stappenplan

Hoe hang ik een rolgordijn op?

Je wilt een rolgordijn ophangen. Maar hoe doe je dat? Karwei verkoopt kant-en-klare lichtdoorlatende of verduisterende rolgordijnen in diverse maten en dessins die je eenvoudig zelf op maat maakt. Bekijk in dit stappenplan hoe je een rolgordijn op maat maakt en eenvoudig ophangt.

stap 1

Meet de lengte en de breedte op

Meet de totale breedte op binnenin het kozijn, gemeten van buitenkant steun tot buitenkant steun. Meet in je kozijn op 3 verschillende hoogtes de breedte op en gebruik de kleinst gemeten breedtemaat. Meet vervolgens de hoogte van het kozijn tot de vensterbank. Schroef de ophangsteunen in het kozijn, iets uit het raam zodat je rolgordijn straks nog goed kan rollen. Controleer met een waterpas of de steunen recht zijn.

Tip!

Je kunt het rolgordijn ook op het kozijn bevestigen als het kozijn erg ondiep is. Let erop dat er geen uitstekende delen zijn die het rollen van het gordijn kunnen belemmeren.

stap 2

Kort de rolgordijnbuis in

Plak met schilderstape de juiste lengte af op de buis. Zaag deze vervolgen met een ijzerzaag af langs de tape.

Tip!

Heb je een rolgordijn door Karwei op maat laten maken? Kijk dan direct bij de instructie hoe je het rolgordijn monteert.

stap 3

Maak de stof op maat

Rol de rolgordijnstof uit op een schone, vlakke ondergrond en zorg dat er geen vouwen in komen. Teken de juiste breedte af op de stof met potlood en zet een streepje om de 10 centimeter. Trek schilderstape langs deze streepjes om recht af te knippen. Schuif de stof in de inkeping van de buis en als de stof recht zit rol je het rolgordijn netjes op.

Tip!

De stofmaat is 3 centimeter minder dan de buislengte.

stap 4

Zaag de onderlat op maat

Zaag de onderlat op maat met een ijzerzaag en schuif de onderlat in de zoom van het rolgordijn.

Tip!

Heb je ruimte nodig aan de raamkant, omdat de stof tegen raambeslag of andere uitstekende delen aanloopt? Kies dan ervoor om de buis achter de stof te plakken. Zo rolt de stof voorlangs.

stap 5

Monteren het rolgordijn

Bepaal aan welke kant het kettingmechanisme van het rolgordijn moet komen. Klik het rolgordijn vervolgens vast in de steunen. Tot slot schroef je de kettinghouder vast.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Rolgordijn
Gereedschappen (5)
Tip!

Maak de ketting eenvoudig op maat met de bijgeleverde verbindingsclip. Let er wel op dat je deze niet te kort maakt, want je kunt hem later niet meer verlengen.

Dit stappenplan komt voor in