stappenplan

Hoe plaats ik zelf een dakraam?

Van een donkere zolder een extra kamer maken? Het dak hoef je niet op. Deze klus dakraam plaatsen gaat uit van een dak met een normale hellingshoek en een raam dat meer dan 9 dakpannen beslaat. Let op: Voor het plaatsen van een groot dakraam moet je de balkconstructie van het dak veranderen. Raadpleeg eerst een vakman.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 1

Bepaal eerst de grootte en de meest geschikte plek om het dakraam te plaatsen. De grootte van het dakraam is meestal zo'n 10% van het vloeroppervlak van de kamer. Verder moet je het makkelijk kunnen openen en sluiten. De stelregel is dat een volwassene zowel staand als zittend naar buiten moet kunnen kijken. Teken de contouren van het raam op het dakbeschot af. Als het raam binnen de gordingen past, kun je stap 2 t/m 4 overslaan.

Tip!

Een dakraam aan de achterzijde van het huis kun je vaak zonder vergunning plaatsen. Voor een raam aan de voorzijde heb je vaak wél een vergunning nodig! Informeer hier tijdig naar bij uw gemeente.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 2

Voor het plaatsen van een groot dakraam moet je de balkconstructie van het dak veranderen. Werk daarom secuur en raadpleeg eerst een vakman. Meet de afstand tussen de gordingbalken waar het raam tussen komt. Zaag twee balken op deze maat af, dit worden de raveelbalken.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 3

Teken de plaatsen af waar je de gordingbalk moet doorzagen: contour van het dakraam + dikte van de raveelbalk. Zaag de gordingbalk door met een handzaag. Wrik met een koevoet het doorgezaagde stuk van de gordingbalk los.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 4

Gebruik bat-spijkers om de uiteinden van beide raveelbalken van bat-ijzers te voorzien. Bevestig hiermee ook de raveelbalken tussen beide gordingbalken. Verbind de uiteinden van de doorgezaagde gording aan de raveelbalken met lange schroeven.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 5

Zaag een werkmansgat van 50 x 50 cm in het dakbeschot, ruim binnen de contourlijnen van het dakraam. Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg.

Tip!

Er bestaat altijd enig risico dat er een dakpan valt. Waarschuw dus je medebewoners en zet een stuk van de stoep of tuin af.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 6

Boor op de hoekpunten van de contouren van het dakraam gaten door het dakbeschot. Controleer of je genoeg dakpannen hebt weggehaald. Zaag nu de opening van het dakraam uit.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 7

Haal de ruit uit het dakraam (indien mogelijk). Steek het kozijn door de opening in het dak en zet het op het dak vast met de bijgeleverde bevestigingsbeugels.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 8

Breng eerst het onderste gootstuk aan (voorzien van loodslab). Plaats daarna de zij- en bovengoten.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 9

Leg zoveel mogelijk hele dakpannen terug. Snij zonodig met een haakse slijptol de rest van de dakpannen op maat.

Tip!

Als de onderste pannen na het doorslijpen hun ophangnok verliezen, kun je ze aan de bovenkant met een schroef in het dakbeschot vastzetten. Zorg dat het boorgat in de dakpannen onder de loodslab valt. Draag bij slijpwerk altijd een veiligheidsbril.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 10

Plaats de ruit terug in het kozijn. Controleer of het raam goed scharniert.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 11

Schroef de binnenafwerking tegen het kozijn.

Tip!

Boor de schroefgaten voor (3 mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven mooi in het hout en kun je ze netjes wegwerken. Of gebruik een soevereinboor: een hout- en verzinkboor inéén.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 12

Plamuur de schroefgaten in de binnenafwerking dicht. Kit de naden dicht met acrylaatkit. Schuur het geheel en zet het in de grondverf.

Tip!

Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik wel de speciale rollers en kwasten. Spoel deze niet tussentijds uit onder de kraan, maar bewaar ze in folie.

Hoe plaats ik zelf een dakraam?
stap 13

Schuur de binnenafwerking van het kozijn nog eens licht op. Lak het daarna in de gewenste kleur. Klaar is je klus dakraam plaatsen!

Tip!

Gooi oude kwasten, rollers en restanten verf niet in de vuilnisbak. Lever ze in als klein chemisch afval bij de chemokar of het afvalstation.

Benodigdheden

Materialen (12)

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe monteer ik een rolgordijn in mijn dakraam? - Thumbnail
Hoe monteer ik een rolgordijn in mijn dakraam? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe monteer ik een plisségordijn in mijn dakraam? - Thumbnail
Hoe monteer ik een plisségordijn in mijn dakraam? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in