kleurrijk tuinset met sierkussens in achtertuin

Speelparadijs: jouw eigen kindvriendelijke tuin

In een kindvriendelijke tuin is het altijd een gezellige boel! In de file naar het strand, in de rij bij een pretpark of schuifelend over een foodfestival: ben je gek! Op warme dagen hoef jij niemand meer de auto in te jagen, want bij jullie is het al feest als je de tuin instapt. Maak een eigen speelparadijs - voor kinderen en jezelf - in de achtertuin!

Tips voor het aanleggen van een kindvriendelijke tuin

Deze familietuin is ontworpen voor blije kinderen en relaxte ouders. Want je weet het: als zij zich opperbest vermaken, kun jij je ook lekker ontspannen. Van samen ontbijten aan de tuintafel en ’s avonds barbecueën met het hele gezin, tot verjaardagspartijtjes vieren en eindeloos buitenspelen. In deze kindvriendelijke tuin heb je alles bij de hand om er een feestje van te maken.

Tuin idee: een gezellige plek voor jong en oud

Creëer verschillende zones met een ruime, afgescheiden speelplek voor de kinderen. Zo blijft het ook adult-vriendelijk en struikel je niet overal over het speelgoed. Met een schommel, een speelhuisje, een zandbak en een zwembadje zijn je kinderen verzekerd van úren speelplezier terwijl jij op je terras een boek leest.

De basis van jouw Speelparadijs

Voor een kindvriendelijke tuin begin je bij de basis. Denk bijvoorbeeld aan keramische tegels voor je terras. Deze zijn namelijk makkelijk schoon te houden. Omdat kinderen veel rennen en spelen, is een ruwe ondergrond voor paadjes en vlonders (anti-slip) handig. Ook handig: zacht (kunst)gras voor de speelzone.

Spelen in een speelse tuin

Met rubbertegels of gras rondom speeltoestellen, een zandbak die je af kunt sluiten en een speelhuisje in plaats van een klimtoestel maak je de tuin geschikt voor kleine kinderen. Alles in deze tuin oogt speels en vrolijk door de ronde vormen, zonnige kleuren en dessins. Door gezellige plekken met meerdere functies te creëren, kan iedereen hier lekker uit de voeten.

Creëer schaduwplekken in de tuin

In een kindvriendelijke tuin met verschillende zones let je er bij de indeling op dat je vanuit alle hoeken zicht hebt op je kinderen. Beplanting en afscheidingen die het zicht ontnemen zijn daarom onhandig. Een zachte ondergrond in het speelgedeelte is een must: dat kan (kunst)gras zijn, maar rubbertegels en houtsnippers zijn ook heel geschikt. Zorg ervoor dat de speeltoestellen, zandbak en het zwembadje niet in de volle zon staan. Creëer voldoende schaduw met parasols, schaduwdoek, een pergola of een paar boompjes.

Meubels voor een kindvriendelijke tuin

In een familietuin zijn losse, lichtgewicht tuinmeubelen ideaal. Je verplaatst ze moeiteloos wanneer je wat dichter bij je spelende kinderen wilt zitten. En je zet ze net zo makkelijk weer bij elkaar als je gezellig rond de eettafel gaat zitten. Kleur mag natuurlijk niet ontbreken in een familietuin. Daar zorg je voor met (lounge)kussens, vloerkleden en vrolijke lampjes. Door het bij twee of drie accentkleuren te houden, wordt het geen kermis in de tuin. ;-)

Flexibele tuin

Lichtgewicht bankjes en fauteuiltjes van kunststof draad, riet of rotan zijn perfect voor een familietuin. Hiermee creëer je makkelijk gezellige plekken met meerdere functies en door hun open constructie ogen ze lekker luchtig.

Maximaal speelplezier in de achtertuin

De gemiddelde achtertuin is ongeveer 50 m2. Door speelfuncties slim te combineren creëer je op nog geen tien vierkante meter maximaal speelplezier voor je kind. Een speelhuisje is echt een topper. Er kan met zon en in de regen gespeeld worden en aan het eind van de dag berg je al het speelgoed er in op. Een speelhuisje met zandbak en krijtbord is al net zo’n succesnummer: je maakt het precies op maat in een verloren hoekje. Weinig voor nodig, groot succes! Wil je nog een vrolijke limonadekraam of poppenkast toevoegen aan het speelparadijs in de tuin? Bekijk dan dit stappenplan!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je graag een gezellige achtertuin wil, maar niet op zoek bent naar een groots speelparadijs. We hebben gelukkig veel meer tuin ideeën, tips en inspiratie. Wie weet zit hier de ideale tuin voor jou tussen!

Shop de Speelparadijs look

Geschreven door:

Karwei inspiratieteam

Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.

Volg ons en mis niets!