keuzehulp

Hoe kies ik de juiste raamdecoratie?

Raamdecoratie kiezen is heel erg persoonlijk. Wil je graag klassieke gordijnen in een donkere kleur of kies je juist voor moderne lamellen in een mooie wittint? In een kleurrijk ingericht huis passen natuurlijk ook gekleurde gordijnen, terwijl je in een landelijk interieur juist kiest voor natureltinten. Wij helpen je stap voor stap bij het kiezen van de ideale raamdecoratie.

Welke soorten raambekleding zijn er mogelijk?

Raambekleding komt voor in allerlei soorten en maten. Van kamerhoge gordijnen tot subtiele jaloezieën

Ons assortiment bestaat uit de volgende uiteenlopende opties om jouw huis mee aan te kleden:

Welke raamdecoratie kies ik?

Uiteraard zoek je raambekleding die jij mooi vindt en die in de stijl van jouw interieur past. Daarnaast spelen privacy, lichtregeling en functionaliteit een grote rol. Ook het type en het formaat van het raam en de mogelijkheden in de ruimte wegen mee. Daarnaast wil je misschien nog rekening houden met huisgenoten, zoals kinderen of huisdieren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de invloed van de raamdecoratie op je energierekening. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met alle soorten raamdecoratie. Hier vind je de voordelen en andere kenmerken, zodat jij eenvoudiger kunt kiezen.

SoortRaamtypeLichtdoorlatendheidPrivacyKindvriendelijkGeschikt voor
Dakraam rolgordijnenDakramenLichtdoorlatend of verduisterend+-Slaapkamer, zolder
Duo rolgordijnenRechte ramen en draaikiepramenLichtdoorlatend of verduisterend++Vrijwel elke ruimte, badkamer vermijden
JaloezieënRechte ramen en draaikiepramenWerkt Lichtdoorlatend tot deels verduisterend++Geschikt voor elke ruimte
PlisségordijnenRechte ramen en draaikiepramenLichtdoorlatend of verduisterend++Vrijwel elke ruimte, vochtige ruimtes vermijden
GordijnenRechte ramen en draaikiepramenTransparant, lichtdoorlatend of (deels) verduisterend++Vrijwel elke ruimte, vochtige ruimtes vermijden
RolgordijnenRechte ramen en draaikiepramenTransparant, lichtdoorlatend of verduisterend++Geschikt voor elke ruimte (afhankelijk van de stof)
VouwgordijnenRechte ramenTransparant, inbetween, lichtdoorlatend of (deels) verduisterend++Vrijwel elke ruimte, vochtige ruimtes vermijden
LamellenRechte ramenLichtdoorlatend of deels verduisterend+-Geschikt voor elke ruimte
RaamfolieElk soort raamTransparant-+Vrijwel elke ruimte, badkamer en slaapkamer vermijden

Dakraam rolgordijnen

Dakraam rolgordijnen zijn gordijnen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik op een dakraam. De gordijnen zijn voorzien van zijgeleiders, waardoor ze perfect op het dakraam passen. Bij Karwei vind je dakraam rolgordijnen die geschikt zijn voor Velux dakramen. De gordijnen zijn makkelijk in gebruik en koordloos.

Een dakraam rolgordijn is een erg geschikt gordijn voor op de slaapkamer. Je hebt weinig tot geen last van lichtinval en inkijk. De verduisterende variant houdt ook de warmte van de zon buiten. Hierdoor blijft jouw slaapkamer in de zomer lekker koel. Er zijn bij Karwei ook transparante en lichtdoorlatende varianten verkrijgbaar.

Kies Dakraam rolgordijnen

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen, ook wel roljaloezieën genoemd, zijn ideaal om zowel lichtinval en privacy te reguleren dankzij de twee lagen stof die langs elkaar schuiven.

De roljaloezieën zijn verkrijgbaar in lichtdoorlatende en verduisterende stoffen. Het standaard mechanisme werkt met een ketting, maar voor meer gemak kies je voor elektrische bediening, ook makkelijker als je kinderen in huis hebt.

Duo rolgordijnen kunnen zowel in het kozijn als op het kozijn of aan het plafond worden opgehangen. Montage met klemsteunen maakt duo rolgordijnen geschikt voor kunststof kozijnen.

Kies Duo rolgordijnen

Jaloezieën

Jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen van hout, kunststof of aluminium en kunnen eenvoudig bediend worden. Je regelt de inkijk en lichtinval door te spelen met het open en dicht doen van de horizontale lamellen en het omhoog en omlaag doen van de jaloezie.

Jaloezieën werken niet geheel verduisterend. Zelfs als ze volledig dicht zijn, zullen er kleine streepjes daglicht de kamer in vallen. Dat maakt dit type raambekleding minder geschikt voor op de slaapkamer. Voor andere ruimtes in huis, zoals de woonkamer of werkkamer, zijn jaloezieën juist een elegante en stijlvolle vorm van raambekleding.

Heb je rechte ramen? Dan kun je jaloezieën altijd goed ophangen. Bij draaikiepramen is dit iets anders. Houten jaloezieën kunnen niet gecombineerd worden met (kunststof) draaikiepramen. En aluminium jaloezieën van 50 mm passen ook niet. Aluminium jaloezieën van 16 mm en 25 mm kunnen wel op draaikiepramen gemonteerd worden (in combinatie met de juiste accessoires).

Kies Jaloezieën

Plisségordijnen

Voor wie elegante en stijlvolle raamdecoratie zoekt, zijn plisségordijnen het overwegen absoluut waard. De gordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ook erg decoratief. Bij plisségordijnen zit de gordijnstof zigzag gevouwen in een strak profiel.

Er zijn top-down en top-down-bottom-up plisségordijnen. Het type plisségordijn dat je kiest bepaalt de mate van lichtinval en privacy. Bij de top-down versie kan de gordijnstof alleen van boven naar beneden worden getrokken. Bij top-down-bottom-up gordijnen kun je de stof ook van beneden naar boven bewegen. Zo wordt het mogelijk om enkel het midden van een raam te bedekken.

Wil jij jouw gordijnen een extra functionaliteit meegeven? Kies dan voor plisségordijnen met dubbele stof. Het optrekkoord kan zo tussen de lagen stof weggewerkt worden. Ook zorgt de dubbele stof voor een isolerende werking.

Naast plisségordijnen met trekkoord kun je ook voor een variant met handgreep kiezen. Of ga voor het ultieme gemak en kies voor elektrische plisségordijnen.

Zowel voor rechte ramen als voor draaikiepramen kun je plisségordijnen monteren. Voor montage op draaikiepramen zijn speciale klemsteunen verkrijgbaar.

Kies Plisségordijnen

Gordijnen

Bij stoffen gordijnen valt er veel te kiezen. In totaal zijn er meer dan 700 verschillende opties. Zo kun je natuurlijk de kleur bepalen, maar kun je ook kiezen uit verschillende soorten plooien en stoffen. We zetten alles even voor je op een rijtje!

Binnen ons assortiment kun je namelijk kiezen uit transparante gordijnen, inbetween, lichtdoorlatende gordijnen, en (deels) verduisterende gordijnen. Zo bestaat er altijd een passend gordijn afhankelijk van jouw voorkeur voor privacy en lichtinval.

Gordijnen zijn geschikt voor bijna elk type raam, behalve dakramen. Ook in de badkamer en rond het kook- en (af)wasgedeelte in de keuken kies je liever voor een ander type raamdecoratie. De badkamer is te vochtig voor de stof van de gordijnen en in de keuken komen er helaas snel vlekken in de gordijnstof.

Gordijnen zorgen voor een warme uitstraling in huis. Daarbij dempen ze geluid en werken ze temperatuur-isolerend, wat natuurlijk wel afhankelijk is van de dikte van de stof. Als je kiest voor gordijnen is het wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt rondom je raam. Als je slechts beperkte ruimte hebt of als je een moderne uitstraling wil, zijn andere soorten raamdecoratie geschikt.

Kies Gordijnen
Tip!

Twijfel je over een gordijnstof? Onze stofstalen zijn de oplossing! Bestel deze eenvoudig online of kom gezellig naar jouw Karwei.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn gordijnen die naar boven toe opgerold kunnen worden. Door hun werking zijn de rolgordijnen geschikt voor elke ruimte in huis. Je kiest uit een transparante, lichtdoorlatende of verduisterende stof. Daarnaast heb je de keuze uit diverse soorten bediening, zoals een ketting, handgreep of elektrische bediening.

Dit type raambekleding is erg functioneel en ziet er strak en modern uit. Een onderlat geeft het rolgordijn een extra elegante uitstraling. Door het gordijn in de dag (in het kozijn) van het raam te monteren versterk je dit effect.

Monteer jij een verduisterend rolgordijn in jouw slaapkamer? Dan raden we montage op de dag (op het kozijn) van het raam aan. Met voldoende overlap aan de zijkanten zal het gordijn de kamer helemaal verduisteren. Bij montage in de dag kan er via kieren aan de zijkant alsnog licht de kamer insijpelen.

Kies Rolgordijnen

Vouwgordijnen

Als je de uitstraling van traditionele gordijnen mooi vindt, maar je geen ruimte hebt voor gordijnen of geen gordijnrail wilt zien, zijn vouwgordijnen een prachtige oplossing. Vouwgordijnen lijken veel op rolgordijnen, maar in plaats van dat de stof bovenaan het gordijn opgerold wordt, wordt de stof gevouwen. Vouwgordijnen zie je vaak terug in landelijke of klassieke interieurs.

Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Er zijn transparante, inbetween en lichtdoorlatende vouwgordijnen, maar ook verduisterende exemplaren. Dit biedt veel controle over de lichtinval en privacy van een kamer. Door een voering aan de gordijnen toe te voegen krijgen ze een isolerende werking.

De bediening van vouwgordijnen kan handmatig met een ketting of elektrisch.

Kies Vouwgordijnen

Lamellen

Lamellen zijn verticale stroken kunststof of stof die je voor het raam hangt. Je kunt de lamellen open schuiven en draaien, waardoor je zowel de lichtinval als de privacy in een ruimte eenvoudig regelt. Met name in ruimtes met grote ramen zijn lamellen erg praktisch en mooi.

Lamellen hebben een strakke uitstraling en passen daardoor goed in een modern interieur. Er zijn zowel lichtdoorlatende als verduisterende lamellen verkrijgbaar. Door de grote verscheidenheid aan materialen en kleuren kun je de lamellen naar smaak aanpassen. Vind je lamellen toch te weinig warmte uitstralen? Kies dan voor gordijnen of jaloezieën.

Kies Lamellen

Raamfolie

Raamfolie is een goedkope vorm van raambekleding. Je plakt de raamfolie eenvoudig op de ramen en creëert zo in een handomdraai meer privacy, bijvoorbeeld in de badkamer of bij de voordeur. De lichtinval blijft bij raamfolie behouden. Als je last hebt van de zon kun je kiezen voor zonwerende raamfolie.

Raamfolie is verkrijgbaar in verschillende patronen. Toch geeft de raamfolie een ruimte maar weinig sfeer. Als je niet alleen de privacy van een kamer wilt vergroten, maar ook de sfeer, dan zijn andere raamdecoratie oplossingen meer geschikt. Je kunt er ook voor kiezen om raamfolie te combineren met bijvoorbeeld gordijnen voor extra privacy en sfeer in jouw kamer.

Kies Raamfolie

Raamdecoratie laten ophangen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Persoonlijk advies aan huis?

Er zijn heel veel soorten raamdecoratie. De juiste keuze maken én goed inmeten is dan ook niet altijd makkelijk. Daarom komen wij gratis bij jou thuis om je te adviseren, de stoffen of materialen te laten voelen en je ramen in te meten!

Plan gratis je afspraak in

Meer klusadvies

Gordijnen ophangen - appheader
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Jaloezieen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik aluminium jaloezieën op? stappenplan
Rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in