet alles met thinner en schuur het licht op. Zet de vensterbank vooraf al éénmaal rondom in de grondverf, zo hoef je hem na montage alleen af te lakken. Dicht de kopse kanten van de vensterbank af met houtlijm. Werk de achterzijde van de vensterbank goed af om intrekkend vocht te voorkomen.

monteren op oude vensterbank
stap 11

Monteer op een bestaande vensterbank

Plaats de MDF-vensterbank direct op een bestaande vensterbank met montagekit.

monteren op wandbeugels
stap 12

Monteer op wandbeugels

Plaats een beugel om de ca. 60 cm. De twee buitenste beugels bevestig je minimaal 10 cm van de zijkanten van de vensterbank. Boor de schroefgaatjes voor in de MDF-vensterbank.

Tip!

MDF-vensterbanken lakken of spuiten? Schuur de grondlaag licht op met fijn schuurpapier. Gebruik je een spuitbus: bouw de laklagen op met meerdere, kruislings gespoten lagen. Gebruik bij lakverf een kwast voor de geprofileerde gedeeltes en een roller voor de vlakken.

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in