inspiratie

Hordeur onderhouden

Om ervoor te zorgen dat frisse lucht wel naar binnen kan, maar dat vervelende insecten buiten blijven, zijn horren ideaal. Om zo lang mogelijk van je horren te genieten, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Hoe kun je horren schoonmaken het beste aanpakken? En kun je een kapotte hordeur repareren? Wij geven je advies, zodat je jaar in jaar uit van je hordeuren geniet.

Waarom is hor onderhoud belangrijk?

Horren houden vervelend ongedierte buiten de deur, maar worden hierbij wel blootgesteld aan veel vuil. Onder andere pollen blijven in het horgaas hangen. Om de horren schoon en in een goede conditie te houden, moet je ze dus regelmatig schoonmaken. Horren schoonmaken zorgt ervoor dat de hor er netter uitziet en dat je de levensduur van de hor verlengt. Het repareren van horren kan niet altijd, dus voorkomen is beter dan genezen.

Horren schoonmaken: hoe doe je dit het beste?

Ga je horren schoonmaken? Let er dan op dat je hor(deur) uit verschillende onderdelen bestaat. Maak niet alleen het horgaas schoon, maar ook de profielen, eventuele scharnieren en andere bewegende onderdelen vragen de nodige aandacht.

Voor het schoonmaken van horren gebruik je een stofzuiger met een opzetborstel en een vochtige doek. Met de stofzuiger kun je het horgaas schoonmaken. Ook eventueel zand kun je met de stofzuiger opzuigen. Met de vochtige doek neem je de cassette van de hordeur af.

Ook als vlekken op het horgaas zitten, kun je deze met een lauwwarm sopje en een zachte doek verwijderen. We raden het gebruik van schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger af. Dit kan de hor beschadigen.

Heb je een plissé hordeur? Ook een plissé hordeur schoonmaken kan eenvoudig met een stofzuiger en vochtig doekje. Soms heeft de ondergeleider van de deur wat extra aandacht nodig. Loopt de onderketting van jouw plissé deur wat stroever? Gebruik dan wat siliconenspray om dit te verhelpen.

Horren repareren

Kom jij er bij een controle van je hordeur achter dat de deur beschadigd is? Dan ligt het aan het type hordeur of de deur te repareren is. In een plissé hordeur gaas vervangen, maar ook in een rolhordeur gaas vervangen, is vaak erg moeilijk. Een nieuwe hordeur is dan meestal de beste optie.

Heb je een vaste hordeur? Dan is het gaas vervangen vaak wel mogelijk. Hiervoor zijn rollen gaas te koop. Haal het oude gaas uit het frame en span het nieuwe gaas eenvoudig weer op. Zit er op een onopvallende plek slechts een klein gaatje in het gaas? Het gaatje met visdraad dichtnaaien is dan ook een mogelijkheid. Zo kan je de hordeur blijven gebruiken om insecten buiten de deur te houden.

Deze inspiratie komt voor in