inspiratie

Gordijnen wassen

Als je mooie gordijnen voor je ramen hebt hangen, wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Tegelijkertijd wil je ook dat ze lekker fris blijven. Het is alleen wel belangrijk dat je hier op een zorgvuldige manier voor zorgt. Zo kunnen niet altijd alle gordijnen in de wasmachine en is stomen soms een betere optie. In dit artikel geven wij je alle belangrijke informatie rondom het wassen van je gordijnen. Zo krijg jij je gordijnen lekker fris en kan je een lange tijd van ze genieten!

Hoe vaak moet je jouw gordijnen wassen?

Wij adviseren om je gordijnen maximaal één keer per jaar te wassen. Zo gaan de gordijnen langer mee. Het is hierbij verstandig om een vast moment per jaar uit te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor de lente en doe deze klus tijdens de voorjaarsschoonmaak. Heb je tussendoor last van vlekken, of ruiken ze niet meer zo fris? Kies dan voor een gerichte aanpak op de vlekken of gebruik speciale textielverfrissers voor een frissere geur.

Waar moet je op letten bij (over)gordijnen wassen?

Voor je gordijnen gaat wassen, is het verstandig om te kijken of jouw gordijnen wel gewassen mogen worden. Niet alle (over)gordijnen kunnen namelijk goed tegen de wasmachine. Zo komen linnen gordijnen en velours gordijnen meestal niet goed uit de wasmachine. En bij verduisterende overgordijnen kan de coating vaak niet goed tegen het wassen. Wil jij jouw overgordijnen wassen? Controleer dan eerst het wasvoorschrift. Dan weet je zeker of jouw gordijnen wel of niet gewassen mogen worden.

Als jouw gordijnen in de wasmachine mogen, is het verstandig om er niet teveel tegelijkertijd te willen wassen. Met name bij zwaardere gordijnen werkt dat niet goed. Was dan één gordijn tegelijkertijd. Was de gordijnen op een lage temperatuur en kies voor een programma dat niet al te hard centrifugeert. Na het wassen raden we je aan om de gordijnen meteen weer op te hangen. Dan drogen ze het mooiste op.

Kun je gordijnen wassen met azijn?

Als je jouw gordijnen in de wasmachine stopt, kun je hier wasmiddel of azijn bij doen om de gordijnen nog schoner te laten worden. Gordijnen wassen met azijn kan goed. De geur zal niet in de stof blijven hangen en je gordijnen worden er wel mooi schoon en zacht van. Wil je liever wasmiddel gebruiken? Dat kan ook. Gebruik dan een fijnwasmiddel en gebruik niet te veel. Zijn jouw gordijnen gekleurd? Let er dan op dat je geen wasmiddel voor witte was gebruikt. Dit kan vlekken in jouw gordijnen achterlaten.

Moet ik mijn gordijnen stomen?

Of jij jouw gordijnen moet stomen is afhankelijk van de gordijnen. Kunnen je (over)gordijnen niet gewassen worden? Dan is het verstandig om ze (te laten) stomen. Ook als de gordijnen onverhoopt gekreukeld uit de wasmachine komen, kan het helpen om ze met een handstomer te stomen. Maar doe dit niet te snel. Vaak verdwijnen de kreukels na een paar weken vanzelf uit je gordijnen. Dan geniet jij weer een lange tijd van je prachtige gordijnen.

Meer klusadvies

Klusadvies - Raamdecoratie - Vitrage wassen - Thumbnail
Tips voor het wassen van vitrage inspiratie
Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Gordijn elektrisch ophangen - Thumbnail
Hoe hang ik een gordijn met elektrische bediening op? stappenplan
Inspiratie - Trends en nieuws - Raamdecoratie trends van 2024 - Afbeelding 4
Hoe kies ik de juiste raamdecoratie? keuzehulp
Deze inspiratie komt voor in