stappenplan

Hoe hang ik gordijnen op?

Als je gordijnen gaat ophangen moet je eerst bepalen waar je de gordijnrail gaat bevestigen. Binnenin het kozijn, op het kozijn of aan het plafond. In het stappenplan van Karwei lees je alles over hoe je gordijnen op maat maakt en ophangt aan het plafond.

Tip!

Karwei heeft gordijnen die je op maat kunt laten maken en kant-en-klare gordijnen in standaardmaten.

opmeten gordijnrail plafond
stap 1

Meet de lengte van de rail op

Bepaal de lengte van de gordijnrail. Kies voor 20 cm overlap per uiteinde van het raam, zodat je gordijn straks mooi langs het raam valt in plaats van ervoor. Kijk op de verpakking voor de geplooide breedte van het gordijn.

stap 2

Kort de gordijnrail in

Zaag de gordijnrail met een ijzerzaag op maat.

Tip!

Twee lange gordijnrails kun je eenvoudig verbinden met een koppelstuk.

stap 3

Plaats de runners in de rail

Schuif de runners in de rail. Ga uit van minimaal tien runners per meter rail. Draai op beide uiteinden eindstoppen op de rail. Gebruik voor de bevestiging van de rail aan het plafond klemmen. Plaats deze klemmen om de 50 centimeter op de gordijnrail.

Tip!

Speciaal voor erkers heeft Karwei rails met bochten van 90 en 135 graden.

stap 4

Bevestig de rail

Controleer voordat je gaat boren met een leidingzoeker of er geen leidingen lopen op de plekken waar je wilt boren. Boor de gaten met telkens 50 cm ruimte ertussen. Gebruik bij een gipsplafond holle wand pluggen. Schroef de rail vast met schroeven aan het plafond vast.

Tip!

Gebruik voor de laatste runner een overschuifrunner.

stap 5

Kort de gordijnstof in

Meet vanaf de bovenkant van de rail tot aan de vloer of vensterbank en trek daar 1 tot 2 cm van af, zodat de gordijnen niet over de vloer of vensterbank slepen. Teken de lengte af op de stof met spelden of stofkrijt. Houd een zoom van 10 cm aan. Knip de stof af en verwarm de ingenaaide strook strijkvlieseline met een strijkijzer.

stap 6

Plaats de gordijnhaken in de runners

Steek de gordijnhaken in de plooiband met telkens dezelfde afstand tussen elke haak. Steek daarna de gordijnhaken door de ogen van de runners. Hang het eerste haakje in de eindstop en werk van het ene naar het andere uiteinde.

Tip!

Wil je de gordijnen wassen? Verwijder voor het wassen de gordijnhaken. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental.

Benodigdheden

Materialen (8)
  • Gordijnstof
  • U-rail (eventueel uitschuifbaar)
  • Gordijnhaken
  • Runners voor gordijnrail
  • (Hollewand)pluggen
  • Schroeven
  • Plafond- of wandsteunen
  • Overschuifrunners (indien nodig)
Gereedschappen (9)
Dit stappenplan komt voor in