inspiratie

Tips voor het wassen van vitrage

Vitrage is een fijne toevoeging aan jouw interieur. De tussengordijnen filteren het daglicht en houden nieuwsgierige blikken buiten. Maar vitrage wordt na verloop van tijd vies en vooral als je een lichte kleur vitrage zoals wit hebt valt het erg op als deze vies is. Hoog tijd om ze te wassen dus! Maar hoe kun je de vitrage wassen zonder kreukels? En hoe zorg je ervoor dat je vitrage weer stralend wit is na het wassen? Wij leggen je dit graag uit!

Hoe vaak moet je een vitrage wassen?

Vitrage wassen is een klusje waar veel mensen niet naar uitkijken. Gelukkig hoef je de vitrage ook niet heel erg vaak te wassen. Zo’n één à twee keer per jaar is ruim voldoende. Alleen als de vitrage op een plek hangt waar het veel te verduren heeft, bijvoorbeeld in de keuken, kan het nodig zijn om de vitrage vaker te wassen.

Een vitrage is gemaakt van delicate stof. Daarom vraagt het wassen van een vitrage de nodige voorzichtigheid. De meeste soorten vitrage kan wel in de wasmachine gewassen worden. Wil jij jouw vitrage wassen in de wasmachine? Dan hebben we een paar tips voor je.

  • Koop grote waszakken waar de vitrages in passen. Zo voorkom je dat er haakjes kwijtraken. Ook bescherm je de dunne stof tegen beschadigingen. Vouw de vitrage op en stop het dan in de waszak.
  • Doe de wasmachine niet te vol bij het wassen van vitrage. Vul de machine maximaal voor een derde.
  • Kies voor een programma waarbij de wasmachine op lage stand centrifugeert. Een wolwasprogramma of een fijnwasprogramma is meestal geschikt.

Op hoeveel graden kun je het beste een vitrage wassen?

Een andere belangrijke vraag bij het vitrage wassen is op hoeveel graden je dit het beste kunt doen. De dunne stof van vitrages is erg gevoelig en kan snel krimpen. Daarom is het verstandig om de vitrage op maximaal 30 graden te wassen. Heeft jouw wasmachine de optie om op nog lagere temperaturen, bijvoorbeeld 20 graden, te wassen? Kies daar dan voor. De kans dat de stof dan krimpt is op deze manier minimaal.

Wordt een wit vitragegordijn weer stralend wit na het wassen?

Vaak was je de vitrage omdat de gordijnen niet meer zo fris ruiken of omdat er bij lichtere kleuren zoals witte vitrages duidelijk zichtbare vlekken zijn ontstaan. Het liefst hang je na het wassen natuurlijk weer stralend witte vitrages op. Maar hoe krijg je de vitrage weer helemaal wit na het wassen? Wij leggen het je uit.

  • Is de vitrage erg vergeeld of heeft het hardnekkige vlekken? Dan kun je de vitrage wassen met soda. Laat de vitrage een nachtje weken in een emmer water met baking soda. Daarna kun je de vitrage nog in de wasmachine stoppen.
  • Was jij de vitrage in de wasmachine? Er bestaat speciaal wasmiddel voor stralend witte vitrage. Een beetje van dit wasmiddel kan veel helpen.
  • Gebruik een Steradent tablet in de wasmachine. Steradent is eigenlijk gemaakt voor het reinigen van kunstgebitten, maar ook voor vitrages werkt het goed. Let wel op dat je echt dit merk gebruikt, want bij andere merken kan je vitrage blauw worden.

Tips om je vitrage te wassen zonder kreukels

Een schone en stralende vitrage is fijn, maar je wilt natuurlijk ook je vitrage wassen zonder kreukels. Daarom is het belangerijk dat je de vitrage na het wassen meteen terug voor je raam hangt. Zorg ervoor dat je deze zo breed mogelijk uithangt, zodat de vitrage rustig en kreukvrij kan drogen. Stop de vitrage niet in de droger. De hitte van de droger zorgt ervoor dat de vitrage krimpt en de stof kwetsbaarder wordt, wat uiteindelijk de levensduur van je vitrage vermindert.

Ga met deze tips aan de slag en geniet snel van een stralende en kreukvrije vitrage voor de ramen.

Meer klusadvies

Inspiratie - Trends en nieuws - Raamdecoratie trends van 2024 - Afbeelding 4
Hoe kies ik de juiste raamdecoratie? keuzehulp
Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Hoe hang ik verticale lamellen op - Thumbnail
Hoe hang ik lamellen op? stappenplan
Duo rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een duo rolgordijn op? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in