inspiratie

Hoe maak je jaloezieën schoon?

We vinden het belangrijk dat spullen zo lang mogelijk meegaan. Door goed voor je spullen te zorgen, kun je er veel langer van genieten. Regelmatig je raamdecoratie schoonmaken is daar een goed voorbeeld van. Heb jij jaloezieën voor je ramen hangen? Dan raden we je aan om deze regelmatig schoon te maken. Maar hoe pak je deze klus het handigst aan? We leggen het je uit.

Jaloezieën schoonmaken

Het schoonmaken van jaloezieën is gelukkig niet zo’n lastige klus. Als je de jaloezieën regelmatig even schoonmaakt, zul je per keer maar weinig tijd kwijt zijn. Bovendien geniet je dan constant van heerlijk frisse jaloezieën.

Jaloezieën stofvrij maken

Ga jij jouw jaloezieën schoonmaken? Begin dan met het stofvrij maken van de jaloezieën. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kan een stofdoek of een plumeau gebruiken maar een speciale jaloeziereiniger maakt het je helemaal gemakkelijk. Je kunt met deze jaloeziereiniger met microvezeldoek eenvoudig tussen de lamellen van de jaloezie door. Het is ook mogelijk om de stofzuiger voor deze klus te gebruiken. Let er hier wel bij op dat de jaloezieën gesloten zijn en dat de stofzuiger op de zachtste stand staat. Als jij jouw jaloezieën regelmatig op deze manier afstoft, hoef je niet elke keer met een sopje aan de gang.

Jaloezieën reinigen met water en schoonmaakmiddel

Heb je de jaloezieën afgestoft en kunnen ze deze keer wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken? Dan kun je de jaloezieën schoonmaken met een lauwwarm sopje met een klein scheutje schoonmaakmiddel. Met dit sopje kun je de jaloezieën vervolgens afnemen. Hiervoor kan je het beste een rubberen spons of een zacht doekje gebruiken. Pak de lamel tussen je duim en wijsvinger en ga er met de spons zachtjes overheen.

Droog de jaloezieën na het schoonmaken af met een schone, droge doek. Laat de jaloeziëen hierna nog een tijdje uithangen. Zo ben je er zeker van dat ze volledig gedroogd zijn en ze niet beschadigd raken door achterblijvend vocht.

Tip!

Breng nooit onverdund schoonmaakmiddel aan op je jaloezieën. Dat kan je raamdecoratie flink beschadigen.

Wat doe je bij veel vetvlekken op je jaloezieën?

Heb jij in de keuken jaloezieën hangen? Dan is de kans groot dat deze behoorlijk vet worden. Soms is het dan niet voldoende om ze met afwasmiddel of allesreiniger schoon te maken. Voor het schoonmaken van deze jaloezieën kun je dan een klein beetje natuurazijn gebruiken. Verdun dit, net als de andere schoonmaakmiddelen, in een emmer met water. Neem de jaloezieën na het gebruik van de aangelengde azijn ook nog even af met schoon water. Droog de jaloezieën vervolgens af met een schone doek en je jaloezieën zullen er weer heerlijk fris en schoon uitzien. Zo geniet je zolang mogelijk van je prachtige raamdecoratie.

Waar op letten bij het schoonmaken van houten jaloezieën?

Houten jaloezieën kan je ook gewoon op bovenstaande manieren schoonmaken. Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt. Houten jaloezieën mogen tijdens het schoonmaken nooit te nat worden. Beperk ook de hoeveelheid schoonmaakmiddel, zodat je de jaloezieën niet beschadigt. Maak ze na het schoonmaken goed droog met een schone doek en laat ze een paar uur uithangen.

Meer klusadvies

Klusadvies - Raamdecoratie - Gordijnen wassen - Thumbnail
Gordijnen wassen inspiratie
Klusadvies - Raamdecoratie - Vitrage wassen - Thumbnail
Tips voor het wassen van vitrage inspiratie
Jaloezieen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik aluminium jaloezieën op? stappenplan
Houten jaloezie ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een houten jaloezie met elektrische bediening op? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in