stappenplan

Hoe maak ik zelf een hor voor mijn raam of deur?

Wel frisse lucht, maar geen beestjes binnen. Een hor op het raam of de deur is de oplossing. Zelf een raamhor maken is eenvoudig, en de keuze is reuze! Van vaste inzethor tot scharnierende hor op het kozijn, van rolhor en plisséhor met schuifsysteem tot plakhor.

Hieronder vertellen wij je hoe je zelf een inzethor op maat maakt en een scharnierende hor. De inzethor is een hor die je steeds verwijdert als je je raam of deur open wilt doen en daarna weer terughangt. Een scharnierende hor blijft lekker hangen en kun je net als je raam of deur gewoon openen en sluiten.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Rolhorren, plisséhorren en niet-scharnierende vaste horren kun je in het kozijn bevestigen. Scharnierende vaste horren plaats je het beste op het kozijn, zodat je het raam kunt openen en de hor daarna weer dicht kunt doen. Wil je een niet-scharnierende vaste hor in het kozijn, dan moet je deze steeds weghalen als je het raam open of dicht wilt doen.

stap 1

Bepaal waar de hor gaat komen

Kies waar de hor gaat komen: in of op het kozijn. Neem de maten op. Voor op het kozijn gebruik je de binnenmaten van het kozijn (hoogte en breedte). Bij in het kozijn trek je 4 cm van de binnenmaten (hoogte en breedte) af.

Tip!

Heeft het raam een uitzetboom die in de weg zit? Vervang deze door een telescoopstang.

Tip!

Wist je dat Karwei kunststof en aluminium horren heeft voor ramen en deuren? Bekijk het horren-assortiment van Karwei.

stap 2

Maak het frame

Zaag de horprofielen op maat met een ijzerzaag. Bevestig de kunststof hoekstukken uit de onderdelenset in de profielen.

Tip!

Zijn je horren breder of hoger dan een meter? Verstevig deze met een dwarsverbinding. Hiervoor zijn tussenprofielen en tussenblokjes te koop. Let erop dat je het tussenprofiel waterpas plaatst.

Horgaas plaatsen in het horprofiel met een inrolpees
stap 3

Maak het gaas op het frame

Leg het gaas over het frame en duw het in het profiel met de inrolpees. Trek het gaas eerst in de lengte strak en dan in de breedte. De pees blijft achter in het profiel. Snijd deze af met een hobbymes en snijd het overtollige gaas met een hobbymes los van de raamhor. Gebruik een metalen liniaal om beschadiging van het gaas te voorkomen.

Vaste hor in of op het kozijn

stap 4

Plaats de hor

Plaats de raamhor op het kozijn. Hoe je deze klus het beste aanpakt bekijk je op onze klusadvies pagina over het plaatsen van horren.

Tip!

Alle onderdelen van het zelfbouwsysteem zijn ook los verkrijgbaar.

Scharnierende hor op het kozijn

Scharnierende hor op het kozijn bevestigen
stap 5

Bevestig de hor op het kozijn

Boor gaatjes met een metaalboor (2 mm) in de zijkant van de lange zijde van de hor en bevestig van alle scharnieren het bovenste deel. Stel de hor waterpas, teken de positie van het onderste deel van de scharnieren op het kozijn af en schroef ook deze vast.

Handgreep van een hor monteren
stap 6

Monteer de handgreep

Boor gaatjes voor de handgreep en de horsluiting (magneet- of kliksysteem) in het frame en monteer deze. Hang de hor in de scharnieren.

Tip!

Maak de hor regelmatig schoon met lauwwarm water en een borstel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Meer klusadvies

/raamdecoratie/horren/hordeuren
Welke hor kies ik om insecten buiten te houden? keuzehulp
Klusadvies - deuren - Hoe sluit ik mijn deurbel aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik mijn deurbel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in