Pluktuin: wat kun je doen in mei? | Karwei

Pluktuin: wat kun je doen in mei?

We komen steeds dichterbij die tuin vol bloemen! In mei mag je je jonge plantjes gaan afharden en uitplanten in je tuin. In aflevering 3 van Pluk je geluk laat tuinontwerper Judith van Lent je zien hoe je dat doet, en maakt Tanja een klimconstructie voor bijvoorbeeld siererwt. En na het lezen van deze blog heb je nieuwe inspiratie voor jouw tuinontwerp.

Tanja is net verhuisd naar een huis met een mooie tuin, en nog voordat we begonnen aan deze serie vroeg Tanja aan Judith om daar een tuinontwerp voor te maken. Haar wens was een landelijke tuin met veel bloemen en ruimte voor mens en dier. Een groene tuin is voor iedereen goed: zowel voor jou als voor de natuur om je heen. Dus ga aan de slag met zaaien en planten zodat de insecten en dieren zich goed voelen in je tuin!

Zichtlijnen

De tuin van Tanja heeft al best wel wat rechte lijnen, en juist daarom heeft Judith organische vormen toegevoegd zodat het wat zachter wordt. ‘Ik wil het liefst dat je niet direct alles kunt zien in de tuin, zodat er iets te ontdekken valt. Zo wordt een tuin verrassend.’ De tuin heeft gelukkig al een heel aantal oude bomen, waarvan er één midden in de tuin staat. Dat breekt de tuin een beetje waardoor het natuurlijker aanvoelt. A-symmetrie is dus heel goed voor verrassing in de tuin!

Materialen in de tuin

In de vorige aflevering heb je kunnen zien hoe we een aantal materialen uitzochten voor de tuin van Tanja. Inmiddels heeft Tanja hard gewerkt om dat toe te passen in de tuin. Zo zijn de stenen bakken vervangen voor zwartgebeitste planken, is er een schapenhekje geplaatst voor een landelijk gevoel, en hebben we de bestrating in de moestuin vervangen voor boomschors.

Uitplanten van zaailingen

De zaailingen groeien lekker nu ze verhuisd zijn naar een groter potje. Die ruimte hebben ze echt nodig om goed te wortelen! Hoe groter het plantje is voordat je ze buiten uitplant, hoe beter. Gezonde planten hebben minder hulp nodig om door te groeien, dat is natuurlijk wat we graag willen.

Je mag je zaailingen uitplanten zodra de kans op nachtvorst minimaal is, meestal is dat rond half mei. De week voordat je ze wilt uitplanten moet je ze laten afharden, wennen aan de buitentemperatuur dus. Zo maak je je planten sterker en is de overgang van binnen naar buiten kleiner. Laat ze een week lang elke dag iets langer buiten staan, begin met een uurtje of twee en verleng dat tot je ze op het laatst ook een nacht buiten laat staan. Als je plantjes net zo mooi en sterk blijven als toen ze binnen stonden zijn ze safe om uit te planten!

Als het goed is heb je de grond waar je wilt uitplanten al gevoed met een bemeste compost, maar als dit nog moet gebeuren is het slim om dit niet op dezelfde dag te doen als dat je wilt uitplanten. De mest is te scherp voor jonge wortels, en die zouden kunnen verbranden waardoor je je plantjes kwijt bent. Voed de grond dus een week of twee weken eerder!

De basis voor je moestuinplantjes
stap 1

Maak de grond waar je gaat planten een beetje los en level het met een klein harkje

stap 2

Dompel het plantje onder

Haal je plantje uit het potje en dompel de kluit onder in de emmer water zodat die zich volzuigt. Als er wat grond afvalt is dat geen probleem, als de wortels maar mooi blijven zitten.

Gat maken voor het plantje
stap 3

Graaf een gat dat minstens zo diep is als de kluit van je zaailing

Zet ze liever iets te diep dan te ondiep, want de wortels mogen niet tochten.

Geef je zaailing water
stap 4

Druk de plant goed aan en geef daarna water

Houd ongeveer 20 - 30 centimeter aan als afstand tussen je plantjes.

Plant liever niet wanneer het heel erg warm is, dan droogt alles snel uit. Als het wel warm is doe je dit ’s ochtends vroeg (of ’s avonds). Geef goed water!

Direct zaaien

De klimconstructie van Tanja is heel fijn (en mooi!) om klimmers tegenaan te laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld Lathyrus (siererwt) of Thunbergia (Suzanne met de mooie ogen) gebruiken, maar ook een komkommer of courgette kan er tegenaan klimmen!

We hebben het de afgelopen afleveringen veel gehad over voorzaaien, maar alles wat je binnen kunt zaaien is natuurlijk ook gewoon geschikt om direct in de grond te zaaien! Mocht je poging tot voorzaai-en vergeten of mislukt zijn, dan is direct zaaien je volgende kans voor een mooie bloementuin. Direct zaaien kan altijd van half mei tot half juni, en sommige soorten al eerder. De hoeveelheid die je zaait is heel erg afhankelijk van het soort dat je zaait, dus houd de aanwijzing op de verpakking aan. Dit is hoe je het aanpakt:

stap 5

Plant op een gezonde bodem

De grond waar je zaait moet ook gevoed zijn zodat je werkt op een gezonde bodem. Maak de grond gelijk en los met een harkje.

stap 6

Grond nat maken

Maak de grond nat met een gevulde gieter of tuinslang, net zo nat als bij een goeie regenbui. Zo voor-kom je dat je zaden wegspoelen als je daarna water geeft!

stap 7

Zaden in de grond stoppen

Maak een klein kuiltje met de achterkant van je schepje of hark. Grote zaden doe je twee keer zo diep als het zaadje zelf, maar kleine zaden hebben slechts een dun laagje grond er overheen nodig.

Geef je planten regelmatig water!
stap 8

Zaai je zaden en dek af!

Blijf regelmatig water geven als het niet regent. Je zou binnen een week of twee iets moeten zien op-komen!

Benodigdheden

Materialen (2)
  • Tuinaarde
  • Compost (wanneer je dit nog niet gedaan hebt)

Duurzame tuintip

We gaan de warme zomermaanden tegemoet en daarom moeten we extra zuinig zijn op ons regenwater. De makkelijkste manier om je tuin te verduurzamen is door een regenton te plaatsen bij een regengoot. Zo kun je in eerste instantie gebruik maken van regenwater om je tuin water te geven tijdens droge periodes. Regenwater is ook nog eens beter voor je planten omdat er in leidingwater kalk zit. Heb je een grote tuin? Kijk dan eens of je twee regentonnen op elkaar kunt aansluiten, of zet ze op twee plekken in de tuin. Grijp in ieder geval elke kans aan die je hebt om regenwater op te vangen en gebruik je kraan minimaal!

Handige & duurzame items voor jouw pluktuin:

Talen Tools plantenschepje breed
1 klantreview
Het Talen Tools plantschepje breed is geschikt voor kleine plant- en verplantwerkzaamheden. Doordat het schepje gemaakt is van verzinkt staal, wordt roest tegen gegaan en heeft ... Het Talen Tools plantschepje breed is geschikt voor kleine plant- en verplantwerkzaamheden. Doord...
7.
89
Bekijk alles in verplantschep
Gieter antraciet/zwart 10 ltr
27 klantreviews
De Gieter antraciet/zwart 10 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloemen. Op de tuit van de gieter kun je een broeskop plaatsen om een fijnere straal e... De Gieter antraciet/zwart 10 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloeme...
6.
49
Bekijk alles in gieter
Emmer 5 liter
Uitstekend beoordeeld
10 klantreviews
Deze emmer heeft een inhoud van 5 liter en is voorzien van een maataanduiding.
2.
19
Alleen bestellen en afhalen
Bekijk alles in emmer
Talen Tools tuinslangset 15 m sticker sticker
34 klantreviews
De Talen Tools tuinslangset 15 m bestaat uit een slang met koppeling en regelbare spuit. De sterke wapening van deze 15 meter lange slang voorkomt eventueel vervelend knikken en... De Talen Tools tuinslangset 15 m bestaat uit een slang met koppeling en regelbare spuit. De sterk...
15.
99
Bekijk alles in tuinslang
Talen Tools stoffer en blik 8854
18 klantreviews
De Talen Tools stoffer en blik voor het opvegen van afval binnen- en buitenshuis. De houten stoffer is 29 centimeter lang, 5 centimeter breed en is voorzien van 7 centimeter hog... De Talen Tools stoffer en blik voor het opvegen van afval binnen- en buitenshuis. De houten stoff...
7.
19
Bekijk alles in borstel/blik set
Talen Tools tuinset 3-delig
Uitstekend beoordeeld
8 klantreviews
De Talen Tools tuinset 3-delig vormt de basisuitrusting voor de kleine tuinklus. De tuinset bestaat uit een schep, krabber en voegenreiniger en is gemaakt van hout en verzinkt s... De Talen Tools tuinset 3-delig vormt de basisuitrusting voor de kleine tuinklus. De tuinset besta...
16.
49
Bekijk alles in tuingereedschap
Talen Tools tuinwerkhandschoenen WH16
1 klantreview
De Talen Tools tuinwerkhandschoenen zijn geschikt voor allerlei klussen in de tuin of in de bouw. Deze soepel en sterke tuinwerkhandschoenen zijn gemaakt van varkensleer en hebb... De Talen Tools tuinwerkhandschoenen zijn geschikt voor allerlei klussen in de tuin of in de bouw....
9.
39
Bekijk alles in werkhandschoen
Gieter groen 5 ltr
Uitstekend beoordeeld
5 klantreviews
Deze Gieter groen 5 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloemen. Op de tuit van de gieter kun je een broeskop plaatsen om een fijnere straal en een bet... Deze Gieter groen 5 liter is geschikt voor het gericht water geven aan planten en bloemen. Op de ...
4.
99
Bekijk alles in gieter

Geschreven door:

Judith van Lent

Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin

Volg ons en mis niets!