inspiratie

Hoe maak je lamellen schoon?

Om zolang mogelijk van je spullen te kunnen genieten, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Regelmatig je raamdecoratie schoonmaken draagt bij aan een lange levensduur van deze producten. We leggen hier aan je uit hoe je lamellen schoonmaken het beste aanpakt.

Hoe maak ik verticale lamellen schoon?

Wil je verticale lamellen schoonmaken? Dan is het goed om eerst naar het materiaal van je lamellen te kijken. Stoffen lamellen vragen namelijk om een andere aanpak dan lamellen van kunststof of hout.

Houten, aluminium of kunststof lamellen schoonmaken

Ga je kunststof, aluminium of houten lamellen schoonmaken? Begin dan met het afstoffen van de lamellen. De lamellen afstoffen kan op verschillende manieren. Zo kun je een oude sok gebruiken, maar ook een stofdoek of een plumeau werkt goed. Begin bovenaan en stof de lamellen voorzichtig aan beide kanten af. Als je dit ongeveer eens per maand doet, zul je zien dat je lamellen er schoon uit blijven zien.

Soms is er wat meer nodig om je lamellen schoon te maken. Maak in dat geval een sopje van warm water met een klein beetje mild schoonmaakmiddel. Gebruik een zachte doek om de lamel van boven naar onder schoon te maken. Let er hierbij op dat je niet teveel water gebruikt. Met name als je houten lamellen gaat schoonmaken is dit erg belangrijk. Droog de lamellen na het schoonmaken af met een schone doek, zodat je zeker weet dat er geen vocht op de lamellen achterblijft.

Stoffen lamellen schoonmaken

Heb je stoffen lamellen voor je ramen hangen? Dan kan je de stoffen lamellen in ieder geval eens per week voorzichtig stofzuigen. Hiervoor kun je speciale opzetstukken voor je stofzuiger gebruiken. Zet je stofzuiger op de laagste stand, zodat je de lamellen niet beschadigt.

Zitten er echt vlekken in je stoffen lamellen? Dan kun je ze voorzichtig schoonmaken met een sopje. Je mag ze hiervoor onderdompelen in een sopje met allesreiniger. Stoffen lamellen in de wasmachine stoppen raden we niet aan. Het ligt heel erg aan de kwaliteit van de lamellen of dit wel of niet goed gaat. Een voorzichtige aanpak is bij het schoonmaken van lamellen altijd een goed idee, zodat je nog lang van je raamdecoratie kunt genieten.

Horizontale lamellen schoonmaken

Naast verticale lamellen wordt er ook vaak gekozen voor horizontale lamellen als raamderecoratie. Er bestaat soms nogal wat verwarring over deze termen. Horizontale lamellen worden namelijk ook horizontale jaloeziën genoemd. Het gaat hier om hetzelfde product. Er worden hier alleen afwisselende termen voor gebruikt. Bij Karwei hebben we het dan over hortizontale jaloeziëen. Hoe je deze het beste schoonmaakt lees je op onze klusadvies pagina over het schoonmaken van jaloezieën.

Meer klusadvies

Klusadvies - Raamdecoratie - Gordijnen wassen - Thumbnail
Gordijnen wassen inspiratie
Klusadvies - Raamdecoratie - Vitrage wassen - Thumbnail
Tips voor het wassen van vitrage inspiratie
Klusadvies - Raamdecoratie - Hoe maak je jaloezieen schoon - Thumbnail
Hoe maak je jaloezieën schoon? inspiratie
Hoe hang ik verticale lamellen op - Thumbnail
Hoe hang ik lamellen op? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in