stappenplan

Hoe maak ik zelf een hor voor mijn raam of deur?

Hou je wel van frisse lucht maar niet van al die insecten in de zomer? Dan is een raamhor de oplossing. In dit Karwei stappenplan lees je alles over hoe je met aluminiumprofielen zelf vaste horren op maat maakt. Een vaste hor is een met gaas bespannen frame, dat je vast of scharnierend plaatst. Karwei heeft naast vaste horren ook rolhorren en plisséhorren met een voor gemonteerd schuifsysteem.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Rolhorren, plisséhorren en niet-scharnierende vaste horren kun je in het kozijn bevestigen. Scharnierende vaste horren plaats je het beste op het kozijn, zodat je het raam kunt openen en de hor daarna weer dicht kunt doen. Wil je een niet-scharnierende vaste hor in het kozijn, dan moet je deze steeds weghalen als je het raam open of dicht wilt doen.

stap 1

Bepaal waar de hor gaat komen.

Kies waar de hor gaat komen: in of op het kozijn. Neem de maten op. Voor op het kozijn gebruik je de binnenmaten van het kozijn (hoogte en breedte). Bij in het kozijn trek je 4 cm van de binnenmaten (hoogte en breedte) af.

Tip!

Heeft het raam een uitzetboom die in de weg zit? Vervang deze door een telescoopstang.

Tip!

Wist je dat Karwei kunststof en aluminium horren heeft voor ramen en deuren? Bekijk het horren-assortiment van Karwei.

stap 2

Maak het frame

Zaag de horprofielen op maat met een ijzerzaag. Bevestig de kunststof hoekstukken uit de onderdelenset in de profielen.

Tip!

Zijn je horren breder of hoger dan een meter? Verstevig deze met een dwarsverbinding. Hiervoor zijn tussenprofielen en tussenblokjes te koop. Let erop dat je het tussenprofiel waterpas plaatst.

horgaas plaatsen frame
stap 3

Maak het gaas op het frame

Leg het gaas over het frame en duw het in het profiel met de inrolpees. Trek het gaas eerst in de lengte strak en dan in de breedte. De pees blijft achter in het profiel. Snijd deze af met een hobbymes en snijd het overtollige gaas met een hobbymes los van de raamhor. Gebruik een metalen liniaal om beschadiging van het gaas te voorkomen.

Vaste hor in of op het kozijn

stap 4

Plaats de hor

Plaats de raamhor op het kozijn en zet hem vast met de schuifjes ('wervels') uit de onderdelenset. Door deze schuifjes een kwartslag te draaien, kun je de hor eenvoudig verwijderen om het raam te openen. Een hor in het kozijn klemt zichzelf vast in het kozijn.

Tip!

Alle onderdelen van het zelfbouwsysteem zijn ook los verkrijgbaar.

Scharnierende hor op het kozijn

scharnierende hor
stap 5

Bevestig de hor op het kozijn

Boor gaatjes met een metaalboor (2 mm) in de zijkant van de lange zijde van de hor en bevestig van alle scharnieren het bovenste deel. Stel de hor waterpas, teken de positie van het onderste deel van de scharnieren op het kozijn af en schroef ook deze vast.

handgreep hor
stap 6

Monteer de handgreep

Boor gaatjes voor de handgreep en de horsluiting (magneet- of kliksysteem) in het frame en monteer deze. Hang de hor in de scharnieren.

Tip!

Maak de hor regelmatig schoon met lauwwarm water en een borstel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Dit stappenplan komt voor in