stappenplan

Hoe hang ik gordijnen op?

Gordijnen ophangen is simpel, en de gordijnrail ophangen eigenlijk ook. Dus als je elke stap goed volgt hang jij straks in een handomdraai de gordijnhaken in de runners van de rail. Je kunt kiezen voor een rail in of op het kozijn, of op het plafond. In dit klusadvies gaan we voor een rail op het plafond. Bekijk de instructievideo en het stappenplan, en volg de stappen. That’s it!

Tip!

Karwei heeft gordijnen die je op maat kunt laten maken en kant-en-klare gordijnen in standaardmaten.

stap 1

Meet de lengte van de rail op

Bepaal de lengte van de gordijnrail. Kies voor 20 cm overlap per uiteinde van het raam, zo hangt gordijn langs het raam in plaats van ervoor. Kijk op de verpakking voor de geplooide breedte van het gordijn.

stap 2

Kort de gordijnrail in

Zaag de gordijnrail met een ijzerzaag op maat.

Tip!

Twee lange gordijnrails kun je eenvoudig verbinden met een koppelstuk.

stap 3

Plaats de runners in de rail

Schuif de runners in de rail. Ga uit van minimaal 10 runners per meter rail. Draai op beide uiteinden eindstoppen op de rail. Maak de rail aan het plafond vast met klemmen en plaats deze klemmen om de 50 cm op de gordijnrail.

Tip!

Speciaal voor erkers heeft Karwei rails met bochten van 90 en 135 graden.

stap 4

Bevestig de rail

Controleer voordat je gaat boren met een leidingzoeker of er geen leidingen lopen op de plekken waar je wilt boren. Boor de gaten met telkens 50 cm ruimte ertussen. Gebruik bij een gipsplafond holle wand pluggen. Schroef de klemmen eerst een klein beetje vast. Schuif de rail er tussen. Zet de klemmen helemaal vast.

Tip!

Gebruik voor de laatste runner een overschuifrunner.

stap 5

Kort de gordijnstof in

Meet vanaf de bovenkant van de rail tot aan de vloer of vensterbank en trek daar 1 tot 2 cm van af, zodat de gordijnen niet over de vloer of vensterbank slepen. Teken de lengte af op de stof met spelden of stofkrijt. Houd een zoom van 10 cm aan. Knip de stof af en verwarm de ingenaaide strook strijkvlieseline met een strijkijzer.

stap 6

Plaats de gordijnhaken in de runners

Steek de gordijnhaken in de plooiband met telkens dezelfde afstand tussen elke haak. Steek daarna de gordijnhaken door de ogen van de runners. Hang het eerste haakje in de eindstop en werk van het ene naar het andere uiteinde.

Tip!

Wil je de gordijnen wassen? Verwijder voor het wassen de gordijnhaken. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental.

Raamdecoratie laten ophangen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Jaloezieen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik aluminium jaloezieën op? stappenplan
Rolgordijnen ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een rolgordijn op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in