stappenplan

Hoe hang ik gordijnen op?

Kant-en-klare gordijnen van KARWEI zijn voordelig en je kunt ze zo mee naar huis nemen. Het stappenplan helpt je hoe je gemakkelijk de gordijnen op maat maakt en ophangt.

stap 1

Voorbereiding

Bepaal eerst hoe je het gordijn wilt bevestigen. Het kan binnenin het kozijn, op het kozijn of aan het plafond. Hier laten we de plaatsing van het gordijn aan het plafond zien.

Bepaal de lengte van de gordijn rail. Dit is een kwestie van smaak. Hier kiezen we ervoor om ze 20 cm overlap per uiteinde van het raam te geven. Op die manier valt je gordijn straks mooi langs het raam in plaats van ervoor. Kijk op de verpakking voor de geplooide breedte.

stap 2

Gordijnrail inkorten

Zaag de gordijnrail met een ijzerzaag.

Tip!

Je kunt twee lange rails eenvoudig verbinden met een koppelstuk.

stap 3

Runners bevestigen

Duw de runners in de rail. Ga uit van minimaal tien runners per meter rail. Voor bevestiging van de rail aan het plafond, gebruik je de klemmen. Schuif deze om de rail met om de 50 centimeter een klem.

Tip!

Speciaal voor erkers bestaan er rails met bochten van 90 en 135 graden.

stap 4

Rail bevestigen

Voordat je gaat boren controleer je met een leidingzoeker of er geen leidingen lopen op de plekken waar je wilt boren. Boor de gaten met telkens 50 cm ruimte ertussen.

Tip!

Gebruik voor de laatste runner een overschuifrunner.

stap 5

Stof inkorten

Bepaal de lengte van het gordijn. Meet vanaf de bovenkant van de rail tot aan de vloer of vensterbank en trek daar 1 a 2 centimeter van af. Op deze manier slepen de gordijnen niet over de vloer of vensterbank.

Teken op de juiste hoogte een lijn af met behulp van spelden of stofkrijt. Het mooiste is een zoom van 10 centimeter. Knip overtollige stof af. Verwarm de ingenaaide strook strijkvlieseline met een strijkijzer. Dat plakt de gordijnstof aan elkaar.

Tip!

Bij een gipsplafond kun je het beste hollewandpluggen gebruiken.

stap 6

Afwerking

Steek de gordijnhaken in de plooiband met telkens dezelfde afstand tussen elke haak. Steek daarna de gordijnhaken door de ogen van de runners. Hang het eerste haakje in de eindstop en werk van het ene naar het andere uiteinde. Bestaat je gordijn uit twee delen? Dan is het mooier als deze delen elkaar iets overlappen.

Tip!

Zijn je gordijnen aan een wasbeurt toe? Verwijder voor het wassen de gordijnhaken. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental.

Benodigdheden

Materialen (8)
  • Gordijnstof
  • U-rail (eventueel uitschuifbaar)
  • Gordijnhaken
  • Runners voor gordijnrail
  • (Hollewand)pluggen
  • Schroeven
  • Plafond- of wandsteunen
  • Overschuifrunners (indien nodig)
Gereedschappen (8)
Dit stappenplan komt voor in