stappenplan

Hoe maak ik een terras met vlonderplanken?

Vlonderplanken leggen op je terras maakt een wereld van verschil. Direct is je terras omgetoverd in een mooi stijlvol buiten. Of je nu een dakterras hebt of een tuin: vlonders maken elke buitenruimte fantastisch. Bekijk de instructievideo en de stappen hieronder, en ontdek deze sfeermakers. Trek je terras mooi strak en laat de zon maar komen!

stap 1

Kies de beste vlonderplank

Vlonderplanken zijn in alle soorten en maten te krijgen, maar waar let je op bij het kiezen van de beste vlonderplank? Hoe dikker het hout, hoe langer deze meegaat. Alle vlonderplanken in ons aanbod zijn geschikt. Wel zullen de vlonderplanken met een hoogte van 2,8cm het langste meegaan. Qua materiaal wint hardhout het qua levensverwachting van geïmpregneerd hout en Douglas vlonderplanken. Al is Douglas hout prima, deze heeft alleen regelmatig een onderhoudsbeurt nodig.

stap 2

Egaliseer de plek van het terras

Maak het gedeelte waar je vlonderterras moet komen brandschoon en zorg dat het geëgaliseerd is. Zorg dat het terras naar de tuinzijde toe afloopt, zodat het (regen)water kan afvoeren. Houd 1 cm daling per meter terras aan.

stap 3

Vlonder maken: tegels plaatsen als ondergrond

Leg de eerste tegel in de hoek waar je je terras gaat plaatsen. Leg vervolgens iedere volgende tegel op precies 40 centimeter afstand. Zorg ervoor dat de tegels in de breedte van het terras waterpas liggen.

stap 4

Leg anti-worteldoek

Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.

stap 5

Leg de onderbalken

Leg de lange onderbalken in lengterichting op het midden van elke tegel op het anti-worteldoek. Zorg ervoor dat de balken allemaal recht liggen.

stap 6

Leg de eerste vlonderplank

Plaats de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken tegen de achtergevel van het huis. Schroef deze vlonderplank aan de uiteinden en in het midden vast op de onderbalken met een accuboormachine. Ligt deze vlonderplank perfect? Want je gaat alle volgende vlonderplanken hier evenwijdig aan vastschroeven.

stap 7

Maak je vlonder af

Monteer de tweede vlonderplank evenwijdig aan de eerste plank en houd 5 mm ruimte ertussen. Schroef deze tweede plank vast en herhaal dit proces voor alle vlonderplanken.

stap 8

Plinten voor je vlonderterras

Gebruik voor het maken van plinten een vlonderplank of een onderbalk. Zaag deze in de lange richting doormidden, zo houd je smallere plinten over. Plaats de plinten om je terras heen en bevestig ze met schroeven (uiteinden en midden).

stap 9

Afwerken & onderhouden van de vlonder

Nu de vlonder af is kan je deze schoonvegen met een bezem. Herhaal dit een paar keer per jaar om de vlonder schoon te houden. Wil je de natuurlijke kleur van het hout langer behouden? Behandel het hout dan met tuinbeits.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik zelf een dakterras? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakterras? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met tegels? - thumbnail
Hoe maak ik een terras met tegels? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met composiet planken? - banner
Hoe leg ik composiet vlonderplanken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in