stappenplan

Hoe maak ik een terras met vlonderplanken?

Wil je een terras maken met vlonderplanken, maar weet je niet hoe dat te doen? Lees in het stappenplan van Karwei hoe je eenvoudig een terras aanlegt met vlonderplanken en welke materialen en gereedschap je hiervoor nodig hebt.

stap 1

Egaliseer de plek van het terras

Zorg ervoor dat het terras, waar de vlonderplanken worden geplaatst, helemaal schoon en geƫgaliseerd is.

Tip!

Douglas hout is zeer geschikt voor een vlonderplanken terras.

stap 2

Plaats tegels als ondergrond

Leg de eerste tegel in de hoek waar je je terras gaat plaatsen. Leg vervolgens iedere volgende tegel op precies 40 centimeter afstand. Zorg ervoor dat de tegels in de breedte van het terras waterpas liggen.

Tip!

Het terras moet altijd naar de tuin aflopen voor de afvoer van het water. Is je terras bijvoorbeeld 3 meter diep dan ligt de tuinzijde 3 cm lager dan de huiszijde.

stap 3

Leg anti-worteldoek

Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.

stap 4

Leg de onderbalken

Leg de lange onderbalken in lengterichting op het midden van elke tegel op het anti-worteldoek. Zorg ervoor dat de balken allemaal recht liggen.

stap 5

Leg de eerste vlonderplank

Leg de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken tegen de achtergevel van het huis. Schroef de eerste vlonderplank aan de uiteinden en in het midden vast op de onderbalken met behulp van een accuboor. Let er op dat deze eerste vlonderplank perfect ligt, want al je volgende vlonderplanken ga je hier evenwijdig aan vastschroeven.

stap 6

Leg het volledig vlonderterras

Leg de tweede vlonderplank evenwijdig aan de eerste plank en houdt 5 mm ruimte ertussen. Schroef vervolgens deze tweede plank vast en herhaal dit proces voor alle vlonderplanken.

Tip!

Voor het maken van plinten kun je een vlonderplank of een onderbalk gebruiken. Zaag deze in de lange richting doormidden zodat je smallere plinten overhoud. Plaats deze om je terras heen en bevestig deze met schroeven aan de uiteinden en in het midden.

Meer klusadvies

Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik zelf een dakterras? - thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakterras? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe maak ik een terras met tegels? - thumbnail
Hoe maak ik een terras met tegels? stappenplan
Hoe maak ik een terras met composiet planken?
Hoe maak ik een terras met composiet planken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in