Tips en inspiratie voor een kleine tuin I KARWEI

Inspiratie voor de kleine tuin

Heb jij een kleine tuin? Ook voor jouw tuin zijn er dan tal van mogelijkheden. Bij een kleine tuin gaat het in eerste instantie om een praktische benadering: je wilt natuurlijk optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt. Gelukkig zijn er tal van tips en tricks voor het optimaal inrichten van een kleine tuin. In dit blog lees je er een aantal die wij speciaal voor jou hebben geselecteerd. Zo heb je straks genoeg ideeën en inspiratie om jouw kleine (stads)tuin om te toveren tot de buitenruimte waar je van droomt! Of je nu een tuin wilt waar je kinderen lekker buiten kunnen zijn, of een plek waar je urenlang kunt tafelen of tuinieren; ook bij een kleine tuin is dit allemaal mogelijk.

Wat is de stijl van jouw tuintje?

Ook voor een kleine tuin zijn er vele ideeën om inspiratie uit te halen. Allereerst is het belangrijk te bedenken wat voor jou echt een must is in jouw kleine tuin. Wil je een tuin waarin je lekker onderuit ligt, of vind je bijvoorbeeld een grote eettafel belangrijk? Kies je voor een groene tuin met gras en diverse bloemen en planten? Of ga je voor je voor de klassieke betegeling? Ook is het goed te bedenken wat voor stijl tuin je wilt. Misschien wil je een Japanse stijl met veel planten en een kleine vijver, of juist een moderne tuin met trendy elementen als beton en natuursteen. Een goede tip voor kleine tuinen is ook om zoveel mogelijk in de hoogte te werken. Dit doe je bijvoorbeeld door het plaatsen van hangplanten of planten op een standaard. Bekijk ook zeker ons klusadvies voor het aanleggen van je eigen verticale kruidentuin! Een andere trend van nu is de terrasoverkapping. Ook met een terrasoverkapping kun je met planten en bloemen in de hoogte werken. Dit neemt minder ruimte in beslag, en zorgt voor een prachtig romantische uitstraling. Het verticaal tuinieren pas je bovendien ook prima toe op de schutting.

Hoe ga je verder met het inrichten van je tuin?

Bij het inrichten van een kleine tuin is het ontzettend handig om van tevoren het één en ander uit te tekenen op papier. Zo krijg je een goed inzicht in de ruimte waarmee je uiteindelijk gaat werken. Wanneer je de tuin gebruikt als verlengstuk van je woonkamer, creëer je een ruimtelijk gevoel voor zowel binnen als buiten. Hierbij is een open zichtlijn belangrijk. Bij een te druk ingerichte tuin verlies je namelijk de inkijk in de tuin. Een ander advies is om bij het inrichten van een tuintje niet voor verschillende kleine hoekjes te gaan, maar voor één terras en één stijl te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor grote tegels om een rustig effect te genereren. We vertellen je in dit artikel alles over het aanleggen van een terras met tegels. Voor een mooi terras met een meer natuurlijke sfeer, kies je bijvoorbeeld voor het aanleggen van een terras met vlonderplanken. Wil je diepte in je kleine tuin? Werk dan met verschillende niveaus en plaats het terras op het hoogste niveau. Zo kijk je vanuit de allermooiste plek de rest van je tuin in. Wil je veel bloemen en planten in de tuin? Door deze aan de lange zijde van de tuin te plaatsen zorg je voor meer rust en ruimte. Het advies is om dit aan een enkele zijde te doen, anders kan het snel te druk ogen.

De leukste tuinmeubelen voor de kleine tuin

Een bistroset of balkonset is een echte must voor een kleine tuin. Zo heb je een plek waar je lekker ontbijt of gezellig een wijntje drinkt. Een bistroset bestaat uit een tafel en stoelen die je makkelijk inklapt en gemakkelijk opbergt wanneer je meer ruimte wilt creëren. Een modulaire loungeset is ook een perfecte keuze voor de kleine tuin. Een loungeset die bestaat uit verschillende modules past zich aan aan iedere ruimte. Ook een uitklapbaar model tuinbank is geschikt voor kleinere ruimtes. Wil je echt even lekker onderuit, dan klap je de bank uit. Plaats de bank bijvoorbeeld tegen de muur van de woning, zo neemt de bank weinig ruimte in beslag en creëer je veel zitplek. Combineer de tuinbank of tuinstoelen met een tafel die voldoet aan jouw eisen. Kies een ruime tafel als je van plan bent met familie of vrienden in de tuin te gaan eten, of ga voor een kleiner model als je de tuin vooral gebruikt om te tuinieren. Is de tuin klein, maar wel aan de brede kant? Overweeg dan een ronde tuintafel in plaats van een rechthoekige tafel. Dit oogt gezelliger en het bespaart ruimte.

Tips voor jouw kleine voortuin

Bij het aankleden van een kleine voortuin is een open zicht belangrijk. Plaats hoge bomen en planten eerder aan de zijkant van de voortuin dan in het midden. Wil je geen inkijk in je woning? Dan is het plaatsen van een heg een goede optie. Met een heg behoud je een mooie en natuurlijke uitstraling: iets wat met een schutting lastiger is. Afhankelijk van hoe de zon staat, is een kleine voortuin een prima plek voor een mooie tuinbank of een setje stoelen. Zo geniet je op elk moment van de dag van die kostbare zonnestralen én van je tuin! Ook voor al je andere tuinmeubelen kan je in onze webshop goed terecht.

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!