stappenplan

Hoe maak ik zelf een erkerbank?

Erkers worden in de praktijk vaak weinig benut. Je creeërt een sfeervol extra zithoekje als je de vensterbank doortrekt en een paar kussens neerlegt. In dit stappenplan lees je hoe je zelf een erkerbank kunt maken. Verleng de vensterbank en maak een ombouw die je afwerkt met radiatorbekleding.

Tip!

Dit voorbeeld gaat uit van een erker van 130 cm breed en 50 cm diep. De bovenkant van de vensterbank bevindt zich 60 cm boven de vloer. Heb je thuis andere afmetingen, pas dan de maatvoering aan.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 1

Teken de middellijn af op de MDF-plaat. Meet de maten van de erker op en teken deze af op het MDF. Aan de voorzijde steekt de nieuwe vensterbank 10 cm uit. Zaag de plaat uit.

Tip!

Met een cirkelzaag krijg je het mooiste resultaat. Voor sommige merken zaagmachines zijn handige aluminium geleidelatten verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een geleidelat maken met een rechte strook MDF.

Tip!

Zet de geleidelat met een paar schroeven op het hout vast. Plaats de lat even ver vanaf de afgetekende lijn als de afstand tussen zool en zaagblad van de cirkelzaag. Stop een paar centimeter van de hoeken met zagen. Zaag het laatste stukje met een handzaag.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 2

Boor de schroefgaten rondom voor en ruim ze met de verzinkboor. Leg de nieuwe vensterbank op z’n plek en zet hem voorlopig met een paar schroeven vast. Zaag de houten tafelpoot op de juiste lengte af en plaats hem in het midden van de vensterbank. Schroef de tafelpoot aan de vensterbank vast.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 3

Zaag 3 staanders uit het bouwpakket af op 58,5 cm, 4 liggers op 106 cm en 42 spijlen op 38 cm.

Tip!

Meet de breedte en de hoogte nogmaals op en pas eventuele afwijkingen in de maat aan. Met een verstekzaagmachine weet je zeker dat je haaks zaagt.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 4

Maak met behulp van de staanders en liggers het frame van de radiatorombouw. Verbind de liggers met de staanders met behulp van de bijgeleverde MDF-stroken(lijmen en schroeven). Aan de bovenkant komen de liggers op 4 cm vanaf de rand. Aan de onderkant op 6 cm vanaf de rand.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 5

Breng houtlijm aan in de uitsparingen van de liggers en leg de spijlen erin.

Tip!

Je kunt de spijlen ‘opsluiten’ door een smalle lat tegen de achterkant van de liggers te schroeven. Doe dit over de hele lengte. Zo hoef je niet te wachten tot de lijm is uitgehard en kan je meteen doorwerken.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 6

Maak de vensterbank weer los. Ontvet de vensterbank en radiatorombouw met behulp van MDF-reinigingsdoekjes en zet alles in de MDF-grondverf.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 7

Schroef de nieuwe vensterbank rondom op de oude vast. Plamuur alle schroefgaten dicht en lak het MDF af in minimaal 2 lagen. Tussen de lagen door het MDF licht opschuren.

Tip!

Een vensterbank met sierrand? Lijm en schroef aan de onderzijde van het uitstekende deel van de vensterbank stroken MDF (5 cm breed), die rondom 3 cm uitsteken. Gebruik geen bredere stroken, anders kan je het radiatorpaneel er later niet meer uithalen.

Hoe maak ik zelf een erkerbank?
stap 8

Schroef de metalen plaatjes van de magneetsluitingen op de achterzijde van de staanders. Teken hun positie af aan de onderzijde van de vensterbank. Schroef de bijbehorende magneetsluitingen aan de onderkant van de vensterbank & op de vloer.

Tip!

Een ombouw remt de circulatie van de radiator altijd enigszins af. Is de radiator voorzien van een thermostaatknop? Zet deze dan iets hoger dan je gewend bent.

stap 9

Houdt de ombouw toch nog teveel warmte tegen? Frees dan aan de raamzijde één of twee smalle sleuven in de vensterbank. Of maak een ventilatieopening die je vervolgens afdekt met een strook geperforeerd aluminium. Frees de vensterbank rondom deze opening 2 millimeter diep in, zodat het aluminium rooster in de vensterbank verzinkt.

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een loungebank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een loungebank? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een steigerhouten bankje? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik zelf een klepbank? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een klepbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in