stappenplan

Hoe hang ik een rolgordijn op?

KARWEI verkoopt kant-en-klare rolgordijnen in verschillende maten en dessins. Je kunt kiezen uit lichtdoorlatende of verduisterende rolgordijnen. In deze klusvideo zie je hoe je kant-en-klare rolgordijnen met kettingmechanisme zelf op maat maakt en monteert.

stap 1

Voorbereiding

Bepaal als eerste hoe je het rolgordijn wilt bevestigen: binnenin het kozijn tussen de muren of óp het kozijn? We noemen dat 'in de dag' of 'op de dag'. De totale breedte, gemeten van buitenkant steun tot buitenkant steun, noemen we de pénmaat. Meet deze dus eerst bovenaan uit. De breedte van het rolgordijn zelf, noemen we de stófmaat. Meet in je kozijn op 3 verschillende plaatsen en gebruik de kleinst gemeten maat. Dit is je stofmaat. Meet vervolgens de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank.

Schroef de ophangsteun in het kozijn. Zorg ervoor dat je deze iets uit het raam plaats zodat je rolgordijn straks nog goed kan rollen. Controleer met behulp van een waterpas of het deel waar je de steun plaatst recht is. Bij dit rolgordijn zit een handig meetlint dat je zelf op maat kunt knippen. Zo hoef je de penmaat niet uit te meten met een rolmaat.

Tip!

Let op of er geen uitstekende delen zijn die het rollen van het gordijn kunnen belemmeren.

stap 2

Inkorten buis

Heb je een rolgordijn door KARWEI op maat laten maken? Sla dan de stappen van het inkorten over en ga gelijk door naar de stap Monteren.

Plak schilderstape over de buis, dan zaag je makkelijk in een rechte lijn.

stap 3

Inkorten stof

Rol de gordijnstof uit op een schone, vlakke ondergrond en zorg dat er geen vouwen in komen. Zet een streepje om de 10 centimeter en gebruik ook hier schilderstape om recht langs te knippen. Schuif de stof in de inkeping van de buis en als de stof recht zit rol je het rolgordijn netjes op.

Tip!

De stofmaat is 3 centimeter minder dan je penmaat.

stap 4

Inkorten onderlat

Zaag de onderlat op maat en schuif de onderlat in de zoom van het gordijn.

Tip!

Heb je ruimte nodig aan de raamkant? Bijvoorbeeld wanneer de stof tegen raambeslag of andere uitstekende delen aanloopt? Kies er dan voor om de buis achter de stof te plakken. Zo rolt de stof voorlangs.

stap 5

Monteren rolgordijn

Bepaal aan welke kant het kettingmechanisme van het rolgordijn moet komen. Klik het rolgordijn vervolgens vast in de steunen. Tot slot schroef je de kettinghouder vast. Laat de zon maar komen!

Tip!

Een ketting maak je eenvoudig op maat met de bijgeleverde verbindingsclip. Een ketting op maat is kindveilig! Maak de ketting niet te kort, je kunt hem later niet meer verlengen!

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Rolgordijn
Gereedschappen (5)
Dit stappenplan komt voor in