stappenplan

Hoe maak ik een terras met vlonderplanken?

Vlonderplanken leggen op je terras maakt een wereld van verschil. Direct is je terras omgetoverd in een mooi stijlvol buiten. Of je nu een dakterras hebt of een tuin: vlonders maken elke buitenruimte fantastisch. Bekijk de instructievideo en de stappen hieronder, en ontdek deze sfeermakers. Trek je terras mooi strak en laat de zon maar komen!

stap 1

Kies de beste vlonderplank

Vlonderplanken zijn in alle soorten en maten te krijgen, maar waar let je op bij het kiezen van de beste vlonderplank? Wij zetten het voor je op een rij:

Diktes vertellen iets over de totale levensverwachting van de vlonderplank. Zo gaat een dikker exemplaar langer mee dan een dunne plank. Daar staat tegenover dat de dunne vlonderplank sneller gaat 'werken' dan een dikke vlonderplank.

Kijk ook naar het materiaal waarvan je vlonderplank gemaakt is. Hardhout wint het qua levensverwachting van geïmpregneerd hout en Douglas hout. Daarnaast vragen Douglas vlonderplanken regelmatig om een onderhoudsbeurt.

Tip!

Douglas hout is zeer geschikt voor een vlonderplanken terras.

stap 2

Egaliseer de plek van het terras

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook als je je eigen vlonder gaat maken. Maak het gedeelte waar je vlonderterras moet komen brandschoon en zorg dat het geëgaliseerd is.

Als je na een paar dagen oer-Hollandse buien, blij je tuin instapt, wil je niet in 1 grote plas stappen toch? Zorg daarom dat het terras naar de tuinzijde toe afloopt, zodat het al dat (regen)water kan afvoeren. Hou 1 cm daling per meter terras aan. Voorbeeld;

Als je terras 3 meter diep is, dan ligt straks je vlonderplank aan de tuinzijde 3 cm lager dan de vlonderplank die grenst aan je huis.

stap 3

Vlonder maken: tegels plaatsen als ondergrond

Leg de eerste tegel in de hoek waar je je terras gaat plaatsen. Leg vervolgens iedere volgende tegel op precies 40 centimeter afstand. Zorg ervoor dat de tegels in de breedte van het terras waterpas liggen.

stap 4

Leg anti-worteldoek

Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.

stap 5

Leg de onderbalken

Leg de lange onderbalken in lengterichting op het midden van elke tegel op het anti-worteldoek. Zorg ervoor dat de balken allemaal recht liggen.

stap 6

Leg de eerste vlonderplank

Leg de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken tegen de achtergevel van het huis. Schroef de eerste vlonderplank aan de uiteinden en in het midden vast op de onderbalken met behulp van een accuboor. Let er op dat deze eerste vlonderplank perfect ligt, want al je volgende vlonderplanken ga je hier evenwijdig aan vastschroeven.

stap 7

Maak je vlonder af

Leg de tweede vlonderplank evenwijdig aan de eerste plank en houdt 5 mm ruimte ertussen. Schroef vervolgens deze tweede plank vast en herhaal dit proces voor alle vlonderplanken.

stap 8

Plinten voor je vlonderterras

Voor het maken van plinten kun je een vlonderplank of een onderbalk gebruiken. Zaag deze in de lange richting doormidden zodat je smallere plinten overhoud. Plaats deze om je terras heen en bevestig deze met schroeven aan de uiteinden en in het midden.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik zelf een dakterras? - thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakterras? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met tegels? - thumbnail
Hoe maak ik een terras met tegels? stappenplan
Hoe maak ik een terras met composiet planken?
Hoe maak ik een terras met composiet planken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in