Speelhuisje met een zandbak en krijtbord

Maak je eigen speelhuisje met krijtbord en zandbak

Maak zelf een speelhuisje van hout mét krijtbord en zandbak. Buitenspelen was nog nooit zo leuk met dit DIY speelhuisje voor in de tuin! Ik ben Tanja van Hoogdalem en ik ben graag bezig met DIY-projecten. In dit project ging ik aan de slag voor mijn lieve neefje. Mijn zus wilde namelijk graag een speelplekje buiten. Een leuke uitdaging! Ik ontwierp een krijtbord in de vorm van een huisje gecombineerd met een houten veranda en zandbak. Heel veel mogelijkheden om te spelen dus! In dit blogartikel leg ik stap voor stap uit hoe je een houten speelhuisje voor buiten kunt maken met krijtbord en zandbak.

Stappenplan voor DIY houten speelhuisje met krijtbord

Hoe ga je te werk? Ik ga het je stap voor stap uitleggen.

stap 1

Teken de vorm van het huisje af op het hout

Bepaal de maten van je huisje en teken de vorm van het huisje af op het hout. Ik heb gekozen voor een hoek van 40 graden. Mijn huisje is 130 cm hoog en 80 cm breed.

stap 2

Lak beide kanten van het hout

Lak vervolgens beide kanten van het hout. Dit hoeft natuurlijk niet allebei met krijtbordverf, maar het is wel belangrijk dat beide kanten geverfd worden. Laat dit vervolgens goed drogen.

stap 3

Bevestig een latje voor extra diepte

Deze stap is optioneel. Ik heb ervoor gekozen om nog een latje langs het huisje te bevestigen voor extra diepte. Gebruik hiervoor een verstekbak.

Stappenplan voor de veranda met zandbak

Het huisje is nu klaar. Nu gaan we aan de slag met de veranda en de zandbak.

stap 4

Bepaal de maat

Bepaal weer welke maat je de veranda en de zandbak wilt hebben. Mijn veranda is 80x80x19cm. De zandbak is 100x80x19. De hoogte is de 19 cm van de douglasplank.

stap 5

Bevestig de planken

Laat alle planken op maat zagen bij Karwei. Voor de bovenkant van de veranda en het deksel van de zandbak ga je hetzelfde te werk. Leg de vier planken onder elkaar met een klein beetje tussenruimte. Dit is belangrijk voor de werking van het hout. Leg nu de douglas tuinpalen op de onderkant van de planken en maak deze goed vast met schroeven. Zorg dat je genoeg schroeven gebruikt, anders gaan de planken schuiven.

stap 6

Maak het casco van de veranda en zandbak

Maak nu het casco van de veranda en zandbak. Gebruik hiervoor twee lange planken van 180 cm en drie planken van ongeveer 73 cm. Daarvan worden er twee gebruikt aan de buitenkanten en één als afscheiding tussen de zandbak en veranda. Gebruik in de hoeken de douglas tuinpalen om de planken te bevestigen.

stap 7

Maak de bovenkant van de veranda vast

Maak de bovenkant van de veranda aan het casco vast met schroeven

stap 8

Beits alles in de gewenste kleur

Deze stap is optioneel. Ik koos voor de Rambo pantserbeits Tuin- & steigerhout in de kleur steen grijs.

stap 9

Plaats het worteldoek en speelzand

Als de beits gedroogd is, plaats je het worteldoek en vervolgens het speelzand in de zandbak.

Het eindresultaat

Als alles in elkaar staat kun je beginnen met de aankleding! Zet bijvoorbeeld een krukje op de veranda en hang wat lampjes op. Hoe leuk zijn deze tuinlampjes van Karwei? In een tuin mogen natuurlijk ook geen planten ontbreken. Zet wat verschillende planten in potten bij elkaar en je ziet gelijk dat het veel gezelligheid geeft! Wil je meer inspiratie voor leuke kids speelhoekjes? Lees dan ook mijn blog over een DIY speelhoekje! Wat vinden jullie van het resultaat?

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!