stappenplan

Hoe hang ik plisségordijnen op?

In deze klusvideo laten we stap voor stap zien hoe je een plisségordijn eenvoudig op maat maakt en ophangt.

stap 1

Voorbereiding

Bepaal als eerste hoe je het gordijn wilt bevestigen: binnenin het kozijn tussen de muren of óp het kozijn? We noemen dat 'in de dag' of 'op de dag'. In deze video laten we je een plaatsing ‘in de dag’ zien. Haal de onderdelen uit de verpakking en check of alles aanwezig is. Lees voor je begint de meegeleverde instructies.

Meet de breedte in je kozijn op 3 verschillende plaatsen en gebruik de kleinst gemeten maat. Haal aan beide zijden 3 mm van die kleinst gemeten maat af, dan loopt je gordijn straks mooi langs de kozijnen. Meet nu de hoogte van het kozijn op, en noteer die. Heb je een gordijn door KARWEI op maat laten maken? Sla dan de stappen van het inkorten over en ga gelijk door naar de stap Monteren.

stap 2

Breedte inkorten

Kort de boven- en onderbalk van het plisségordijn in met een ijzerzaag. Zaag rustig en zo recht mogelijk en kort de balk aan de linker en rechterkant evenveel in zodat het optrekmechanisme netjes in het midden blijft zitten. Als je de stof gaat inkorten, is een handige tip om die strak te omwikkelen met schilderstape. Langs de tape kun je makkelijk met een scherp hobbymes de stof afsnijden. Hetzelfde doe je aan de andere kant. Vergeet niet de vier sluitstukjes weer terug te duwen in de profielen.

stap 3

Monteren

Afhankelijk van de breedte van het gordijn bevestig je twee of drie ophangbeugels. De buitenste beugels komen op 5 cm van de uiteinden. Klik het gordijn in de houders en laat het helemaal zakken.

stap 4

Hoogte inkorten

Is je plissé te lang? Dan maak je het eenvoudig korter. Haal het rechter sluitstuk van het onderste profiel en trek het profiel voorzichtig los van het gordijn. Haal de sluitkoordjes los van het onderste gedeelte en zorg dat ze vrij hangen. Knip nu voorzichtig de stof af en zorg dat je de loshangende touwtjes niet doorknipt. Knip de touwtjes op maat en zet het sluitstuk vast met tape en schuif tot slot het rechter sluitstuk weer op het profiel. Bevestig als laatste de kindveilige koordspanners.

Zó, laat de zon maar komen!

Benodigdheden

Materialen (2)
Dit stappenplan komt voor in