DIY: Klimrek voor je planten maken | Karwei

DIY: Klimrek voor je planten maken

Heb jij een eigen pluktuin of moestuin? In de maand mei kan je aan de slag met het afharden en uitplanten van je jonge plantjes (oftwel zaailingen). In aflevering 3 van Pluk je Geluk van Pluk je Geluk ging Tanja van Hoogdalem aan de slag met een klimconstructie voor klim- en sierplanten, denk bijvoorbeeld aan de sierewrt.

Waarom een klimrek voor planten?

Een klimrek is een hulpmiddel voor zowel klimplanten als fruitsoorten uit de moestuin. Het werkt ook beschermend. Met een klimrek zijn je planten beschermd tegen harde wind. Zo is de kans op gebroken stengels een stuk kleiner. Daarnaast optimaliseer je de beschikbare ruimte in je tuin. Door verticaal te tuinieren kan je meer planten verbouwen zonder extra grondoppervlak in beslag te nemen. Volg onderstaande stappen en maak zelf een eigen klimrek voor jouw planten.

stap 1

Zaag vier palen op een lengte van 2 meter

Waarom nou 2 meter? Klimplanten kunnen gerust 2 meter hoog worden, dus dan is het belangrijk dat de klimconstructie voor de planten niet te laag is.

Schroef de palen aan elkaar vast
stap 2

Schroef de uiteinden van de palen aan elkaar vast

Eerst even voorboren zodat het hout niet gaat splijten. Ik leg de palen al iets wijder neer, in pyramide vorm. Eerst schroef ik twee palen vast, dan leg ik de andere twee palen erbovenop. Die schroef ik vervolgens ook aan elkaar vast.

Boor de schroefgaten eerst even voor om te voorkomen dat het hout gaat splijten!
Schroef ze ook via de onderkant vast
stap 3

Om de vier palen met elkaar te verbinden schroef ik ze ook nog via de bovenkant vast

Ondersteuning doormiddel van losse latjes
stap 4

Bepaal de breedte van de klimconstructie met houten latten

Vervolgens heb ik een hulpmiddeltje gemaakt van losse latjes. Zie foto ter illustratie. Deze bevestig ik aan de onderkant van de vier palen. Dit heb ik gedaan omdat de klimconstructie in mijn verhoogde bakken komt te staan. De klimconstructie kan daarom niet breder worden dan 70 cm. De latjes van het hulpmiddel zijn ook 70 cm en door 'm aan de onderkant te bevestigen weet ik zeker dat de klimconstructie niet te breed wordt. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe breed jij je constructie wilt maken, afhankelijk van de plek waar hij moet komen. Op basis daarvan pas je je hulpmiddel aan.

Maak vierkantjes van groot naar klein en meet goed af
stap 5

Maak vierkantjes van groot naar klein en meet goed af

Na het hulpmiddel aan de vier palen te hebben vastgeschroefd ben ik aan de slag gegaan met het maken van vier vierkantjes. De vierkantjes gaan van groot naar klein. De maat van de vierkantjes bepaal ik door de lengte van de palen in vieren te delen. Zo krijg ik een gelijke verdeling over de klimconstructie. Die maat teken ik af op het hout. Vervolgens zaag ik de latjes op maat. Ik heb alles in verstek gezaagd, maar dit hoeft natuurlijk niet. De losse latjes voor de vierkantjes zet ik met schroeven vast.

Schuif de vierkantjes over de 4 palen
stap 6

Schuif de vierkantjes over de 4 palen

Vervolgens schuif ik de vierkantjes over de vier palen. Dat is niet alleen fijn voor de stevigheid van de constructie, maar de klimplanten kunnen er ook goed tegenaan groeien.

Schroef de vierkantjes vast aan de palen
stap 7

Schroef de vierkantjes vast aan de palen

Nadat ik de vierkantjes over de palen heb geschoven, zet ik ze vast met schroeven. Het hulpmiddel die ik eerder aan onderkant heb vastgemaakt kan ik nu weer losmaken.

Als je wil kan je de klimconstructie beitsen in een kleur naar keuze
stap 8

De finishing touch: Geef het een kleur naar keuze!

Tot slot kun je er nog voor kiezen om de klimtoren in een kleur naar keuze te beitsen. Ook heb ik ervoor gekozen om nog wat vierkantjes van hout bovenop de klimconstructie te plaatsen voor een speels effect! Zet de klimconstructie vervolgens op de gewenste plek en dan kun je gaan zaaien of het gewenste klimplantje planten!

Andere klimhulpen in de tuin

Een klimrek voor de planten in je tuin is een uitstekend idee! Maar naast dit klimrek zijn er nog vele andere klimhulpen in de tuin mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld een houten pergola als klimhulp. Of ga voor een simpele oplossing met bamboestokken of plantensteun. Er is voor iedereen een gepaste oplossing!

Benodigdheden

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,
Tanja

Geschreven door:

Tanja van Hoogdalem

Hi! Ik ben Tanja en ik ben gek op een creatief interieur. Ik houd van planten, DIY-projecten en alles wat met interieur te maken heeft. Naast interieur heb ik een passie voor fotografie en deel ik regelmatig foto’s van mijn hond Rocco. Speels, licht en groen, zo zou ik mijn huis omschrijven. Hier en op mijn blog deel ik mijn passie voor interieur en hoop ik jullie te inspireren!

Volg ons en mis niets!