stappenplan

Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw?

Tover je lelijke radiator om met een van de verschillende kant en klare radiator ombouwen van Karwei. Op een eenvoudige manier werk je een oude verwarming mooi weg met deze producten. En door de ruimte tussen de radiatorbekleding en de vensterbank wordt de warmtecirculatie niet gehinderd. Bekijk in dit stappenplan alles over het plaatsen van een radiatorombouw in huis.

Tip!

Wist je dat je ongebruikte materialen in originele verpakking gewoon kunt retourneren binnen 30 dagen bij Karwei met de aankoopbon? Koop dus liever te ruim in dan te krap.

opmeten maten radiator
stap 1

Meet de maten op

Meet de maten van de radiator en de beschikbare ruimte op (afstand tussen de radiator en de radiatorombouw moet minimaal 3 cm zijn). Tel in de woonkamer ook de radiatorkraan en leidingen mee, zodat je deze kunt wegwerken. Doe dit niet in een ruimte waar geen thermostaat zit en de kraan bereikbaar moet blijven.

Tip!

Wordt het een zitplek? Zorg dan dat je deze minimaal 40 cm diep maakt. Vensterbanken van deze breedte zijn ook verkrijgbaar bij Karwei. Zorg er ook voor dat je de radiatorbekleding versterkt, door bijvoorbeeld verticale balkjes achter de staanders te plaatsen zodat de vensterbank hierop leunt.

kiezen frame radiatorbekleding
stap 2

Kies een radiatorbekleding

Bereken welke maat frame je nodig hebt. Bepaal hoeveel frames en staanders(niet nodig bij de Kingston en Cambridge) je nodig hebt en ga na of je zijpanelen(niet nodig als je radiatorombouw van muur tot muur loopt) wilt gebruiken. Bekijk of jouw gekozen items beschikbaar zijn in de voor jou benodigde maatvoering.

Tip!

Houd er rekening mee dat je alleen MDF en webbing kan schilderen. Glas en aluminium webbing zijn niet overschilderbaar. Kies eventueel de bijbehorende

vensterbank boven radiator
stap 3

Maak een vensterbank op maat

Plaats een nieuwe vensterbank aIs er geen vensterbank aanwezig (a) is of als deze niet diep genoeg (b) is. Deze zijn verkrijgbaar bij Karwei.

lijmen voetjes staanders
stap 4

Monteer de voetjes aan de staanders

Bevestig de voetjes aan de staanders van de radiatorombouw met behulp van bijgeleverde deuvels. Gebruik houtlijm voor extra stevigheid.

Tip!

Wil je een strakker resultaat: laat de voetjes dan weg onder de staanders.

staanders radiatorombouw op maat
stap 5

Maak de staanders op maat

Meet de afstand tussen de vloer en de onderkant van de vensterbank op. Zaag de staanders af op deze lengte.

Tip!

Staat de radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur, breng dan eerst radiatorfolie aan.

 beugels vastschroeven staanders
stap 6

Schroef de beugels op de staanders

Schroef de beugels met schroefjes (10 mm) op de achterkant van de staanders, waar je straks de frames aan ophangt. Laat bij de staanders op de hoekpunten de beugels slechts aan één kant uitsteken en bij tussenliggende staanders aan weerszijden. Zorg ervoor dat er tussen de bovenkant van het frame en de vensterbank 3-6 cm ruimte openblijft. Niet meer, want dan blijf je de radiator zien als je vanaf een afstand naar de radiatorbekleding kijkt.

ophanghaken frames verwarmingombouw
stap 7

Bevestig de ophanghaken op de frames

Schroef de kunststof ophanghaken aan de frames vast met schroefjes (10 mm).

radiatorombouw karwei ancona
stap 8

Bepaal waar de staanders komen

Klem de staanders van de radiatorombouw voorlopig tussen de vloer en de vensterbank en hang de frames erin. Teken nu de definitieve positie van de staanders af op de onderkant van de vensterbank en op de vloer. Haal de frames weer weg.

zitplek vensterbank verstevigen
stap 9

Maak er een zitplek van

Bevestig achter iedere staander een balk (dezelfde hoogte als de staander) als je de vensterbank als zitplek wilt gebruiken. Boor de vurenlatten eerst voor met een kleine houtboor (3 mm). Bevestig de balkjes met stoelhoekjes aan de staanders met de 15 mm schroefjes.

montagekit staanders ombouw
stap 10

Plaats de staanders onder de vensterbank

Schroef de bijgeleverde MDF blokjes aan de staanders vast met 28 mm schroeven, die al voorzien zijn van twee schroefgaten. (Dit kan je overslaan als je stap 10 hebt uitgevoerd). Breng montagekit aan op de blokjes (of balken) en lijm ze met staander en al onder de vensterbank. Wacht totdat de montagekit voldoende uitgehard is.

Tip!

Gebruik lijmklemmen om de blokjes aan de vensterbank vast te klemmen.

zijpanelen houtlijm groef
stap 11

Zaag de zijpanelen op maat

Zaag de zijpanelen af op de juiste hoogte. Teken eventueel de plek van de radiatorknop en de doorvoer van de leidingen op de radiatorombouw af. Zaag deze uit met een gatenzaag en decoupeerzaag. Breng houtlijm aan en schuif de zijpanelen schuin in de groef die in de achterkant van de staanders is uitgefreesd.

schilderen verwarming frame
stap 12

Schilder de radiatorombouw

Schuur de radiatorombouw licht op en schilder hem in de gewenste kleur. Gebruik een roller voor de vlakke onderdelen en een kwast voor de niet vlakke onderdelen (bijvoorbeeld webbing).

Tip!

In het geval van een webbing frame kun je deze direct schilderen. Webbing knip je met een gewone schaar op maat. Lijm webbing vast met montagekit en zet deze voor de zekerheid ook nog vast met nietjes.

Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw?
stap 13

Kies voor een aluminium bekleding

Kerf het aluminium een aantal keren in met een scherp hobbymes. Gebruik een rechte lat voor een strakke lijn. Buig het aluminium een paar maal heen en weer, totdat het scheurt. Gebruik eventueel een blikschaar. Zet de aluminium radiatorbekleding vast met montagekit aan de achterzijde van de frames. Hang de frames aan de beugels die aan de staanders zijn geschroefd.

Benodigdheden

Materialen (15)

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
Hoe maak ik zelf een radiatorkast? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik een ombouw voor mijn CV ketel? - Thumbnail
Hoe maak ik een ombouw voor mijn CV ketel? stappenplan