stappenplan

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?

Een lelijke radiator kan simpel weggewerkt worden met een Cando radiator ombouw. Doordat er ruimte tussen de radiatorbekleding en de vensterbank open blijft kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan.

In deze klusbeschrijving gaan we uit van Cando Brighton wit en maken we de ombouw langer, zodat er ook kastruimte ontstaat, waar we de CD-rom speler en het zenderkastjevan de TV willen plaatsen. Het meubel wordt helemaal compleet als je hem geschikt maakt om erop te zitten.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 1

Laat het MDF in de bouwmarkt zagen.

Tip!

Het zagen van plaatmateriaal is met de Karwei klantenkaart gratis.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 2

Zet de staanders volgens de beschrijving in elkaar en plaats ze onder de (nieuwe) vensterbank.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 3

Als je de vensterbank als zitplek wil gebruiken moet u achter iedere staander een balk bevestigen. Zaag de balkjes op gelijke hoogte van de staanders af. Boor de vuren latten eerst voor met een kleine houtboor (3 mm). Bevestig de balkjes met stoelhoekjes aan de staanders m.b.v. de 16 mm schroefjes.

Tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het hout.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 4

Zaag de zijpanelen af op de juiste hoogte. Teken, indien nodig, een gat op de plek van de radiatorknop en de doorvoer van de leidingen. Zaag ze uit met behulp van een gatenzaag en speedboren.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 5

Plaats nu ook de twee resterende steunen onder het frame. Gebruik de kleppen om te zien of het midden van de tussenliggende steunen samenvalt met het uiteinde van een klep. (Tussen iedere klep houd je een ruimte van 2 mm.) Controleer regelmatig met een winkelhaak of je mooi haaks werkt. Lijm en schroef ook de tussen-steunen vast.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 6

Zaag de twee MDF-panelen van 110 cm zodanig af, waardoor ze net onder de vensterbank geschoven kunnen worden. (Indien de vensterbank nog los zit maag de hoogte van deze panelen gelijk aan de staander-hoogte worden)

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 7

Plaats de planken (100cm) tussen de zijpanelen. Zorg ervoor dat de onderlinge plank-afstand overeenkomt met de spleten tussen de radiatorpanelen en de onderzijde van het onderste radiator-paneel. Bevestig (lijmen en lange schroeven) de planken en zijpanelen aan elkaar.

Tip!

Boor alle schroefgaten voor met een 3mm houtboor en ruim het gat met behulp van de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg en vallen de schroefkoppen netjes in het MDF. Om splijten te voorkomen ook niet te dicht langs de kant schroeven.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 8

Schuur het geheel op en zet alles in de MDF-grondverf Nog even licht opschuren en vervolgens een of twee keer aflakken.

Hoe maak ik zelf een radiatorkast?
stap 9

Schuif de kast onder de vensterbank en monteer de laatste staander.

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw? - Thumbnail
Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik een ombouw voor mijn CV ketel? - Thumbnail
Hoe maak ik een ombouw voor mijn CV ketel? stappenplan