Plantenbak van betontegels

Plantenbak van betontegels maken

Plantenbakken, je ziet ze in alle vormen en maten voorbijkomen. De keuze is reuze, maar soms zijn de bestaande varianten niet de juiste en is het maatwerk niet wat je zoekt. Je kunt gemakkelijk zelf een plantenbak maken, bijvoorbeeld van beton. Deze plantenbak is een klus die je ook als minder ervaren klusser gemakkelijk aan kan gaan!

Ik ben graag bezig met DIY-klussen, ook in de tuin! Bekijk bijvoorbeeld eens hoe je zelf een houten plantentrolley maakt of hoe je een puinzak omtovert tot bloembak. In dit klusproject wilde ik niet met hout, maar met beton aan de slag gaan. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je een robuuste plantenbak maakt van betontegels.

stap 1

Kit de tegels aan elkaar vast

Plaats twee opgestapelde vlonders op de plek waar je de plantenbak wil plaatsen. Zet de tegels op hun plek en kit tegel voor tegel aan elkaar vast met de Poly max kit voor beton. Wees niet te zuinig met de kit. Zet om de 5 cm grote dotten zodat de tegels genoeg kit bevatten om te kunnen hechten.

plantenbak-beton-stap-2-e1521105474276
stap 2

Laat de kit hechten

Om de kit zo goed mogelijk te laten hechten werk je met een grote lijmklem waarmee je de volledige breedte van de bak kunt klemmen. Hiervoor hoef je niet direct vier klemmen aan te schaffen. Je kunt ook voor één klem gaan. Dit kost wel wat meer tijd (vier keer 30 min. droogtijd)

Handige tip!

Start deze DIY op de plek waar de plantenbak zijn vaste plek gaat krijgen, hiermee voorkom je dat je zware beton nog moet tillen!

plantenbak-beton-stap-3-e1521105630192
stap 3

Plaats worteldoek

Omdat de tegels op vlonders zijn geplaatst is het wenselijk de onderkant van de bak te bekleden met anti-worteldoek. Dit zorgt ervoor dat de potgrond straks goed in de bak blijft zitten. Bevestig het doek eenvoudig door een vierkant uit te knippen en dit vast te zetten met een tacker in het hout van de vlonder.

plantenbak-beton-colse-up-4-800x778
stap 4

Vul de bak

Als de kit goed is uitgehard, kun je bak gaan vullen. Voeg eerst een laag hydrokorrels toe voordat de potgrond wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een goede waterregulering en dus een lange levensduur van je plantjes!

Maak de planten compleet door het potten van mooie plantjes! Ik koos voor eenzelfde soort maar je kan hierin natuurlijk ook een leuke combinatie maken van diverse planten.

De plantenbak kreeg bij mij een plekje voor de schutting waar ik onlangs al een gaaspaneel had bevestigd. Dit is een super eenvoudige en voordelige oplossing als je verticaal wil gaan tuinieren of een extra decoratiepaneel wil toevoegen aan je tuin. Decoreer het paneel met hangplantjes en kruiden en je hebt in een handomdraai een groene schutting!

Geschreven door:

Anouk ten Have

Hi! Ik ben Anouk ten Have, stylist, creatief brein en altijd bezig met het spotten van nieuwe trends! Ik geef jullie graag een kijkje in mijn werkzaamheden en neem jullie daarbij mee in mijn styling en klusavonturen.

Volg ons en mis niets!